Научете се да поставяте граници в личните взаимоотношения

Започнете с лесни неща, като например да казвате НЕ когато не искате да направите нещо. Прилагайте това правило винаги, когато не се чувствате комфортно
Научете се да поставяте граници в личните взаимоотношения

Написано от Raquel Lemos Rodríguez

Последна актуализация: 25 август, 2022

Ако се питате дали поставяте граници в личните взаимоотношения, най-вероятният отговор е “не”. Защо? Това може да се дължи на факта, че виждате взаимоотношенията като връзка, на която трябва да отдадете всичко. Това ви излага на риск да се нараните или да се изправите пред истинска опасност.

Определянето на граници в личните взаимоотношения няма да попречи на здравите взаимоотношения. Вместо това то ще им помогне да растат.

Това е така, защото когато не поставяте граници, ще отворите вратата за всички. Това включва манипулатори, токсични хора и емоционални вампири. Те могат да ви накарат да страдате и да ви причинят много вреди.

Защо е толкова трудно да определите граници в личните взаимоотношения?

Причината, поради която често не го правим е сложна. Тя произтича от различни страхове, несигурност и дори от различни вярвания, които може да имате.

Например, ако имате ниско самочувствие, ще мислите, че не сте толкова важни, колкото всички останали. Поради това ще толерирате унижение, обида и дори манипулации.

Ако не определяте лимити, това често е така, защото мислите, че не ги заслужавате.

Научете да поставяте граници в личните взаимоотношения

Също така може да имате неоправдан страх от спорове с други хора. Страхът в тази ситуация е, че те няма да одобрят и ще спрат да се грижат за вас или че този конфликт ще подкопае вашата безопасност.

Въпреки всичко това, по-големият проблем не е, че имате ниско самочувствие. Въпросът дори не е, че не искате да спорите с другите. Проблемът е, че не знаете как да определите тези граници в личните взаимоотношения.

Не сте научени да бъдете сигурни в себе си. Също така не сте научени да комуникирате или да защитавате собствените си нужди. Поради това трябва да се научите. Но как?

  • Започнете, като казвате “не” на всичко, което не искате да правите или за което нямате време. Няма значение какво казват другите, дали се ядосват или дори колко зле може да изглеждате. Превърнете това, което искате в приоритет.
  • Използвайте “Аз”, за да кажете какво чувствате и искате. Например: “Чувствам се уморен да отида на тази среща”. Не прибягвайте до оправдания. Бъдете ясни.
  • Не казвайте, че съжалявате всеки път, когато казвате какво искате. Например, променете “Съжалявам, но искам да остана у дома” с “Искам да остана у дома”.
  • Не се оправдавайте, когато давате мнение или вземате решение. Не е нужно да правите това, дори ако другият човек е разстроен. Трябва да сте уверени в себе си.

Научете се да бъдете себе си

За да определите граници в личните взаимоотношения понякога е необходимо да се научите да бъдете себе си отново. Това означава да се доверите на себе си, да не угаждате на другите хора и да спрете да търсите одобрението им.

Това е много трудно. В края на краищата като дете са ви учили да задоволявате хората около вас.

Въпреки това, малки стъпки като да кажете “не” и да попречите на някой да ви накара да промените решението си до това, което той иска, може да ви помогне.

определете граници в личните взаимоотношения

Кога трябва да определите граници в личните взаимоотношения?

Отговорът е, когато се чувствате неудобно.

В момента, в който нещо отнема енергията ви, кара ви да се чувствате зле или изисква цялото ви внимание, то тогава трябва да започнете да поставяте граници.

Това се случва с всички видове взаимоотношения. Случва се със семейството, приятелите и с партньора ви. Понякога, когато им подадете пръст, те отхапват цялата ви ръка.

Поради това е много важно да бъдете такива, каквито сте.

Това включва отказване да правите нещо, когато не искате да правите, без да се чувствате виновни или засрамени от онова, което другите може да мислят, и да се откажете от постоянни обяснения.

Трябва да се научите да се грижите за собственото си благополучие. Това не зависи от другите, а от вас.

Като правите това, ще започнете да виждате, че можете да промените нещата. Ще видите как да се чувствате по-уверени, за да не позволявате на другите да ви манипулират и как да изразявате това, което искате, без да се чувствате виновни или да се страхувате от това как другите ще реагират.

Ще започнете ли да определяте граници в личните взаимоотношения днес?


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.