6 признака, че ядете твърде много захар

Тя е като наркотик – колкото повече ядете, толкова повече искате още. Спрете навреме!
6 признака, че ядете твърде много захар

Написано от Ángela Aragón

Последна актуализация: 25 август, 2022

Първото нещо, което диетолог или професионален треньор ще ви каже, когато се консултирате с него е, че трябва да избягвате консумацията на твърде много захар. Това е отрова за тялото.

Освен, че причинява наддаване на теглото, тя има отрицателно въздействие и върху други аспекти. Кръвта, например, има силна чувствителност към приема на захар.

Понякога, обаче, може да не сте наясно за негативните ефекти, които консумацията на твърде много захар може да има върху тялото.

Може би единствената болест, която свързвате с нея, е диабет. Ако не страдате от него, все пак е добре да консумирате разумно количество от нея.

Разбира се, развитието на диабет е един от симптомите, че сте яли твърде много захар.

Преди обаче да достигнете до тук, захарта предизвиква поредица от странични ефекти, които могат да затруднят изпълнението на ежедневните задачи

А може никога да не установите тази връзка, тъй като потреблението на захар се приема за нормално в нашето общество.

Симптоми, че консумирате твърде много захар

1. Цялостно изтощение

Признаци, че консумирате твърде много захар: изтощение

Ефектът, който се получава, би могъл да се сравни със стимуланти. Най-напред имате бързо повишаване на енергията, а след това тя рязко спада под нормалните нива.

Затова и след първоначалния скок изпитвате срив.

Обикновената реакция за този вид умора е пиенето на сода или други стимуланти, които също са с високо съдържание на захар. Това просто задейства цикъла отново.

Ето защо предлагаме да пиете кафето си с подсладители и без захар или други съставки, за да  да възстановите енергията.

2. Желание да ядете повече сладко

Както казахме по-рано, говорим за вещество, което води до последици, много сходни с тези на наркотик.

Така че, ако се уловите, че мислите за сладко през цялото време, това може да е знак, че ядете твърде много захар. Може да сте установили вид зависимост от нея.

Причината това да се случи се основава на нашия произход като видове. Имаме нужда от глюкоза, за да оцелеем. Колкото повече ядем, толкова повече мозъкът ни казва да съхраняваме повече.

Ето защо захарта се добавя в най-невероятните продукти като закуски и дори месо.

3. Промени в настроението

Признаци, че консумирате твърде много захар: промени в настроението

Както казахме, колкото повече ядете, толкова повече ви се яде.

Това означава, че когато сте хапнали нещо сладко, сте в добро настроение. От друга страна, когато нямате достатъчно количество, ставате раздразнителни.

Смешното е, че сега промените в настроението са свързани с определена храна.

Всичко, което е било преработено промишлено съдържа глюкоза, което означава, че този вид оттегляне може да се появи без значение какво ядете.

4. Напълняване

След като мозъкът е получил нужното количество захар, за да функционира, тялото преработва остатъците като мазнини.

Тъй като панкреасът не е в състояние да отделя достатъчно инсулин, за да го смила, черният дроб го преработва под формата на мазнини.

Не изпадайте в паника – все още можете да ядете няколко парченца плодове и да отслабнете. Глюкозата в тези храни не е толкова вредна,  каквато е тази в сладкишите и другите готови и преработени продукти.

5. Кожата страда, когато ядете твърде много захар

Усвояването на захар изисква наличието на инсулин. Това е мощно вещество, което влиза в тялото в големи количества, когато ядете твърде много захар.

Много хора са силно чувствителни към нея, и кожата им става суха и лющеща в резултат на това.

Вярно е, че може да купите много козметични продукти за суха кожа, но предлагаме преди да прибегнете до тях, да намалите приема на захар, за да видите дали това е причината.

Препоръчваме: Защо сърби кожата?

6. Повишено кръвно налягане

Признаци, че консумирате твърде много захар: високо кръвно налягане

Без съмнение сте чували, че солта е вредна за кръвното налягане, но знаете ли, че захарта е дори още по-вредна?

Едно проучване показва, че тъй като е по-трудно да се преработи, това води до по-голямо натоварване върху сърцето. Това от своя страна повишава кръвното налягане.

Проблемите, произтичащи от този феномен са много разпространени днес. Рядко обаче хората признават тази връзка.

Има много неща, които причиняват високото кръвно налягане. Със сигурност, ако не обръщате внимание на това, което ядете, заедно с удоволствията на сладките храни, ще го провокирате.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Avena, N. M., Rada, P., & Hoebel, B. G. (2008). Evidence for sugar addiction: Behavioral and neurochemical effects of intermittent, excessive sugar intake. Neuroscience and Biobehavioral Reviews. https://doi.org/10.1016/j.neubiorev.2007.04.019
  • Rippe, J. M., & Angelopoulos, T. J. (2016). Sugars, obesity, and cardiovascular disease: results from recent randomized control trials. European Journal of Nutrition. https://doi.org/10.1007/s00394-016-1257-2
  • Johnson, R. K., Appel, L. J., Brands, M., Howard, B. V., Lefevre, M., Lustig, R. H., … Wylie-Rosett, J. (2009). Dietary sugars intake and cardiovascular health a scientific statement from the american heart association. Circulation. https://doi.org/10.1161/CIRCULATIONAHA.109.192627
  • Lustig, R. H., Schmidt, L. A., & Brindis, C. D. (2012). The toxic truth about sugar. Nature. https://doi.org/10.1038/482027a

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.