Пет ползи за здравето на бананите, които вероятно не знаете

Бананите са изключително полезни за здравето. Те съдържат нишесте, което според различни проучвания, повишава усещането ни за ситост. А това ни помага да хапваме по-малко и да отслабваме.
Пет ползи за здравето на бананите, които вероятно не знаете

Последна актуализация: 02 септември, 2020

Има ползи за здравето на бананите, които все още са загадка за мнозина. Затова е важно да знаем, че този тропически плод е чудесен източник на енергия, минерали и витамини. Освен това е подходящ за всяка една диета, включително и тази за отслабване.

Този плод е един от най-консумираните по цял свят, както и един от най-полезните за здравето. Прочетете следващите редове и открийте кои пет ползи за здравето на бананите все още са останали скрити от вас.

Пет ползи за здравето на бананите

Бананите са добре познат плод, харесван и от възрастни и от деца. Това се дължи на приятния им вкус, лесното им белене и хапване.

Някои псевдо-диетолози съветват този плод да не се яде от хората решили да отслабват. Те изтъкват като причина високото му съдържание на калории и въглехидрати.

В действителност бананите съдържат 20% въглехидрати, които се превръщат в захари с узряването на плода. Поради тази причина мнозина си мислят, че те не са полезни за здравето и че водят до напълняване.

Объркването идва от факта, че захарите, които този плод съдържа, са прости и нерафинирани. Затова са полезни за организма и ви осигуряват необходимото ви количество енергия.

Освен въглехидрати, бананите съдържат значително количество калий, фосфор, витамини А и С, фибри и други хранителни вещества. Това означава, че този плод притежава значителни ползи за здравето. В следващите редове ще се спрем на пет ползи за здравето на бананите.

1. Бананите подобряват здравето на сърцето

Кръвоносен съд

Хипертонията е често срещано заболяване в развитите страни. Представлява повишаване на кръвното налягане върху артериалните стени. Можете да имате високо кръвно в продължение на години, без да знаете за това. За съжаление то бързо уврежда кръвоносните съдове и сърцето.

Начинът на хранене не е пряка причина за появата на този проблем, но със сигурност е сред рисковите фактори. Прекомерната консумация на натрий (сол) прибавена към дефицита на калий може да влоши това състояние.

Според проучване публикувано в Journal of Human Hypertension, намаляването на приема на натрий и повишаването на консумацията на калий спомага подобряването на симптомите. Дори може да предотврати появата на хипертония.

Както виждате трябва да добавите бананите, които са богати на калий, към диетата си, за да се радвате на добро сърдечно здраве.

2. Регулират нивата на захарта

Вече споменахме, че бананите съдържат разтворими фибри, под формата на пектин. Според определени изследвания той спомага регулирането нивата на кръвна захар.

Фибрите спомагат преработването на глюкозата и изхвърлянето й чрез урината. Затова бананите трябва да присъстват в менюто на хората с диабет.

3. Подобряват храносмилането

Ползи за здравето на бананите - подобряват храносмилането

Това полезно качество на бананите също е свързано със съдържанието им на фибри. Според проучване публикувано в списанието Nutrients, изследователите се спират на ползите на този плод за стомашно-чревния тракт.

Фибрите спомагат регулирането на чревната микрофлора и подобряват храносмилането. Затова консумацията на храни с фибри, като бананите, може да спомогне избягването на проблеми с  храносмилателната система като запек, синдром на раздразненото черво и други.

4. Част от ползите за здравето на бананите се дължат на антиоксидантите, които съдържат

Различни проучвания анализират количеството на антиоксидантите, съдържащи се в този плод. Изводът винаги е един и същ: бананите са богати на тези вещества. Сред  антикосидантите в бананите откриваме бета каротин, витамин А и галокатехин.

А с какво са толкова полезни тези вещества? Антиоксидантите спомагат редица функции в човешкия организъм. Предотвратяват или забавят увреждането на клетките, намаляват риска от поява на редица заболявания.

5. Спомагат отслабването

Първо нека да подчертаем, че единственият начин за здравословно отслабване е като се храните балансирано и редовно спортувате. Бананите са само плод, който ще ви бъде от полза за целта.

Не само, защото съдържа малко калории, но и защото е богат на нишесте. Според различни проучвания това вещество е пряко свързано с приятното усещане за ситост, намаляващо апетита.

Същите проучвания препоръчват тези плодове на хората с наднормено тегло, които искат да отслабнат. Затова трябва да включите бананите в менюто си, ако искате да отслабнете здравословно. Те ще се превърнат в най-добрия ви приятел.

Най-добрият начин да се възползвате от невероятните ползи за здравето на бананите

След като вече знаете някои от безценните ползи за здравето на бананите, сме сигурни, че ще ги направите част от менюто си. Те могат да се погрижат за здравето на храносмилателната и сърдечно-съдовата ви система. Освен това са лесни за набавяне и хапване.

Този плод е страхотен и не е задължително да го ядете самостоятелно. Можете да го направите част от любимите си рецепти. Има наистина много ястия, към които можете да добавите банани като салати, торти, сладкиши и т.н. Възможностите са безкрайни.

Виждате, че нямате извинения да не включите бананите в менюто си и да започнете да се възползвате от многобройните им ползи. Скоро ще откриете, че са не само вкусни, но и много полезни.

Благодарим ви, че прочетохте тази статия.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.