От кои меса се пълнее най-малко?

В тази статия ще ви дадем някои идеи за това от кои меса се пълнее по-малко, така че можете да използвате тези знания за здравословната си диета. Изберете от тези здравословни опции.
От кои меса се пълнее най-малко?
Maria Patricia Pinero Corredor

Написано и проверено от диетолог Maria Patricia Pinero Corredor.

Последна актуализация: 25 септември, 2022

Месата са мускулните части на храната, богати на протеини и бедни на въглехидрати. Количеството мазнини варира в зависимост от животното и частта от него, която се консумира. Днес тенденцията е да се избират най-постните меса в плановете за здравословно хранене.

Обичайно е месата с най-малко мазнини да са домашните птици без кожа. Има обаче и други по-рядко срещани видове животни, чието месо е с ниско съдържание на липиди.

Прочетете тази статия, за да разберете от кои меса се пълнее най-малко и следователно се препоръчват за по-здравословна диета, богата на хранителни вещества.

Какво е месо?

Според испанския хранителен кодекс месото е меката ядлива част от говеда, овце, свине и птици. Животните за клане се колят при спазване на хигиенните условия. Месото включва мазнини, хрущяли, кожа, сухожилия, кръвоносни и лимфни съдове, които са част от мускулната тъкан.

Неговите химични компоненти варират според породата, пола, вида на разфасовката, възрастта, вида и диетата на животното. Сред тях най-забележителни са протеините, които се колебаят между 16 и 22 % и мазнините, чиито стойности варират от 1 до 15 %.

Тази амплитуда в количествата мазнини позволява меката да се класифицират като постни, когато имат по-малко от 5% мазнини, и мазни, когато съдържат до 30% (какъвто е случаят с иберийското прасе).

Хранителна стойност на месото

Месото допринася за задоволяване на хранителните нужди на човека. Основните му хранителни вещества са протеини, с висок дял незаменими аминокиселини.

Месната мазнина съдържа олеинова мастна киселина, подобна на зехтина. Следват пропорционално наситените мастни киселини, които могат да допринесат за запушване на артериите; и ненаситени мастни киселини, които са от съществено значение за храненето.

Откриваме и високо бионалични минерали, като желязо и цинк. Както и витамини от В групата.

Но въпреки че е много питателна храна, консумацията му е ограничена. Някои организации предполагат, че месата заемат по-малко от 30% от калориите в диетата. В този смисъл Министерството на земеделието на Съединените щати препоръчва постни протеини за намаляване на затлъстяването и наднорменото тегло.

червено месо
Червените меса имат лоша репутация, въпреки че не всички са еднакви. В тях откриваме различни пропорции на мазнини.

От кои меса се пълнее най-малко

Има много видове месо с високо съдържание на мазнини, но някои с ниски стойности на наситени мазнини също могат да бъдат открити на пазара. Ето най-постните меса, които да имате предвид като част от нискокалорична диета и по-здравословна диета.

1. Конско месо

Конското месо е едно от червените меса с най-нисък процент мазнини, тъй като съдържа едва 1 грам на 100 грама продукт. Заедно с протеините добавя около 100 калории, което е по-малко от калоричното съдържание на свинско, пилешко и говеждо месо.

Съдържа и други хранителни вещества, като протеини, които са източник на 40% от незаменимите аминокиселини. Неговото желязо е с висока бионаличност, тъй като 15 до 30% се усвояват добре, както и цинкът.

2. От кои меса се пълнее най-малко – пъдпъдъци

Пъдпъдъкът принадлежи към малките мигриращи видове птици. Адаптира се добре към умерения и топъл климат на тропическия или субтропичния свят.

Една порция пъдпъдъци осигурява 85% от препоръчителния прием на протеини за възрастен човек. Това месо съдържа по-малко от 2 грама мазнини на 100 грама продукт. Поради тази причина неговата калорична стойност е много ниска, като в 100 грама има само 106 калории.

Минералите като желязо, фосфор и селен, се открояват. Най-важните водоразтворими витамини са ниацинът и витамин В6. Понастоящем се препоръчва консумация на 3 порции постно месо на седмица, така че пъдпъдъците са част от тази препоръка.

3. Щраус

Месото от щраус е много подобно на вкус и текстура на говеждото, но с по-малко мазнини – едва 2%. Повечето от неговите мастни киселини са от съществено значение за храненето. Освен това съдържа витамини от В групата, които помагат за метаболизма на останалите макронутриенти.

4. От кои меса се пълнее най-малко – кенгуру

Въпреки че в много части на света се консумира малко като месо, в Австралия е много популярно. По същия начин в Испания месото от кенгуру е част от гурме кухнята.

Счита се за червено месо с много ниско съдържание на мазнини, тъй катосъдържа само 1,3 грама на 100 продукт. Същата порция осигурява 102 калории и 23 грама протеини.

5. Ему

Ему е червено месо, подобно на това от щраус. То е 97% без мазнини и е нискокалоричен вариант. Отличава се с това, че осигурява протеини, желязо и витамин В12.

6. Алигатор

Месото от алигатор е един от нетрадиционните примери за най-постните меса. Неговото ниско съдържание на мазнини, предимно ненаситени, го прави лесно податливо на гранясване. Въпреки това, то е източник на омега-3, които насърчават здравето на сърдечно-съдовата система.

Изследване на химичния състав на постното крокодилско месо (Caiman Crocodylus Fuscus ) показва, че то съдържа 21,46% протеини, 0,72% мазнини, 1,26% минерали. Въпреки това е необходимо да се уверите, че консумирате месо, което не е от опашката, тъй като може да има до 14% мазнини.

7. От кои меса се пълнее най-малко – заек

Трябва да се прави разлика между дивия заек и домашния заек, тъй като последният има повече мазнини и калории. При дивия заек мазнините са под 5 на 100 грама месо. Протеините са около 23% и са лесно смилаеми.

Подобно на други бели меса, то осигурява много витамини от група В, желязо, цинк, магнезий, калий и фосфор. Освен това е с ниско съдържание на натрий, което го прави подходящо за контрол и профилактика на високо кръвно налягане.

Домашен заек
Домашният заек не е предпочитаният заек за готвене; за предпочитане е дивият заек.

8. Пуйка

Подобно на пилето, при пуйката се препоръчва да отстраните кожата преди приготвянето й. Това е бяло месо с 2% миофибрилна мазнина и 22% протеини.

То е много добър източник на магнезий, цинк, калий, фосфор и селен. Сред витамините се открояват ниацин, В6 и В12.

9. Елен

Това е вид тъмно червено-кафяво месо, с по-интензивен тон от телешкото, но с по-малко мазнини. То е високо ценено в света на лова на едър дивеч и в гастрономията.

Осигурява 22% протеини с висока биологична стойност, а съдържанието на мускулна мазнина е само 1,6%. Следователно, също има ниска стойност на холестерола.

Ниският дял на мазнини е отговорен за ниското му съдържание на калории. Желязото, цинкът и витамините В групата са основните микроелементи в еленското месо.

10. Пиле

Няма съмнение, че пилешкото е фаворит сред най-малко тлъстите меса. Освен това има много ястия, които могат да се правят с него, особено с гърдите. Може да се опише като висококачествен протеин, водоразтворими витамини и ниско съдържание на калории.

Пилешките гърди съдържат почти 24% протеини в 100 грама продукт, 1,4 грама мазнини и 1,2 грама минерали. Консумацията на 100 грама гърди ни осигурява само 107 калории.

Кулинарни аспекти, на които трябва да обърнете внимание при най-постните меса

В списъка с постни меса трябва да добавим фактор, който ще определи общия принос на калории: вида на приготвянето. Трябва да се внимава за предварителни операции по почистване, като например отстраняване на кожа, видима мазнина или неядлива тъкан.

По същия начин е важен както методът на готвене, така и придружаващите го съставки. Например, препоръчва се използването на скара, печене и сотиране.

Във всеки случай трябва да се използва само минимално количество масло. За порция между 120 и 150 грама постно месо може да се използва 1 супена лъжица зехтин, рапично, слънчогледово или соево масло.

Като гарнитура могат да се използват зеленчуци без скорбяла. Овкусете с подправки и натурални билки.

Препоръчително е седмично да се консумират 3 порции нискомаслено месо.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.