Партньорът ми е по-възрастен от мен и семейството ми не го приема: какво мога да направя?

За семейната среда може да бъде трудно да приеме връзка с голяма възрастова разлика. Разберете как увереността, границите и зрелостта могат да ви помогнат да се справите със ситуацията.
Партньорът ми е по-възрастен от мен и семейството ми не го приема: какво мога да направя?
Elena Sanz

Написано и проверено от психолог Elena Sanz.

Последна актуализация: 26 август, 2022

Разликата във възрастта между двама души в една връзка е един от аспектите, които продължават да предизвикват най-много спорове на социално ниво. Като цяло хората са склонни да вярват, че икономическият или сексуалният интерес, желанието да се възползват от другия или несправедливостта, произтичаща от ситуация, в която човек изглежда получава по-голяма полза, доминира в тази ситуация. По този начин, ако вашият партньор е по-възрастен от вас, е вероятно да се сблъскате с нежелание и отхвърляне от семейството си.

До известна степен е разбираемо, че родителите, които искат да защитят своя син или дъщеря и имат този тип предразсъдъци, може да не са склонни да приемат връзката. Въпреки това, като възрастен, ваше право е да изберете своя партньор и вашето решение да бъде уважено от средата ви. Затова е добра идея да предприемете определени подходи, така че това отхвърляне да не подкопае отношенията ви.

Защо мнението на членовете на нашето семейство ни засяга толкова много?

Преди всичко е необходимо да разберете, че сте изправени пред деликатна ситуация. Решението не е толкова просто. Например да се пренебрегне мнението на родителите и близките или да се прекъснат отношенията с тях.

Дори и да сме независими възрастни, за нас е естествено да искаме семейната среда да одобрява партньора ни. Също така е важно между тях да има сърдечни и близки отношения.

Те са били нашите първи фигури на привързаност и са били решаващи за формирането на нашата идентичност и нашето чувство за принадлежност. Те ни познават, виждали са как растем и са ни подкрепяли и придружавали. Също така сме склонни да приемаме за даденост, че те търсят най-доброто за нас.

Отношението на отхвърляне към партньора ще включва конфликти и битки, разочарование и от двете страни. Вероятно ще доведе до отчуждение. Човек ще бъде принуден да избира между живота си като двойка и останалите свои близки.

За да не се случи това, можете да приложите някои основни насоки и съвети.

Какво да правя, ако партньорът ми е по-възрастен от мен и семейството ми не го приема?

Това няма да е лесен път и нищо не гарантира, че ще получите положителни резултати. Ето обаче някои стъпки, които можете да предприемете, за да се справите с отхвърлянето на връзката ви от семейството ви.

Семеен спор заради връзката на дъщерята
Дискусиите за партньорите на децата не са нещо, което може да бъде разрешено веднага или лесно.

Говорете, слушайте и искайте обяснения

Първо, важно е да проведете открит и честен разговор със семейството си. Срещнете се с тях (може би насаме един с друг, ако е по-удобно) и ги попитайте защо отхвърлят връзката ви. Не формулирайте това като обида или атака, а като истински интерес да узнаете тяхното мнение.

В тази дискусия вероятно ще разберете, че техните страхове и сдържаност се основават на предразсъдъци. Ако е така, помолете ги да отворят ума си и да си позволят да опознаят връзката и да я преценят за това, което наистина е, а не за това, което предполагат, че е.

Ако тяхното отхвърляне се основава на конкретни, логични и уважителни причини, можем да водим диалог и да представим нашия случай.

Бъдете настоятелни, поставяйте граници и изисквайте уважение, ако партньорът ви е по-възрастен от вас

По време на целия процес трябва да сте търпеливи и настоятелни, да не губите нервите си или обноските си и да не прибягвате до викове или обиди. Това няма да реши нищо и само ще увеличи емоционалната дистанция от семейството ви. Важно е обаче да бъдем твърди и настоятелни – тоест нашето решение и партньорът ни да бъдат уважавани.

Не можем да принудим нито един член на нашето семейство да обича партньорите ни, но можем да изискваме уважение. Трябва да изясним, че няма да толерираме обиди или унижение, злонамерена критика или малтретиране към нас или нашия партньор.

Това може да ни принуди да предприемем някои неприятни мерки, като прекратяване на телефонни разговори или напускане на семейни събирания, където не ни уважават. Може също да ни накара да имаме по-малко контакти с определени хора за известно време, но е много важно да поставим граници.

Създайте единен фронт с партньора си

Важен съвет е да работите като екип и да създадете единен фронт. Трудно е да се сблъскаме с отхвърляне от семейството. Но не можем да оставим нашите романтични партньори сами в тази битка.

Родителите и членовете на семейството трябва да видят, че има единство, подкрепа и консенсус. Трябва да се отбележи, че това е здрава и солидна връзка.

В тази връзка е препоръчително да поговорите предварително като двойка. И да обсъдите собствените си мнения и възгледи относно разликата във възрастта и какво може да означава тя. Полагането на тези основи ще ви улесни след това да излезете пред света с ясни идеи и общ фронт.

Насърчавайте малките стъпки

Разбира се, всеки иска средата му да приеме партньора му от самото начало и безпроблемно. Ако обаче това не се случи, е възможно да се планират малки стъпки, които позволяват на двете страни да се опознаят по-добре.

Това ще помогне да се разбият предразсъдъците и ще позволи на семейството ви да види какъв човек е с техния син или дъщеря. Какви са неговите или нейните намерения и каква е връзката ви. Вероятно с течение на времето мнението им ще омекне и те ще приемат, че разликата във възрастта не трябва да е проблем.

Двойка с разлика във възрастта
Проблемите с възрастовата разлика в двойката често са резултат от предразсъдъци. Трябва да работите върху разбиването им.

Бъдете зрели, ако имате връзка с по-възрастен партньор

И накрая, не забравяйте, че няма смисъл да подхождате към ситуацията като фронтална битка срещу вашите роднини. Изслушването, разбирането и убеждаването може да са по-подходящи инструменти.

Опитайте се да разберете техните страхове и нежелание. Нека видят, че и двамата (вие и вашият партньор) сте наясно с възрастовата разлика и свързаните с това трудности. Въпреки това им покажете, че сте добре.

Можете да обясните степента на афинитет, която имате с партньора си, вашите споделени ценности и вкусове, общите проекти и как неговото присъствие допринася положително за живота ви. В светлината на тази реалност разликата във възрастта ви става без значение, тъй като и двамата сте възрастни.

Моят партньор може да е по-възрастен от мен, но любовта между нас е истинска

В крайна сметка решението е да помогнете на вашето семейство и приятели да разберат, че това е истинска връзка, която е зряла и се основава на любов и уважение. Всъщност се вижда, че двойките с разлика във възрастта са особено доволни от живота и връзката си.

Вашето семейство ще може да види, разбере и да се увери, че и двамата сте наясно с реалността, ангажирани сте и с общ проект е възможно страховете им да се разсеят. Този процес изисква време и търпение, разбиране и непредубеденост и от двете страни.

Във всеки случай не забравяйте, че ако вашият партньор е по-възрастен и вашата среда не го приема, ваше право е да предприемете стъпки, за да гарантирате, че вашето решение и връзката ви ще бъдат уважени.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Banks, C. A., & Arnold, P. (2001). Opinions towards sexual partners with a large age difference.
    Marriage & Family Review, 33(4), 5-18.
  • Collisson, B., & De Leon, L. P. (2020). Perceived inequity predicts prejudice towards age-gap relationships. Current Psychology39(6), 2108-2115.
  • Groot, W., & Van Den Brink, H. M. (2002). Age and education differences in marriages and their effects on life satisfaction. Journal of Happiness Studies, 3, 153-165.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.