6-те най-неподходящи съставки, които може да добавите в кафето

Те не само променят вкуса, но може да са вредни за здравето и да доведат до затлъстяване.
6-те най-неподходящи съставки, които може да добавите в кафето

Последна актуализация: 12 февруари, 2019

Доказано е, че кафето може да усили паметта, да помогне за доброто физическо състояние и здравето на сърцето и да намали риска от диабет. Въпреки това идва момент, в който се превръща в най-лошия ви враг: когато добавите в кафето изкуствена захар и други съставки, които не са здравословни.

Сигурни ли сте, че чашата ви с кафе може да се смята за здравословна?

Вижте кои са най-неподходящите съставки можете да добавите към кафето си.

1. Добавени аромати

Кафе напитките, които имат допълнителни вкусове, като ванилия, лешник или карамел са пълни със захар и изкуствени оцветители.

Не избирайте кафе с добавени аромати

Ако искате а добавите вкус, сложете няколко капки ванилия, мента или друг екстракт от сушен плод.

Те не съдържат допълнителна захар, но имайте предвид, че въпреки това може да променят нивото на глюкоза в кръвта. 

Идеалният вариант е да не добавяте нищо в кафето и трябва да избягвате тези съставки, като помните, че истинският вкус на кафето не е сладък. 

2. Захарин и подсладители

Подсладителите, които не съдържат калории, помагат да избегнете пиенето на кафе с много захар. Какъв е проблемът тогава? Това са производни на захарта, които също променят вашия метаболизъм.

Резултатът може да е консумирането на повече храна, защото не се чувствате сити.

Това може да доведе до увреждане на чревния бактериален растеж и увеличаване на вероятността от поява на диабет.

Екстрактът от листа на стевия е най-здравословният вариант за подслаждане на кафето. Тя не съдържа сукралоза (като Splenda), за която се твърди, че е здравословна, но всъщност не е.

3. Захар

Не добавяйте захар в кафето си

Малко захар на ден няма да навреди, но ако пиете няколко чаши кафе на ден, трябва да знаете, че тези празни калории се натрупват в тялото.

Добавянето на две чаени лъжички захар в три чаши кафе възлиза на 50 грама захар.

Като се има предвид, че препоръчваното дневно количество захар за възрастен човек е 90 грама, при диета от 2000 калории, това е прекалено много.

Но не е нужно да спирате да пиете по няколко чаши кафе на ден. Може да намерите по-здравословни варианти за подсладяване на силния му и горчив вкус.

Ако не превишавате препоръчваното количество, може да се опитате да използвате по-малко захар.

Ако може да избирате, винаги предпочитайте кафявата захар, която е по-здравословна или добавяйте натурални подправки, като канела. Тази подправка може да помогне да се намали кръвната захар и да се избегне прекаления апетит.

4. Обезмаслено мляко

Тази съставка не е непременно лоша, но е доказано, че млечните продукти с натуралните им мазнини може да са по-добри.

Това означава, че хората, които редовно пият пълномаслени млечни продукти, консумират по-малко въглехидрати през годините.

Тези, които консумират обезмаслени продукти, приемат значително повече въглехидрати, което обикновено означава, че качват килограми.

И това не е всичко. Пълномаслените млечни продукти се свързват с по-нисък риск от появата на диабет тип 2.

Това може да се дължи на специфичните мастни киселини в пълномаслено мляко, които помагат за предотвратяване на заболяването, което го прави добър избор за добавяне към кафето.

5. Сметана на прах

Това, без съмнение, е най-лошата съставка, която може да добавите към кафето. Всичко, което прави тя, е да промени цвета му и да имитира кремообразната текстура, която имат другите млечни кремове.

Тази добавка без лактоза често съдържа царевичен сироп и растителна мазнина, което означава захар и празни калории.

Това е елегантен начин да наречем изкуствените транс мазнини, които предизвикват артериални запушвания и се свързват със сърдечните болести и диабета.

Затова не използвайте тези съставки и не посягайте към тях, когато сте извън вкъщи или на път и ви ги предложат в самолета или кафенето.

6. Не добавяйте алкохол в кафето си

Най-лошата комбинация, която може да направите, е да смесите кафето с някаква дестилирана напитка. Няма начин това да влезе в клуба на здравословните питиета.

Не забравяйте, че алкохолните напитки ви дават енергия, но не и други вещества, които могат да ви бъдат от полза.

Не добавяюте алкохол в кафето

Консумацията на алкохол е причина и фактор за много заболявания и здравословни проблеми, като психични и поведенчески разстройства.

Не забравяйте, че прекаляването с алкохола води до алкохолизъм, чернодробна цироза, сърдечни заболявания и някои видове рак, да не говорим за другите последствия – насилието, в следствие на агресията или катастрофите.

Като имате предвид този списък, вероятно сте осъзнали, че нашата препоръка е да пиете кафето си възможно най-опростено. Ако ще добавяте нещо, използвайте естествени аромати.

Най-добрите варианти са:

 • Канела
 • Екстракт от ванилия
 • Екстракт от мента
 • Соево мляко
 • Бадемово мляко

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Holmberg S, Thelin A. High dairy fat intake related to less central obesity: a male cohort study with 12 years’ follow-up. (2013).
 • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23320900

 • Mohammad Y. Yakoob, Peilin Shi, Walter C. Willett, Kathryn M. Rexrode, Hannia Campos, E. John Orav, Frank B. Hu, Dariush Mozaffarian. Circulating Biomarkers of Dairy Fat and Risk of Incident Diabetes Mellitus Among Men and Women in the United States in Two Large Prospective Cohorts. (2016).

 • ahajournals.org/doi/full/10.1161/CIRCULATIONAHA.115.018410

  • Holly Strawbridge. Harvard Health Publishing. Harvard Medical School. Artificial sweeteners: sugar-free, but at what cost?. (2012).
 • health.harvard.edu/blog/artificial-sweeteners-sugar-free-but-at-what-cost-201207165030


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.