С възрастта осъзнавате, че някои битки не си струват

Смелите хора не залагат всичките си усилия в нещо, без да получат нищо в замяна. Бъдете и вие като тях!
С възрастта осъзнавате, че някои битки не си струват

Последна актуализация: 16 февруари, 2019

С течение на времето осъзнаваме, че някои битки просто не си струва да се водят. Отказваме се от безполезното говорене за мечтите, които сме имали в младостта, а дори и от хората, в които сме вярвали.

Вместо да приемате на тези факти като загуба, трябва да ги погледнете такива, каквито са. Това са неща, в които сме заложили много надежда, но след това сме осъзнали, че в действителност не си струват битката.

Преминаването през личностно израстване, узряването и напредването в живота е като сглобяване на парченцата пъзел, които ще образуват перфектната картина.

В определен период от време в живота поставяме невъзможни фигури в най-неподходящите места.

Само времето и точната ни преценка ни карат най-накрая да видим истината. А именно, че някои неща и хора се вписват по-добре на друго място, а не на това, на което сме искали да ги поставим.

В следващата статия ви предлагаме да се замислите върху това.

Понякога е необходимо да се губят битки, които не си струва да водят

По време на нашата младост много неща се изпречват на пътя ни, без да имаме особено избор да ги избегнем. Това е все едно се носите по вода в яростна река, буйна и пълна с живот.

Един пример за грешка, която правим в младостта, е, че се влюбваме в първия човек, изпречил се на пътя ни, и оставаме без дъх.

Друг пример е, че създаваме приятелства с хора, само защото ги виждаме често. Например тези хора може да са съученици или приятели на приятели. Приемането на тези хора като приятели е подобно на ситуацията, в която ви сервират храна, която всъщност не харесвате, но продължавате са ядете така или иначе, за да не разочаровате човека, който е приготвил храната.

По време на този етап от живота действаме така, защото имаме само една цел: да се интегрираме в обществото, или с други думи, да се напаснем с обстоятелствата около нас.

Точно това правят тийнейджърите, които поемат първите стъпки в живота. Те търсят потвърждение на мислите и действията си от другите хора. Това включва слушане на това, което другите казват и следване на онова което правят другите.

Въпреки това, с напредването на възрастта, нещата се променят. Идва ден, когато ставаме селективни при избора на приятели или битките, които да водим. Ставаме много избирателни. С други думи, знаем точно какво искаме и какво не в живота.

Губене на битки

Качеството пред количеството!

В крайна сметка, рано или късно, идва денят, в който имаме няколко истински приятели, а не много фалшиви приятели.

Поглеждаме назад, докато оценяваме нашите емоции. Въпреки това, правилното нещо е да погледнете на това, което сърцето иска да ви каже, тъй като то помага да разпознаете някои неща. Например:

 • Най-накрая осъзнаваме, че има аспекти на живота, за които мислехме, че са много важни. Сега осъзнаваме, че това не е така.
 • Например ако преди сте смятали успешния социален живот и многото приятели за много важни, сега цените по-малките групи.
 • Ако изпълните главата си с много диви проекти, сега се съсредоточавате само върху една цел в даден момент.
 • Възможно е дори да сте водили битки, които са оставяли болка. Например може би сте искали някой да ви обича, да бъдете признати от семейството, да покажете, че сте достатъчно добри …
 • Въпреки това, сега може да се откажете от тези битки. Това е защото сте по-мъдри. Освен това следвате интуицията си, която ви казва да не продължавате да се борите за неща, които ви тласкат по-далеч от вашето истинско аз.

Трябва само да покажете на някой, че сте достатъчно добър и че този човек сте вие. Ако някой не ви обича, последното нещо, което трябва да направите, е да се молите за любов.

Да узреете означава да изпитате личностно израстване

Има битки, които въобще не си струва да се водят.

Воденето им е като да противоречите на себе си. Това е като да се опитвате да накарате някои хора да променят мнението си или да ги накарате да бъдат като някой, който вие искате.

От кои битки се отказваме с годините
 • Когато помъдряваме осъзнаваме, че има пътища, които не трябва да поемаме, особено тези, които другите ни казват да следваме. Те вървят срещу съществото ни.
 • В крайна сметка личностното израстване храбро казва това, което искаме и това, което не искаме, без да се страхуваме какво ще си помислят или кажат другите.
 • Поемането на избраната пътека изисква от нас да скъсаме връзките с определени хора и да сложим край на други. Това означава да се откажем от всичко, което ни носи сълзи и много битки.

Правим това, за да получим нещо по-важно: достойнство.

Тези видове лични стъпки не са лесни за предприемане. Например, все още има много хора, които продължават да водят невъзможни битки с неща, които могат да разрушат тях и тяхното самочувствие.

Как да се откажете от битки, които не си струва да водите

Първото най-важно нещо, което трябва да знаете е, че не е лесно. Бягството от тези лични бойни полета изисква много усилия.

За съжаление понякога мислим, че достойният избор е да продължим да се борим за невъзможни отношения.

Например ние всички сме имали приятели, с които излизаме и се забавляваме, но продължават да ни предават от време на време. Други примери са:

 • Казваме си, че като добра дъщеря, племенница или братовчедка трябва да дадем всичко за нашето семейство.
 • Въпреки това, много от тези битки са вече загубени, защото само ни носят болка. Тези хора никога няма да се променят, въпреки че се надяваме на друго.
 • Въпреки, че боли, понякога е най-добре да отстраните някои хора от живота си, и да се измъкнете от тези “токсични среди”, които унищожават самочувствието. Разберете, че тези, които ви нараняват най-много, просто не ви обичат.
Кои битки не си струва да водите

Не забравяйте, че смелите хора не залагат всичките си усилия в нещо, без да получат нищо в замяна.

Вместо това, те са в състояние да водят битки, които си заслужават в този живот: собственото им щастие и щастието на близките.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.