6 ефективни начина да контролираме хормоните, които причиняват напълняване

Определени свойства на храните оказват съществено влияние върху хормоните в организма - вижте повече за това кои са те!
6 ефективни начина да контролираме хормоните, които причиняват напълняване
Elisa Morales Lupayante

Прегледано и одобрено от педагог по физическо възпитание и диетолог Elisa Morales Lupayante.

Написано от Okairy Zuñiga

Последна актуализация: 25 август, 2022

От дълго време специалистите по отслабването съветват пациентите си да се хранят по-малко и да спортуват повече, ако искат да спрат трупането на килограми и прекомерното напълняване.

В наши дни, повечето от тези експерти разбират, че този съвет е остарял и е твърде нереалистичен, предвид сложността на проблемите с наднорменото тегло или затлъстяването.

Хормоните и гените също играят важна роля в проблемите с напълняването.

И въпреки, че не сме способни да влияем върху гените, с които сме се родили, то можем да контролираме хормоните, причиняващи наднорменото тегло чрез правилно хранене.

1. Опитайте редовно да приемате храни с високо съдържание на фибри и възможно по-малко захар, за да контролирате хормоните, причиняващи напълняване

Съвети за контролиране на хормоните, водещи до напълняване

Инсулинът е един от най-значимите хормони, когато говорим за напълняване, защото стимулира клетките да задържат захар в тялото под формата на мазнини.

Това лесно се превръща в порочен кръг. С увеличаване на теглото, тялото се нуждае от повече инсулин, за да редуцира нивата на захарта в клетките. В следствие на това, затлъстяваме дори още повече.

Ако се храните с повече фибри и по-малко захар, ще имате значително по-малко проблеми с естественото контролиране на инсулиновите нива.

Това е така, защото фибрите се усвояват постепенно от организма, помагайки на тялото да избегне драстичните увеличения на кръвната захар.

2. Приемайте белтъчини през целия ден

Протеинът е важен, защото подпомага регулирането на хормона, наречен грелин. Може би не сте чували за него досега. Той е от изключителна важност що се касае до напълняването и е наричан още “хормонът на глада”.

Високите нива на този хормон карат мозъка да крещи “Нахрани ме веднага”, докато в действителност това не е належащо. Белтъчините помагат за спирането на този хормон и така изключват фалшивите тревоги.

Не е нужно протеинът да бъде с животински произход – от месо, яйца или млечни продуки. Ядките, семената и бобовите растения като фасулът, лещата и грахът са други, богати на белтъчини храни, които можете да изберете и включите в менюто си.

3. Подбирайте мъдро млечните продукти

Подбирайте млечните продукти, за да контролирате хормоните, водещи до напълняване

Освен ако имате някаква непоносимост към лактозата, млечните продукти не са лоши за вас.

Въпреки това трябва да ги подбирате мъдро.

Много компании в млечната индустрия използват изкуствени хормони на растежа при отглеждането на добитъка. Целта им е да стимулират производството на мляко и месо и да увеличат добива си.

Тези хормони не са предвидени за човешка консумация, затова и е възможно да са тясно свързани с наднорменото тегло.

Винаги избирайте органични млечни продукти или такива, на които е отбелязано, че не съдържат хормони. По този начин ще може да им се наслаждавате, без да се тревожите за негативните ефекти, които могат да имат върху теглото ви в дългосрочен план.

4. Внимавайте със зърнените храни

Зърнените храни и семената, които съдържат глутен, както и пълнозърнестите продукти като цяло, не трябва да се избягват или напълно да се изключват от менюто. Но ако имате проблеми с хормоните на щитовидната жлеза, е добра идея да намалите консумацията им.

Много проучвания сочат, че приемът на прекомерно количество глутен може драстично да забави производството на тези хормони. Тя играе важна роля в процеса по намаляване на теглото, защото подпомага регулирането на метаболизма.

Отслабването ще бъде много по-трудно и колкото по-ниски са нивата на тези хормони, толкова по-бавен ще бъде метаболизмът ви. Ако контролирате хормоните от този тип, ще отслабвате в дългосрочен план.

5. Избягвайте соевите продукти

Избягвайте соята, за да контролирате хормоните, водещи до напълняване

Соята може да бъде много сложен тип продукт. И въпреки, че действително съдържа много малко мазнини и калории, а същевременно е богата на растителен протеин, тя съдържа химикали, по-известни като фитоестрогени.

Те могат да блокират естественото производство на естроген в тялото. Когато нивата на естроген са стабилни, хормонът, наречен лептин, също се оптимизира.

Лептинът играе съществена роля за качването на тегло, защото регулира чувството на ситост. Когато нивата на лептин са в нормата, вие ще се почувствате сити от стандартна порция храна и ще избегнете преяждането.

Поради тази причина е добре да избягвате соевите продукти, когато целите да отслабвате.

6. Намалете консумацията на кофеин

Намалете кофеина, за да избегнете напълняване

Кафето и чаят са богати на антиоксиданти и са от голяма полза за здравето. Но когато става въпрос за напълняване, може би трябва да обмислите намаляването на дневната доза кофеин.

Кофеинът увеличава нивата на кортизол. Това е хормонът, който реагира при стрес и може да задейства напълняването в областта на корема, тъй като разпределя мазнините от краката и ръцете към стомашната област.

Затова, ако искате да отслабнете, е добре да намалите консумацията на напитки, които съдържат кофеин. Бъдете внимателни и с продуктите, за които се твърди, че не съдържат кофеин.

Тези промени в диетата ви не влияят пряко върху калорийния ви прием, а по-скоро акцентират върху ползните и вредни свойства на храните, които консумирате ежедневно.

Хормоните ви играят важна роля в опитите за покачване или сваляне на тегло.

Ако знаете как да контролирате хормоните, които причиняват напълняване, ще ви е много по-лесно да постигате целите си за отслабване.

Помнете, че ако желаете да направите генерални промени в диетата или хранителните ви навици, е най-добре първо да говорите с личния си лекар или с доверен диетолог.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Chaudhri OB, Wynne K, Bloom SR. Can gut hormones control appetite and prevent obesity? Diabetes Care. 2008 Feb;31 Suppl 2:S284-9
  • Blom WA, Lluch A, Stafleu A, Vinoy S, Holst JJ, Schaafsma G, Hendriks HF. Effect of a high-protein breakfast on the postprandial ghrelin response. Am J Clin Nutr. 2006 Feb;83(2):211-20.
  • Ch’ng CL, Jones MK, Kingham JG. Celiac disease and autoimmune thyroid disease. Clin Med Res. 2007 Oct;5(3):184-92.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.