4 естествени инфузии за понижаване на високо кръвно налягане

Има някои популярни билки, които могат да се приготвят като запарки, за да помогнат за понижаване на кръвното налягане. Но има ли научни доказателства за тяхната ефикасност? Научете отговора тук.
4 естествени инфузии за понижаване на високо кръвно налягане

Последна актуализация: 10 септември, 2022

Лечението за понижаване на високо кръвно налягане или хипертония може да бъде допълнено с естествени инфузии. Това означава, че е възможно да добавите към диетата някои билкови препарати под формата на чай, за да допринесете за контрола на кръвното налягане.

Това, разбира се, има смисъл в контекста на прилагането и наблюдението на медицинските предписания. Натуралните билкови чайове за понижаване на високо кръвно не действат сами по себе си. Те могат да подсилят ефекта на лекарствата и промените в начина на живот, които обикновено са показани за пациенти с хипертония.

Нека да видим тогава какви научни аргументи има за препоръчване на следните 4 природни запарки. Не забравяйте, че тази статия е само общо ръководство и трябва да се консултирате със здравен специалист, за да изясните всички съмнения, които могат да възникнат относно тяхната консумация.

Подходът към високо кръвно налягане

Когато дадено лице е диагностицирано с високо кръвно налягане , резултатите се класифицират според тяхната тежест. Спешна ситуация със систолично кръвно налягане над 180 милиметра живачен стълб (mm Hg) не е същото като ситуация на прехипертония.

Класификация на артериалната хипертония

Както се съобщава от Mayo Clinic, пациентът може да попадне в една от следните групи:

 • Прехипертензивни: хора със систолно налягане от 120 до 129 mm Hg и диастолично налягане под 80 mm Hg. Все още не се счита за ясна диагноза артериална хипертония, но стойностите вече са над нормата.
 • Хипертония първа степен: когато систоличното налягане надвишава 130 mm Hg и не надвишава 140 mm Hg, или диастоличното налягане е между 80 и 89 mm Hg, тогава вече е налице хипертония от степен 1.
 • Хипертония степен 2: тези пациенти имат повтарящи се стойности на систолично кръвно налягане, по-високо от 140 mm Hg, и диастолично кръвно налягане, по-високо от 90 mm Hg. Това е откровено патологично състояние с риск от органно увреждане в средносрочен план.

Особената ситуация на хипертонична криза или спешност, когато човек постъпи в дежурната стая със стойности над 180/120 mm Hg, изисква незабавни терапевтични действия. След това е много вероятно пациентът да попадне в една от категориите, които вече споменахме, след като острият епизод приключи.

Лечение на артериална хипертония

Пациентите с хипертония ще получат индикации за промяна в начина си на живот. Това са диетични мерки и навици, които позволяват естествено намаляване на стойностите на кръвното налягане. Прехипертензивните пациенти може да не се нуждаят от фармакологични опции, ако този първи подход е успешен.

Сред най-препоръчваните хигиенни и диетични мерки са следните:

 • Извършвайте умерена физическа активност и избягвайте заседналия начин на живот.
 • Контролирайте стреса чрез регулиране на тревожността и чрез техники за релаксация.
 • Намалете наличието на сол в обичайната диета.
 • Откажете пушенето и консумацията на алкохол.

За хипертоници от степен 2 и тези, които не успяват да контролират цифрите с горните препоръки, фармакологията предлага различни вещества, които могат да бъдат предписани. Дали да се вземе едно съединение или комбинация от две или три зависи от решението на лекаря.

Сред лекарствата, предписвани за лечение на артериална хипертония, имаме групата на диуретиците, инхибиторите на ангиотензин конвертиращия ензим (ACE инхибитори), бета-блокерите, блокерите на калциевите канали и вазодилататорите. Никога не могат да се приемат без професионално указание.

хапчета за понижаване на високо кръвно налягане
Медикаментозното лечение на артериалната хипертония се прилага при неповлияващи се от хигиенно-диетични мерки и при най-тежките случаи.

5 природни инфузии за понижаване на високо кръвно налягане

След като дадохме предишните съображения, можем да говорим за 5 естествени инфузии, които представят някои научни доказателства за способността им да понижават кръвното налягане. Отново поясняваме, че те не са лечение от първа линия. Те допълват хигиенно-диетичните мерки и лекарства, за които вече споменахме.

1. Целина

Целината е един от традиционните зеленчуци при лечение на артериална хипертония с натурални настойки. Това е съставка, която има фитохимикали и противовъзпалителни вещества. Спекулира се, че има и известна диуретична сила, която би позволила да се отделят излишните течности, които биха повишили кръвното налягане при някои пациенти.

Статия, публикувана в Journal of Medicinal Food през 2013 г., потвърждава антихипертензивните ефекти на семена от целина при плъхове. От друга страна, сокът от целина се използва за понижаване на кръвното налягане при възрастни хора. Смята се, че неговите съединения инхибират навлизането на калций в клетките на гладката мускулатура на съдовете. Досега това е една от най-добрите природни инфузии за понижаване на високо кръвно налягане.

Един вариант за приготвяне на запарка с целина е да поставите 20 грама целина във вряща вода. След 15 минути почивка прецедете и изпийте.

2. Инфузии за понижаване на високо кръвно налягане – риган

Риганът отдавна е изследван за неговия потенциал за фармакологичната индустрия. Предполага се, че е част от лекарства, които помагат за контролиране на метаболитен синдром, затлъстяване, диабет и високо кръвно налягане.

Интересно е също, че може да бъде подправка за намаляване на приема на сол. Това е нещо, с което пациентите с хипертония се затрудняват, сякаш са свикнали със соления вкус и не са склонни да премахнат съставката от трапезите си. Риганът може да подправи и да създаде аромат, който измества вкуса на натриевия хлорид.

От друга страна, риганът и неговите молекулярни съединения са показали, че подобряват липидния профил. В контролирани проучвания той намалява лошия или LDL холестерол и повишава концентрацията на HDL или добрия холестерол. Това допринася за сърдечно-съдовата защита.

Натурална запарка с риган може да се приготви за понижаване на кръвното налягане, като се постави чаена лъжичка от веществото във вряща вода. След 15 минути почивка е готово за консумация.

3. Глухарче

Растението Taraxacum officinale W. се счита за диуретик. Ето защо глухарчето се свързва с възможността за намаляване на високото кръвно налягане, тъй като би елиминирало течностите, които биха могли да претоварят сърдечно-съдовата система. Почти по същия начин, по който биха го направили някои лекарства.

Въпреки че глухарчето също се счита за полезно за ускоряване на елиминирането на камъни в жлъчката, то трябва да се използва с повишено внимание при пациенти, които освен че са хипертоници, страдат от холелитиаза. Неговият ефект на стимулиране на движенията на жлъчния мехур може да предизвика тежки колики, ако има пречка за преминаването на жлъчката. Така се казва в публикация в списание Medicina Naturista.

Обичайната употреба на чай се приготвя чрез добавяне на супена лъжица глухарче във вряща вода. След това запарете още три минути и прецедете за пиене.

инфузии за понижаване на високо кръвно налягане
Глухарчето е диуретик и има холецистокинетичен ефект. Трябва да се внимава при хора с камъни в жлъчката.

4. Инфузии за понижаване на високо кръвно налягане – маслина

Използването на маслини може да бъде свързано с по-добро сърдечно-съдово здраве по почти всички начини. Трябва да помним, че производните му са част от средиземноморската диета.

Този хранителен модел е изследван като начин за намаляване на сърдечните инциденти и рисковите фактори, които застрашават функционирането на сърцето и артериите. Не е ясно обаче дали наблюдаваната полза се крие в комбинацията от средиземноморски съставки или в някоя конкретна.

Маслиновите листа са богати на полифеноли. Тези вещества имат метаболитен ефект, който не се ограничава до високо кръвно налягане. Те също са полезни при контрола на затлъстяването и помагат за предотвратяване на метаболитен синдром.

Запарка от маслинови листа се приготвя със супена лъжица изсушени листа от растението, поставени във вряща вода. След като се остави течността да се запари, се прецежда и може да се пие. Много хора го приемат след хранене.

5. Чесън

Няколко проучвания и изследвания подкрепят антихипертензивните свойства на чесъна. В сравнение с плацебо или без лечение, препаратите, които включват чесън, помагат за контролиране на нивата на кръвното налягане. Смята се, че увеличава производството на азотен оксид, което води до релаксация на гладката мускулатура и вазодилатация.

Най-важното съединение в чесъна е алицинът. На това съединение се приписват антиоксидантни свойства и свойства за улавяне на свободните радикали. За да се възползвате максимално от свойствата му, счукайте чесъна, преди да го добавите в съд с вряща вода. Можете да го придружите с лимон и джинджифил.

Опитайте естествени инфузии за понижаване на високо кръвно налягане под лекарско наблюдение

Както вече стана ясно, използването на тези естествени инфузии за понижаване на високо кръвно налягане трябва да допълва медицинския подход. Те не са чудодейни чайове и няма да имат незабавен ефект върху стойностите на кръвното налягане.

Също така е приоритет да информирате лекаря, ако тези инфузии трябва да се приемат често. По този начин специалистът ще може да прецени дали има взаимодействия с предписаните лекарства или друго здравословно състояние би било противопоказание за употребата им. Не е необичайно това да се случи, така че лекарят трябва да следи дали инфузиите променят метаболизма или ефективността на предписаните лекарства.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Gasca, José María Gimeno. “Fisioterapia: Diente de León.” Medicina naturista 1 (2000): 20-23.
 • Illes JD. Blood Pressure Change After Celery Juice Ingestion in a Hypertensive Elderly Male. J Chiropr Med. 2021 Jun;20(2):90-94.
 • Moghadam MH, Imenshahidi M, Mohajeri SA. Antihypertensive effect of celery seed on rat blood pressure in chronic administration. J Med Food. 2013 Jun;16(6):558-63.
 • Nicho Nicho, Alberto Gabriel, and Flor de María La Rosa Zavalla. “Leche fermentada con extracto de apio (Apium graveolens l.), y carambola (Averrhoa carambola l.) En la prevención de la hipertensión arterial del adulto mayor.” (2015).
 • Ozdemir B, Ekbul A, Topal NB, Sarandöl E, Sağ S, Başer KH, Cordan J, Güllülü S, Tuncel E, Baran I, Aydinlar A. Effects of Origanum onites on endothelial function and serum biochemical markers in hyperlipidaemic patients. J Int Med Res. 2008 Nov-Dec;36(6):1326-34.
 • Sohrabi F, Niazmand S, Mahmoudabady M, Niazmand MJ. The vasodilatory effect of Apium graveolens L (celery) seed in isolated rat aorta: The roles of endothelium, calcium and potassium channels. Avicenna J Phytomed. 2021 Jan-Feb;11(1):44-53.
 • Sharifi-Rad M, Berkay Yılmaz Y, Antika G, Salehi B, Tumer TB, Kulandaisamy Venil C, Das G, Patra JK, Karazhan N, Akram M, Iqbal M, Imran M, Sen S, Acharya K, Dey A, Sharifi-Rad J. Phytochemical constituents, biological activities, and health-promoting effects of the genus Origanum. Phytother Res. 2021 Jan;35(1):95-121.
 • Reinhart KM, Coleman CI, Teevan C, Vachhani P, White CM. Effects of garlic on blood pressure in patients with and without systolic hypertension: a meta-analysis. Ann Pharmacother. 2008 Dec;42(12):1766-71.
 • Ried K, Frank OR, Stocks NP, Fakler P, Sullivan T. Effect of garlic on blood pressure: a systematic review and meta-analysis. BMC Cardiovasc Disord. 2008 Jun 16;8:13.
 • Shaito A, Thuan DTB, Phu HT, Nguyen THD, Hasan H, Halabi S, Abdelhady S, Nasrallah GK, Eid AH, Pintus G. Herbal Medicine for Cardiovascular Diseases: Efficacy, Mechanisms, and Safety. Front Pharmacol. 2020 Apr 7;11:422.
 • Widmer RJ, Flammer AJ, Lerman LO, Lerman A. The Mediterranean diet, its components, and cardiovascular disease. Am J Med. 2015 Mar;128(3):229-38.
 • Saibandith B, Spencer JPE, Rowland IR, Commane DM. Olive Polyphenols and the Metabolic Syndrome. Molecules. 2017 Jun 29;22(7):1082.
 • Xiong X, Li X, Zhang Y, Wang J. Chinese herbal medicine for resistant hypertension: a systematic review. BMJ Open. 2015 Jan 30;5(1):e005355.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.