6-те най-неподходящи съставки, които може да добавите в кафето
Доказано е, че кафето може да усили паметта, да помогне за доброто физическо състояние и здравето на сърцето и да намали риска от диабет. Въпреки това идва момент, в който се превръща в най-лошия ви враг: когато добавите в кафето изкуствена захар и други съставки, които не са здравословни.
Сигурни ли сте, че чашата ви с кафе може да се смята за здравословна?
Вижте кои са най-неподходящите съставки можете да добавите към кафето си.
1. Добавени аромати
Кафе напитките, които имат допълнителни вкусове, като ванилия, лешник или карамел са пълни със захар и изкуствени оцветители.
Ако искате а добавите вкус, сложете няколко капки ванилия, мента или друг екстракт от сушен плод.
Те не съдържат допълнителна захар, но имайте предвид, че въпреки това може да променят нивото на глюкоза в кръвта.
Идеалният вариант е да не добавяте нищо в кафето и трябва да избягвате тези съставки, като помните, че истинският вкус на кафето не е сладък.
2. Захарин и подсладители
Подсладителите, които не съдържат калории, помагат да избегнете пиенето на кафе с много захар. Какъв е проблемът тогава? Това са производни на захарта, които също променят вашия метаболизъм.
Резултатът може да е консумирането на повече храна, защото не се чувствате сити.
Това може да доведе до увреждане на чревния бактериален растеж и увеличаване на вероятността от поява на диабет.
Екстрактът от листа на стевия е най-здравословният вариант за подслаждане на кафето. Тя не съдържа сукралоза (като Splenda), за която се твърди, че е здравословна, но всъщност не е.
3. Захар
Малко захар на ден няма да навреди, но ако пиете няколко чаши кафе на ден, трябва да знаете, че тези празни калории се натрупват в тялото.
Добавянето на две чаени лъжички захар в три чаши кафе възлиза на 50 грама захар.
Като се има предвид, че препоръчваното дневно количество захар за възрастен човек е 90 грама, при диета от 2000 калории, това е прекалено много.
Но не е нужно да спирате да пиете по няколко чаши кафе на ден. Може да намерите по-здравословни варианти за подсладяване на силния му и горчив вкус.
Ако не превишавате препоръчваното количество, може да се опитате да използвате по-малко захар.
Ако може да избирате, винаги предпочитайте кафявата захар, която е по-здравословна или добавяйте натурални подправки, като канела. Тази подправка може да помогне да се намали кръвната захар и да се избегне прекаления апетит.
Вижте и: Ползи от пиенето на кафе на закуска
4. Обезмаслено мляко
Тази съставка не е непременно лоша, но е доказано, че млечните продукти с натуралните им мазнини може да са по-добри.
Това означава, че хората, които редовно пият пълномаслени млечни продукти, консумират по-малко въглехидрати през годините.
Тези, които консумират обезмаслени продукти, приемат значително повече въглехидрати, което обикновено означава, че качват килограми.
И това не е всичко. Пълномаслените млечни продукти се свързват с по-нисък риск от появата на диабет тип 2.
Това може да се дължи на специфичните мастни киселини в пълномаслено мляко, които помагат за предотвратяване на заболяването, което го прави добър избор за добавяне към кафето.
Прочетете още: Как да отслабнем с повече протеини
5. Сметана на прах
Това, без съмнение, е най-лошата съставка, която може да добавите към кафето. Всичко, което прави тя, е да промени цвета му и да имитира кремообразната текстура, която имат другите млечни кремове.
Тази добавка без лактоза често съдържа царевичен сироп и растителна мазнина, което означава захар и празни калории.
Това е елегантен начин да наречем изкуствените транс мазнини, които предизвикват артериални запушвания и се свързват със сърдечните болести и диабета.
Затова не използвайте тези съставки и не посягайте към тях, когато сте извън вкъщи или на път и ви ги предложат в самолета или кафенето.
6. Не добавяйте алкохол в кафето си
Най-лошата комбинация, която може да направите, е да смесите кафето с някаква дестилирана напитка. Няма начин това да влезе в клуба на здравословните питиета.
Не забравяйте, че алкохолните напитки ви дават енергия, но не и други вещества, които могат да ви бъдат от полза.
Консумацията на алкохол е причина и фактор за много заболявания и здравословни проблеми, като психични и поведенчески разстройства.
Не забравяйте, че прекаляването с алкохола води до алкохолизъм, чернодробна цироза, сърдечни заболявания и някои видове рак, да не говорим за другите последствия – насилието, в следствие на агресията или катастрофите.
Като имате предвид този списък, вероятно сте осъзнали, че нашата препоръка е да пиете кафето си възможно най-опростено. Ако ще добавяте нещо, използвайте естествени аромати.
Най-добрите варианти са:
- Канела
- Екстракт от ванилия
- Екстракт от мента
- Соево мляко
- Бадемово мляко