За поддържане на добра връзка: няколко ефективни начина

Времето и ежедневния режим често влошават връзките. И така, какво можете да поддържате добре връзка? Днес ще споделим някои съвети за здравословен и дълготраен любовен живот.
За поддържане на добра връзка: няколко ефективни начина
Isbelia Esther Farías López

Написано и проверено от философ Isbelia Esther Farías López.

Последна актуализация: 09 август, 2022

Любовта е като цвете и е важно да се подхранва. Днес ще ви споделим съвети за грижовна връзка. Проучванията показват, че има поне четири ключови стъпки за поддържане на добра връзка.  

За поддържане на добра връзка: всички връзки се променят

Всичко е красиво в началато на връзката. Обаче, за съжаление, е често срещано това чувство да намалява с времето. Тогава много връзки приключват.

Проучванията показват, че романтичната връзка е една от най-значителните и напрегнати в нашия живот, втора след нашите кръвни връзки. Тя значително повлиява на нашето състояние- за добро или лошо. И как можем да поддържаме грижовна ръзка? Възможно ли е да имаме такава, която е здравословна и не се влошава?

Проучванията показват, че има четири необходими компонента за една любяща връзка: отдаденост, романтика, любов и интимност. Но освен тези елементи, има други фактори, на които трябва да обръщате внимание, за да я поддържате. Разгледайте ги!

Съвети за поддържане на добра връзка

1. За поддържане на добра връзка: обичайте себе си

Първо е важно да обичате себе си, за да можете да обичате другите. Следователно, да обичате себе си, за да станете по-добри хора е задължително.

Всъщност, повечето конфликти във връзката възникват поради нашите недостатъци. Когато това се случва, един от нас обикновено започва да изисква от любимите си хора това, което само ние можем да дадем на себе си. Важно е да намалим тези ограничаващи идеи, които се коренят в романтичните митове. Това е така защото те ни пречат да обичаме истински. Например, има твърдение, че по-добрата половинка ще запълни.

Това е изцяло грешно. Ние сме родени завършени и никой партньор не може да ни допълни.

За поддържане на добра връзка: Жена се оглежда в огледало

За да имаме здравословна връзка, трябва да оставим настрана нашите романтични мисли. Трябва да се научим да обичаме себе си преди да обичаме друг човек.

2. За поддържане на добра връзка: признавайте си грешките

Да можете да се подобрите е важно. Разпознаването и признаването на нашите грешки и желанието за промяна е ключа за здравословна връзка. Все пак винаги има нещо, което можем да променим. Освен това, можем дори да потърсим помощ ако усещаме, че не можем да се справим сами.

Не се страхувайте да се консултирате с психолог тъй като тези специалисти могат да ви помогнат да намерите областите от вашия живот, върху които да поработите, за да станете по-здрав, по-щастлив и по-добър човек. Много по-лесно е да имате здравословна връзка когато се научите да контролирате правилно вашите мисли и емоции.

3. Създаване на интимност

Това не е само за сексуалност. Да имаме пространство за и създаване на интимност ни позволява заедно да свързваме нашите мечти, да изразяваме своите страхове. Като правим така ще се сближим по-бързо с нашата половинка..

4. Разрешаване на малките неща

Понякога ние предизвикваме катастрофи от нищото. Следователно, най-добрият антидот за разрешаване на дребните спорове е да се смеем и да се фокусираме върху това, което наистина има значение.

Щастлива, прегърната двойка

Важно е да разрешаваме малките неща, които причиняват дискомфорт във връзката. Диалогът и мисълта за съвместни проекти ще помогне за преодоляването на повечето трудности.

5. Създаване на съвместни проекти

Общата работа върху съвместна цел укрепва връзката. Следователно, това ни кара да гледаме в същата посока без да пренебрегваме нашите мечти. Някои съвместни проекти могат да варират от ходене на пътешествие, ремонт на нашия дом и дори създаване на бизнес.

6. Бягство

Да отделите зивестно време само за да се насладите на романтиката може да помогне много на връзката. Така, избягайте поне един път и се разсейте от вашия режим, за да се свържете с вашия любим още веднъж. Правете това само заради това и без разсейващи елементи.

Повечето двойки чакат специален ден, за да избягат и да си обръщат внимание един на друг, но не се налага. Не чакайте рожден ден или годишнина, за да си съберете куфарите и да отидете на пътешествие.

7. Диалогът е задължителен за една грижовна връзка

Някои двойки общуват само когато имат сериозни проблеми за разрешване. Обаче, диалогът е задължителен винаги. Отделете поне десет минути всеки ден за разговор, за да знаете защо и колко много се обичате. Също така, поработете върху вашите умения за активно изслушване.

Мъж и жена двойка, гледат се с обич

Диалогът и активното изслушване са решителни за добрата връзка с вашия партньор. Важно е да се практикува дори когато няма проблеми.

8. Внимание към детайлите

Детайлите възобновяват редовно връзката без значение дали е романтична бележка, масаж или вечеря изненада. Тези видове детайли са дори по-добри когато вашия любим не го очаква. Все пак, кой не обича изненади?!

9. Грижовната връзка е за взаимно уважение

Уважението е основният компонент на всяка връзка. Обаче, трябва да уважаваме себе си толкова колкото уважаваме нашите половинки. Това е така защото се чувстваме много по-добре когато го направим. Следователно, уважението е първата стъпка към щастието.

Следвайте горепосочените указания и ще имате грижовна връзка. Никога не е твърде късно да започнете да обичате, истински и силно.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Aiquipa Tello, J. J. (2015). Dependencia emocional. Revista de Psicología.
  • Barroso, O. (2014). EL APEGO ADULTO: LA RELACIÓN DE LOS ESTILOS DE APEGO DESARROLLADOS EN LA INFANCIA EN LA ELECCIÓN Y LAS DINÁMICAS DE PAREJA. Revista Digital de Medicina Psicosomática y Psicoterapia.
  • Ferrer, V., Bosh, E., & Navarro, C. (2010). Los mitos románticos en España. Boletín de Psicología.
  • Maureira Cid, F. (2011). Los cuatro componentes de la relación de pareja. Revista Electrónica de Psicología Iztacala.
  • Ortiz, J. M. C., García, P., & Gómez, L. (2009). Celos y emociones : Factores de la relación de pareja en la reacción ante la infidelidad Jealousy and emotion : how partners react to infidelity. Athenea Digital. https://doi.org/10.5565/rev/athenead/v0n15.528
  • Alzugaray, C., & García, F. (2015). Relaciones de pareja y bienestar psicológico. La felicidad de los chilenos. Estudios sobre bienestar, 1.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.