Излизате с нарцисист: 10 признака за това

Един нарцистичен партньор ще ви накара да се чувствате нищожно. Те могат да ви накарат да се чувствате виновни, неоценени и омаловажени.
Излизате с нарцисист: 10 признака за това

Написано от Virginia Martínez

Последна актуализация: 26 август, 2022

Може би има някои знаци във вашата връзка, които ви карат да се чувствате неудобно. Обаче, не сте могли да се концентрирате върху това какво точно ви притеснява. Ако вашият партньор говори твърде много за себе си и своите проблеми, и си създава идеализиран образ, тогава вероятно излизате с нарцисист.

В тази статия ше ви споделим някои от предупредителните знаци и какво трябва да правите.

Излизате с нарцисист: какво е нарцистично личностно разстройство?

Според психолога Стивън Джонсън, нарцистът е някой, който е „скрил истинското си лице в отговор на по-ранните травми и го е заменил с високо развито и компенсиращо фалшиво аз“.

Следователно, обичайният имидж на нарцисиста, който е влюбен в себе си не е имиджа, който съответства на истинския нарцисист. Обратно, нарцисистът не е влюбен в себе си. Вместо това, той е влюбен в идеализирания образ, който е създал за себе си. Всъщност, той е дълбоко ранен, има ниско самочувствие и се крие зад идеализирания си образ вместо да се изправи пред реалността.

Не е лесно да се занимавате с нарцисист. Всъщност, нуждата им да се чувстват превъзхождащи може да ги накара да омаловажават и подценяват другите.

Ще споделим някои от характерните поведенчески черти на нарцисистите и какво можете да направите относно тях… особено ако имате връзка с такъв.

Признаци, че излизате с нарцисист

1. Излизате с нарцисист: разговорите са безкрайни монолози.

Излизате с нарцисист: разговор с нарцисист

Нарцистите винаги са в центъра на разговорите.

Един разговор с нарцисист може да бъде тежко и затормозяващо преживяване. Това е защото, в действителност, един нарцисист не се „обръща от другата страна“, но поддържа безкраен и досаден монолог. Те никога не водят диалози, тъй като няма размяна на идеи и мнения.

Всъщност, дори и ако се опитате да защитите позицията си, те няма да ви позволят да участвате. Те само ще ви безпокоят с думи като „добре“, „следователно“ или „но“. Това е така, защото нарцисиста смята, че знае всичко. Ако изразите мненията си, те ще ви игнорират или коригират.

Поради тази причина, е нормално вие да се чувствате ядосани след като сте опитали да водите разговор с нарцисист.

2. Всички разговори се въртят около тях.

Темата на разговор винаги се връща при тях. Всъщност, дори когато разговаря с повече хора, нарцисиста винаги ще се опитва да обърне разговора върху себе си или върху предмет-или-човек- който те боготворят или желаят. Поради тази причина, нарцисистите са хора, които постоянно прекъсват и държат на позицията си без да уважават другите.

Още повече, не само те не слушат другите, но те просто ги игнорират и монополизират всяко събиране. Поради тази причина, ако вашия партньор е нарцисист, логично е вие да се чувствате омаловажени и неоценени.

3. Те обичат да нарушават правилата.

Един нарцисист има нуждата да се чувства различен и всемогъщ. Поради тази причина, е характерно нарцисистите да обичат да нарушават правилата. Например, това може да включва неспазването на правилата за движение, взимането със себе си на нещата от домашния офис и т.н.

Тези действия ги карат да се чувстват сякаш са над закона, правилата и обществото. Те мислят, че са недосегаеми и вярват, че може да им се размине за всичко.

4. Вие излизате с нарцисист, ако вашият партньор не уважава границите.

Жена с наведена глава и около нея 6 мъжки ръце я сочат с пръст

Един нарцисист се интересува само от своите нужди, като не уважава тези на другите.

Тъй като се чувстват всемогъщи, вие винаги ще сте под тях. Поради тази причина, нарцисистите не уважават, нито спазват нуждите на партньора им. Те са своя единствен приоритет.

Някога давали ли сте им пари на заем, които никога не са връщали? Те подценяват ли вашите чувства или постижения? Те пречат ли ви да имате спокойно време със себе си и място за себе си?

Ако е така, тогава може би излизате с нарцисист.

5. Ако излизате с нарцисист, те си създават фалшив образ за себе си.

Това е главната характеристика на нарцисиста. Например, те може да чувстват, че трябва да прекарват твърде много време да се глезят, защото те трябва да впечатлят другите. Също така, те обикновено си правят комплименти пред другите, казвайки неща като „Виж колко хубаво ми стои това“ или „Аз съм толкова специален.“

Те си мислят, че трябва да накарат другите да си мислят, че те са достойни за възхищение. Обаче, в действителност, те са дълбоко неуверени в себе си хора с ниско самочувствие.

6. Вярват, че трябва да са центъра на вашия свят.

Не само вашите нужди са маловажни, но един нарцисист очаква вие да отговаряте на техните нужди преди вашите. Един нарцисист вярва, че те са най-важния партньор в една връзка, което е причина те да искат вие винаги да им обръщате внимание, без значение от вашите нужди и задължения.

7. В началото са били очарователни.

Мъж и жена си говорят

Първоначално, образът, който те създават за себе си, е този на чаровната душа на компанията. Обаче, истинската им същност ще излезе на показ.

Те са били чаровни когато са се опитвали да ви спечелят. Вие сте мислели, че те са харизматични, убедителни, чаровни и загрижени. Обаче с напредване на връзката и със спадането на интереса към вашето спечелване, нещо звучи не на мястото си.

Нарцисистът трябва да е най-добър във всичко. Освен това, трябва да е и перфектен. Веднъж щом му писне играта, нещата се променят.

8. Ако излизате с нарцисист, те карат да изглежда сякаш те са герои или героини.

Тъй като се чувстват всемогъщи, те си изграждат идеализиран образ на себе си. Често те се представят като герой или героиня, някой, който е отличен и превъзхождащ другите.

Поради тази причина, те истински вярват, че вие сте нищо без тях.

9. Някои нарцисисти се правят на жертва.

Добър начин за хората с нарцистичен характер да получат внимание е като се правят на жертви. Освен това, те ще ви накарат да забравите за своите нужди и да се концентрирате върху тях. Това е тяхната цел от самото начало.

Обаче, това може да се случи по всяко време. Един нарцисист може да ви накара да се чувствате виновни относно това как се държите с тях, ако не се държите с тях по начина, който искат.

10. Те обичат да манипулират.

За нарцисистите, другите хора са нищо повече от начин за посрещане на своите нужди. Например, те могат да избират партньор, който е физически привлекателен или богат, за да се хвалят пред другите или да се уверят, че отговарят на нуждите им.

Какво да правите ако излизате с нарцисист

Ако искате нещата да се променят, трябва да бъдете по-настоятелни. Ето защо трябва:

 • Да осъзнаете, че той се нуждае от помощ. Ако искате да останете във връзката, трябва да разберете, че дълбоко в себе си, нарциситите са неуверени хора с ниско самочувствие.
 • Да ги накарате да потърсят помощ. Нарцистичното личностно разстройство е заболяване, което може сериозно да навреди на начина на живот на един човек, да не се споменава този на тези около тях. Добрата психологическа терапия е най-добрият начин, който ще им помогне да възстановят раните, които водят до разстройството и следователно да се лекува или да се предотврати да не се създават още проблеми.
 • Да потърсят лечение. Освен че ги карате да потърсят лечение, ако това е връзка, към която сте отдадени, вие също трябва да потърсите помощ. При лечението, можете да се научите как по-добре да се грижите за себе си и вашата връзка.
 • Да им покажете, че тяхното поведение ви безпокои. Трябва да ги накарате да разберат нещата, които ви дразнят, като например невъзможността да водите разговор с тях, фактът, че те винаги поставят техните нужди над вашите и т.н. Кажете им, че вие също сте важни и имате вашите нужди и изисквания.

Съвети, ако излизате с нарцисист

 • Останете позитивни. Дори когато им обяснявате, че вие също сте важни, трябва да се уверите, че не ги съдите за факта, че тяхното поведение ви вади от кожата. Ако им дадете да знаят, че сте наистина ядосани, може неумишлено да потвърдите тяхното величие. Вместо това, обяснете тези неща със спокоен тон и поставете подобаващи граници.
 • Останете фокусирани. Въпреки че нарцисистите се опитват вие да мислите, че техните цели са по-важни, помнете, че имате и ваши. Не позволявайте да се отнасяте и не забравяйте, че вие също имате ваша личност, нужди, цели и мечти.

Разпознавате ли някои от тези признаци? Ако да, действайте веднага! Няма значение дали ще развалите връзката, ако ви кара да се чувствате зле или решите да останете в нея, не забравяйте, че вие сте толкова важни, колкото е и вашия партньор.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • American Psychiatric Association. Narcissistic personality disorder. Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders. 5th ed. Arlington, VA: American Psychiatric Publishing. 2013;669-672.
 • NIH.GOV (MEDLINEPLUS). “Trastorno de Personalidad Narcisista”.
 • López-Ibor Aliño, Juan J. & Valdés Miyar, Manuel (dir.) (2002). DSM-IV-TR. Manual diagnóstico y estadístico de los trastornos mentales. Texto revisado. Barcelona: Editorial Masson. ISBN 9788445810873.
 • Millon, Theodore & Davis, Roger D. Trastornos de la personalidad. Más allá del DSM-IV. Primera edición 1998. Reimpresiones 1999 (2), 2000, 2003, 2004. Barcelona: Editorial Masson. ISBN 9788445805183.
 • Grossman, Seth Millon, Carrie Meagher, Sarah, Ramnath, Rowena. Trastornos de la personalidad en la vida moderna. Primera edición 2001, segunda edición 2006. Barcelona: Editorial Masson & Elsevier. ISBN 9788445815380.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.