Лечение на Лаймска болест - всичко по темата

Лаймската болест е инфекция, която първоначално причинява само еритема на кожата. Но, ако остане нелекувана, може да доведе до сериозни усложнения. В тази статия ще ви разкажем за лечението на Лаймска болест.
Лечение на Лаймска болест - всичко по темата

Последна актуализация: 13 януари, 2021

Какво знаете за сравнително новото лечение на Лаймска болест?

Лечението на Лаймска болест е нещо сравнително ново, тъй като самата патология е установена за първи път през 1975 г. Представлява инфекция причинена от бактерия от семейство Borrelia, предаваща се чрез кърлежите.

Затова, за да се заразите с това заболяване, трябва да сте имали контакт с тези членестоноги. Болестта е по-често срещана в провинцията, където има повече полета, гори и тревисти райони. Но не всички кърлежи са преносители на Лаймска болест.

Това заболяване причинява тежки неврологични усложнения, ако не бъде лекувано навреме. Освен това използваните лекарства варират в зависимост от възрастта и сериозността на състоянието на болния. В тази статия ще ви обясним всичко, което трябва да знаете за лечението на Лаймска болест.

Какво е Лаймска болест?

Преди да започнем да говорим за лечението на Лаймска болест, трябва да знаете повече за самото заболяване. Както вече споменахме, то представлява инфекция предавана чрез ухапване от определени видове кърлежи.

След ухапването се появява отток, който отминава за няколко дена. По-късно върху кожата се появява обрив, който се разпространява прогресивно. Този обрив не причинява сърбеж или болка, но променя местоположението си (лекарите го наричат “еритема мигранс”).

Освен това много хора се оплакват от обща слабост, температура и главоболие. Проблемът е, че усложненията се появяват дори години след отшумяването на въпросните симптоми.

Например, често срещано е пациентите да се оплакват от болка в ставите, особено в коленете. По подобен начин симптомите могат да прогресират в менингит, парализа на едната страна на лицето, както и слабост в крайниците. В някои случаи пациентите се оплакват от нарушени сърдечен ритъм и памет.

Ранно лечение на Лаймска болест

Ухапванията от кърлежи изчезват бързо, но усложненията могат да се появят след месеци и дори години.

Прочетете и: 5 натурални начина да се предпазите от кърлежите

Лечение на Лаймска болест

Лечението на Лаймска болест трябва да започне навреме, тъй като това е най-добрият начин да се избегнат усложненията, за които ви разказахме. Тъй като това е бактериална инфекция, медицинските специалисти предписват антибиотици.

И видът на лечението, както и постигнатият резултат, зависят от тежестта на инфекцията, както и това кога е било открито заболяването. В статия публикувана в Colombian Medicine Act се обяснява всичко това, както и се подчертава, че когато заболяването е в напреднал стадий, постигнатите резултати обикновено не са толкова задоволителни, както в по-леките случаи

Лечение на Лаймска болест в ранен стадий

Когато инфекцията е открита рано, пациентите се лекуват чрез прием на лекарства през устата. Най-широко използваните антибиотици са тетрациклините, обикновено – доксициклин. Дозата, предписвана от медицинските специалисти, е 200 милиграма дневно, приемани за период от 21-30 дни.

Според изследване публикувано в списанието Family Medicine journal, доксициклинът не може да бъде използван в определени ситуации. Например при деца и бременни жени. При деца на възраст под девет години, специалистите препоръчват прилагането на друг вид антибиотик, като пеницилин.

От друга страна бременните жени и тези, които кърмят е най-добре да приемат амоксициклин или цефуроксим. Според най-новите публикации лечението на Лаймска болест за период по-кратък от 21 дни, също е ефективно.

Препоръчваме ви да прочетете и: Какво представляват антителата?

Лечение в късен стадий както и на по-тежките случаи

Когато диагнозата е поставена късно и болестта е напреднала, медицинските специалисти прибягват до предписването на други лекарства. Най-често използваният препарат в тези случаи е доксоциклин. Разликата е, че лечението е по венозен път и за по-дълъг период от време, тъй като инфекцията е засегнала и се е установила в тъканите, в които се размножава.

Същото важи и за случаите на поява на усложнения, най-вече на централната нервна система. Например, както вече отбелязахме, те могат да включват парализа на лицето или менингит. В такива ситуации медицинските специалисти назначават венозни антибиотици.

Най-често използваните лекарства при тези усложнения са цефалоспорините. Въпреки че прогнозата е добра, пациентът трябва да получи възможно най-бързо лечение. Но дори и пациентите, които са лекувани рано, могат да се оплачат от появата на неприятни симптоми след време.

Лечение на Лаймска болест - прием на антибиотици

Предаването на лаймската болест чрез кърлежите е по-често през лятото, на места за отдих.

Ранно лечение на Лаймска болест за намаляване на усложненията

За да обобщим – пациентите трябва да започнат рано лечението на Лаймската болест, тъй като са изложени на висок риск от неврологични и ставни усложнения. Лечението се провежда чрез антибиотици.

Когато инфекцията бъде открита рано и проявите й са леки, обикновено се предписва прием на доксициклин през устата. Но при децата и бременните жени е най-добре да се използва пеницилин, под формата на амоксициклин. Открита късно, болестта се лекува чрез венозни антибиотици.

Най-важна е превенцията. Трябва да избягвате места, в които е възможно да има кърлежи, да ги премахнете от дома си и да внимавате по време на пикниците през лятото, както и на местата, на които къмпингувате. Някои простички мерки намаляват риска от инфектиране.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Fajardo, M., Fajardo, L., & Fajardo, D. M. (n.d.). La enfermedad de Lyme.
  • García Meléndez, M. E., Skinner Taylor, C., César, J., Alanís, S., & Candiani, J. O. (2014). Enfermedad de Lyme: actualizaciones Gaceta Médica de México. 2014;150:84-95 ARTÍCULO DE REVISIÓN Correspondencia. Gaceta Médica de México (Vol. 150).
  • Treatment | Lyme Disease | CDC. (n.d.). Retrieved August 13, 2020, from https://www.cdc.gov/lyme/treatment/index.html
  • Alonso Fernández, M. (2012). Enfermedad de Lyme. ¿Es tan infrecuente? Semergen, 38(2), 118–121. https://doi.org/10.1016/j.semerg.2011.06.007
  • Olmo Montes, F. J., Sojo Dorado, J., Peñas Espinar, C., & Muniáin Ezcurra, M. A. (2014). Infecciones producidas por borrelias: enfermedad de Lyme y fiebre recurrente. Medicine (Spain), 11(51), 3009–3017. https://doi.org/10.1016/S0304-5412(14)70731-0
  • Portillo, A., Santibáñez, S., & Oteo, J. A. (2014). Enfermedad de Lyme. Enfermedades Infecciosas y Microbiologia Clinica, 32(SUPPL.1), 37–42. https://doi.org/10.1016/S0213-005X(14)70148-X
  • Sanchez, Edgar, et al. “Diagnosis, treatment, and prevention of Lyme disease, human granulocytic anaplasmosis, and babesiosis: a review.” Jama 315.16 (2016): 1767-1777.
  • Touradji, Pegah, et al. “Cognitive decline in post-treatment Lyme disease syndrome.” Archives of Clinical Neuropsychology 34.4 (2018): 455-465.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.