6-те най-ефикасни детоксикиращи плодове

За да противодействате на въздействието на токсините върху тялото е добре да се храните здравословно и да си правите разтоварващи програми. Днес ще се спрем на най-ефикасните детоксикиращи плодове.
6-те най-ефикасни детоксикиращи плодове
Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu

Прегледано и одобрено от лекар Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu.

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Време е да се справите с токсините, натрупани в организма ви след поредното похапване през уикенда. На начинаещите трябва да кажем, че има определени навици за детоксикиране на тялото. А днес ще се спрем на едни от най-ефикасните детоксикиращи плодове.

Когато организмът ви работи безспир, за да преработи голямото количество храна, захар и алкохол, трябва да му осигурите допълнително хранителни вещества, с които да спомогнете „терзанията“ му.

За щастие не трябва да спазвате стриктни диети или да харчите пари за скъпи добавки, за да се справите с проблема.

Въпреки че може да сте прекалили с яденето и пиенето през почивните или празничните дни, можете да заложите на консумацията на някои здравословни детоксикиращи плодове. Те ще ви помогнат да се справите със ситуацията.

Искате ли да научите повече за тях? Днес ще ви разкажем за шестте най-добри сред тях.

Шестте най-ефикасни детоксикиращи плодове

1.Лимони
лимоните са сред най-добрите детоксикиращи плодове

Лимоните са сред най-ефикасните детоксикиращи плодове. Те подобряват храносмилането и се грижат за здравето на бъбреците.

 • Високото им съдържание на витамин С подобрява естествената защита на организма, най-вече след консумация на алкохол.
 • Този плод притежава слабо алкално действие, намаляващо киселините, причинени от консумацията на по-голямо количество храна.
 • Антиоксидантите защитават тъканите срещу вредното въздействие на токсините и спомагат разграждането на мазнините.

2.Гуава

Консумацията на гуава или пиенето на сока от плода стимулира функционирането на черния дроб и бъбреците. Така спомага изхвърлянето на натрупаните отпадни вещества.

 • Този плод съдържа много по-голямо количество витамин С в сравнение с останалите. Това го прави верен приятел на имунната система.
 • Освен това осигурява на организма много диетични фибри, подобряващи храносмилането и стимулиращи движението на червата.
 • Този плод също намалява образуването на по-голямо количество киселини в стомаха и спомага контролирането на проблемите с храносмилането.
 • Идеален е за борба с махмурлука, тъй като повишава нивото на енергия на организма и улеснява изхвърлянето на токсините.

3.Грейпфрут – сред най-добрите детоксикиращи плодове
грейпфрутът е полезен за здравето

Грейпфрутът е добре познат с диуретичното си, антиоксидантно и противовъзпалително действие. Той е беден на калории и е сред предпочитаните храни в диетите за отслабване.

Мнозина не знаят, че грейпфрутът е сред най-добрите детоксикиращи плодове, пречистващи кръвта.

 • Съдържа антиоксиданти подобряващи функционирането на бъбреците, спомагайки изхвърлянето на токсичните вещества чрез урината.
 • Освен това защитава клетките на организма от оксидативния стрес и предотвратява появата на дисбаланс в тялото по време на възпалителни процеси.
 • Умереното съдържание на фибри подобрява храносмилането и предотвратява появата на дискомфорт след преяждане.

4.Пъпеш

Повечето пъпеши съдържат предимно вода. Тя и антиоксидантите в състава им ги правят отлично пречистващо и подобряващо храносмилането средство.

 • Диуретичното им действие се бори със задържането на течности и улеснява изхвърлянето на отпадните вещества чрез урината.
 • Пъпешите съдържат витамини В комплекс, необходими за възстановяване на организма след преяждане.
 • Витамините и минералите се борят със загубата на хранителни вещества причинена от дехидратацията при консумацията на алкохол.
 • Ако редовно похапвате пъпеши храносмилането ви ще се подобри и ще се намали образуването на повече киселини.

Препоръчваме ви да прочетете и: Отслабнете със студени супи с пъпеш

5.Зелени ябълки – едни от най-ефикасните детоксикиращи плодове
зелените ябълки са сред най-ефикасните детоксикиращи плодове

Ако изяждате по една ябълка дневно, спомагате естествената детоксикация на организма си.

Зелените ябълки са важен източник на антиоксиданти и основни минерали, подобряващи функционирането на черния дроб, бъбреците и дебелото черво, гарантирайки изхвърлянето на ненужните отпадни вещества.

 • Ябълките съдържат голямо количество диетични фибри, най-вече в кората, подобряващи храносмилането.
 • Органичните киселини в ябълките регулират рН нивото на стомаха и предотвратяват появата на дискомфорт като киселини например.

6.Сливи

Комбинацията на много храна и алкохол оказва отрицателно въздействие върху храносмилателния тракт.

Тъй като сливите са богати на диетични фибри, те стимулират чревния тракт и предотвратяват запушванията, причинени при изхвърлянето на отпадните вещества.

 • Антиоксидантите защитават клетките на организма от негативното въздействие на токсините от храната и алкохола.
 • Освен това се грижат за полезната бактериална флора в червата, укрепваща имунната система.
 • Сливите имат лек противовъзпалителен ефект, борещ се с подуването на стомаха.
 • И не на последно място те осигуряват на организма енергия, необходима му след дългите часове без сън, дължащи се на вредните навици.

Включихте ли тези продукти към менюто си през почивните и празничните дни? Ако все още не сте го направили, увеличете консумацията им. Все пак става въпрос за най-ефикасните детоксикиращи плодове!

Същевременно опитайте да не преяждате и пийте много вода.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.