Осем ползи от вървенето пеша

Въпреки всеизвестния факт за ползите от вървенето пеша, бумът на фитнесите направи тази физическа активност все по-малко популярна. В тази статия ще ви дадем осем причини защо трябва да вървите пеша.
Осем ползи от вървенето пеша
Daniel Baldó Vela

Написано и проверено от Медицинска сестра Daniel Baldó Vela.

Последна актуализация: 26 август, 2022

Мислите си, че трябва да ходите на фитнес, за да поддържате активен начин на живот? В действителност не е така! Вървенето пеша всеки ден е повече от полезно. Разберете защо от следващите редове.

Популярността на вървенето пеша

Въпреки хубавото време навън все по-малко хора решават да спортуват на открито. В наши дни вървенето пеша просто не е „модерно“ и хората предпочитат да ходят на фитнес.

Но трябва да знаете, че има достатъчно основателни причини да загърбите фитнеса и да се отправите на една приятна разходка вместо това.

Последният годишен доклад на Европейския пазар за здраве и фитнес разкрива, че посещението на фитнеса се е превърнало в най-практикуваната физическа активност в Европа. Въпреки това, не е необходимо да имате карта за фитнес, за да бъдете здрави.

Вървенето пеша всеки ден е изключително полезно. В следващите редове ще ви разкрием защо.

Вървенето пеша намалява телесните мазнини

Вървенето пеша е перфектната физическа дейност за изгаряне на телесните мазнини. Тя позволява на хората да поддържат сърдечния си ритъм на 65% от максималната му стойност (220-възрастта при мъжете и 226-възрастта при жените).

По този начин то гарантира използването на телесните мазнини като основно гориво. За разлика от други кардио упражнения, то се грижи за мускулната маса.

Увеличава отделянето на серотонин

Серотонинът е основен невротрансмитер регулиращ социалното поведение, емоциите, настроението и редица психологични функции като съня, храненето и мускулните контракции. Недостигът на серотонин се отразява на различни психически проблеми като депресията и хранителните разстройства.

Излагането на слънце и физическата активност повишават образуването на серототнин.

Той подобрява настроението, понижава риска от депресия и стимулира работата на мозъка.

Вървенето пеша понижава риска от депресия и деменция.

Спортуването на открито намалява риска от депресия и деменция.

Повишава синтеза на витамин D

Витамин D е изключително важен за поддържане здравето на костите, имунната система и мозъка. Основният ни източник на витамин D е нашата кожа, която превръща 7-дехидрохолестерола във витамин D3 при контакт със слънцето.

Затова излагането на слънце е важно за набавянето на достатъчно витамин D, а вървенето пеша е перфектният вариант за това!

В идеалния случай трябва да излагате поне 10% от тялото си на слънце всеки ден за около 30 минути, без да използвате слънцезащита.

Следва да подчертаем, че трябва да се излагате на слънце без слънцезащита само в рамките на споменатото по-горе време. Ако стоите по-дълго под слънчевите лъчи, използвайте продукти с подходяща защита.

Вървенето пеша понижава кръвното налягане

Тъй като ходенето е вид аеробика, то е идеалният начин за поддържане на кръвното налягане в нормални граници. Проучване на Álvarez et al. (2013) открива, че кръвното налягане значително се понижава при децата, юношите и възрастните след 60-минутна сесия по аеробика.

Испанската асоциация по кардиология счита, че това е една от най-подходящите дейности за контролиране на кръвното налягане. Освен това СЗО препоръчва да вървим пеша поне 150 минути седмично.

Практикуването на аеробни дейности спомага поддържането на кръвното налягане в нормални граници.

Спомага поддържането на нормалното ниво на кръвната захар

Вървенето пеша спомага поддържането на кръвната захар в нормални граници. Това се дължи на интензивното изразходване на енергия и повишената инсулинова чувствителност през следващите 24-48 часа след физическо натоварване.

По този начин може да се понижи риска от появата и да се контролира диабет тип 2.

Грижи се за здравето на сърцето и кръвоносните съдове

Умерената физическа дейност като ходенето подобрява съкращаването на сърдечния мускул. Така се стимулира работата на сърцето и се поддържа перфектното му състояние.

Заради разширяващото кръвоносните съдове действие, вървенето пеша подобрява кръвообращението, понижава риска от циркулаторен колапс и така намалява риска от инфаркт и инсулт.

National Heart, Lung, and Blood Institute обяснява, че трябва редовно да извършвате физическа дейност, за да се възползвате от ползите от нея.

Вървенето пеша се грижи за здравето на сърцето.

Редовното ходене подобрява функционирането на сърцето и понижава риска от инфаркт и инсулт.

Вървенето пеша спомага понижаването нивото на холестерола и  триглицеридите

Вървенето пеша спомага понижаването на нивото на холестерола и триглицеридите и подобрява съотношението между добрия и лошия холестерол.

Заради ефекта си върху отслабването, ходенето подобрява действието на лекарствата предписани за понижаване на високия холестерол.

Подобрява способността ви да се натоварвате физически

Вървенето пеша не изисква специална физическа подготовка и може да бъде извършвано по всяко време, навсякъде. Това подобрява способността ви да се натоварвате физически. А освен това можете да се разхождате с всеки!

Както видяхте вървенето пеша ще ви помогне да водите активен начин на живот и да се възползвате максимално от ползите от него. Затова, какво чакате още? Разходете се още днес!

 

 


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.