Опитайте този уникален хляб с мед, канела и банани

30.04.2019
Този вкусен и уникален хляб с мед, канела и банани ви омайва с комбинацията си от вкусове и невероятните качества на трите си основни съставки, които са изключително полезни за здравето.

Десертите са неделима част от света на световната кулинария. Неслучайно са любимата слабост на много хора. Проблемът им е в това, че повечето от тях не са здравословни и не се препоръчват, ако сте решили да се храните балансирано. Но в дневната статия ще ви представим едно лесно за приготвяне сладко изкушение с полезни съставки, богати на ценни хранителни вещества: хляб с мед, канела и банани.

Не се колебайте и го опитайте още днес!

Рецепта за вкусен хляб с мед, канела и бананиМожете да си приготвите здравословни десерти, съдържащи полезни хранителни вещества и малко захар.

Една от причините за притеснения при приготвянето на сладкиши е съдържанието на захар в повечето рецепти. Повечето хора си мислят, че десертите са вредни, тъй като имат прекалено много калории.

Но сладките изкушения приготвени с пълнозърнено брашно и млечни продукти не са „забранен плод“.

Затова, ако сте физически активна личност и спортувате редовно няма проблем да се наслаждавате на продукти и ястия от всички хранителни групи. А вредното въздействие на захарта и сладкишите няма да окаже сериозен ефект върху теглото ви. Важно е да се храните балансирано и да не прекалявате с консумацията на които и да е продукти.

Рецептата, която ще ви представим днес, за този хляб с мед, канела и банани съдържа малко захар и е изключително здравословна. Струва си да кажем по няколко думи за всяка една от основните й съставки, тъй като са богати на ценни хранителни вещества. Бананите са известни с многобройните си качества и най-вече със съдържанието си един важен минерал: калият. А канелата и медът ви осигуряват други полезни вещества като витамините А, В и С.

Прочетете и: Предимствата от ежедневния прием на супена лъжица канела и мед

Как да си приготвите хляб с мед, канела и банани

Продукти

  • 2 ½ чаши пълнозърнено брашно (300 г)
  • 1 супена лъжица сода за хляб (15 г)
  • 1 чаена лъжичка канела на прах (15 г)
  • 4 супени лъжици мед (100 г)
  • 1/2 чаша кафява захар (100 г)
  • 1 щипка сол
  • 2 узрели банана
  • 1 чаша счукани орехи (150 г)
  • 3 супени лъжици чисто масло (60 г)
  • 1 чаша течно мляко (250 мл)
  • 2 яйца
  • 2 супени лъжици мед (допълнителни) (50 г)

Начин на приготвяне

  • Първо пуснете фурната да загрее на 180°C (356°F), нека да работят и двата реотана. Топлината трябва да се разпределя равномерно, за да можете да опечете добре този вкусен хляб.
  • Намажете формата за печене с малко масло и я отделете настрани за по-късно.
  • В малка тенджера изсипете следните продукти: млякото, чистото масло и меда. Затоплете ги, но не оставяйте сместа да заври. Дръпнете съда от огъня, когато сте готови.
  • Пресейте брашното, прибавете канелата и содата за хляб. Постепенно добавете към тях и захарта и орехите.
  • В друга купа намачкайте бананите и разбийте яйцата. Прибавете сместа с маслото, млякото и меда и добре разбъркайте всичко.
  • С помощта на дървена лъжица разбъркайте тестото за хляба с мед, канела и банани. Уверете се, че сте разбили всички бучки.
  • Изсипете сместа във формата и печете хляба 45 минути.
  • След като минат 30 минути ще видите как повърхността на хляба става златистокафява. Покрийте сладкиша с алуминиево фолио, за да не изгори.
  • След като изтекат останалите 15 минути, извадете хляба от фурната и го оставете да изстине няколко минути. Полейте го с малко мед. Вече можете да поднесете кулинарното си произведение!

Препоръчваме ви да прочетете и: 3 вкусни десерти, от които не се пълнее

С какво можете да поднесете хляба с мед, канела и бананиПоднесете този вкусен хляб с мед, канела и банани със студен чай.

След като приключите с приготвянето на този уникален хляб с мед, канела и банани ще можете да му се насладите по всяко време на деня. Винаги е добре да знаете с какво можете да поднесете този здравословен сладкиш, независимо дали става въпрос за закуска или следобедно похапване.

Този десерт е идеален за зимата и есента. Можете да го съчетаете с чаша ароматно кафе с пухкава сметана. А ако сте любител на чая ви съветваме да го опитате в компанията на студен чай от лимон или праскова. Така ще поглезите сетивата си с контраста между сладко и кисело, като същевременно ще си осигурите немалко витамини.

И накрая – не се чувствайте виновни, че сте си приготвили този невероятно вкусен хляб с мед, канела и банани. Насладете му се. Да ви е сладко!

MedlinePlus. Miel. 2018. Available at: https://medlineplus.gov/spanish/druginfo/natural/738.html. Accessed 11/17, 2018.

Wikipedia. Cinnamomum verum. 2018. Available at: https://es.wikipedia.org/wiki/Cinnamomum_verum. Accessed 11/17, 2018.

Wikipedia. Dosis equivalente a un plátano. 2018. Available at: https://es.wikipedia.org/wiki/Dosis_equivalente_a_un_pl%C3%A1tano. Accessed 11/17, 2018.