9 изненадващи последици от липсата на серотонин

Освен тревожността и депресията липсата на серотонин се проявява по различни начини, които не трябва да пренебрегваме или да изключваме възможността те да са свързани с този невротрансмитер.
9 изненадващи последици от липсата на серотонин

Последна актуализация: 09 ноември, 2018

Знаете ли до какво може да доведе липсата на серотонин?

Серотонинът е химическо вещество, което ни прави щастливи. Казано по друг начин той ни дава усещането, че всичко с нас е наред.

Но функциите му далеч не се изчерпват с това.

Освен че действа като невротрансмитер в мозъка, серотонинът е известен и като 5-хидрокситриптамин (5-HT) и може да функционира като хормон в кръвта.

Серотонинът оказва влияние върху редица основни физически и психически процеси в организма: играе важна роля в контролирането на метаболизма в костите, възстановяването на черния дроб и дори в разделянето на клетките в тялото ни.

Химическите вещества в организма ни са нещо невероятно.

Благодарение на 5-HT, например, можем да разчитаме на вътрешното си равновесие, което ни гарантира добро физическо състояние както и стабилно здраве.

Днес искаме да ви разкажем по какъв начин влияе липсата на серотонин в организма ви.

Добре е да бъдете информирани за тези симптоми. Много пъти те са свързани с други проблеми и заболявания, докато ние просто сме свикнали да казваме, че се дължат на дисбаланс на невротрансмитерите и хормоните.

1. Липсата на серотонин води до храносмилателни проблеми

Може би никога преди не сте чували за перисталтиката. С този термин се описват контракциите на мускулите в храносмилателния тракт, които имат конкретна цел: да придвижват ефикасно храната и течностите по пътя им през храносмилателната система.

Когато нивото на серотонина се понижи клетките ни спират да произвеждат необходимото количество калций.

Липсата на калций води до отслабване на мускулите на храносмилателната система и пречи на ефикасното им съкращаване. Това е причината за затрудняването и забавянето на храносмилането.

2. Ниско ниво на серотонина и раздразнени черва
Липсата на серотонин води до храносмилателни проблеми

Един интересен факт: почти 95% от серотонина се образува и съхранява в червата.

Недостигът на този невротрансмитер води до промяна във функционирането на червата.

  • Това е една от причините за честата поява на запек.
  • Освен това поради отслабналите мускули на храносмилателната система, често се появява и така наречения “синдром на раздразненото дебело черво” (СРДЧ).

Затова ако имате подобни симптоми е добре лекарят ви да назначи кръвни изследвания, за да може да се прецени дали проблемите ви се дължат на ниското ниво на серотонина.

3. Отслабнала имунна система

Ако страдате дълго време от силна умора, усещате мускулите си изтощени, нямате настроение и по-често от обикновено сте болни от настинки и други подобни инфекции, трябва да посетите лекаря си.

Липсата на серотонин може да направи имунната ви система по-уязвима и слаба.

4. Промяна в биологичния ви часовник
Липсата не серотонин може да промени циркадния ви ритъм.

Липсата не серотонин може да промени циркадния ви ритъм. Друг често срещан симптом е, че ви се спи повече през деня, отколкото вечерно време.

  • Сънливостта през деня е симптом и на депресия.
  • Известно е, че ендогенните депресии се причиняват от липсата на серотонин.

5. Постоянен глад към солени храни

Този факт без съмнение е много интересен: хората страдащи от недостиг на серотонин в организма си имат по-голяма нужда от натрий.  И затова търсят постоянно по-солени храни.

Но въпреки казаното, не можем да считаме този симптом за сигурен индикатор за недостиг на 5-HT. Необходимо е наличието и на други фактори като: постоянно отчаяние, умора, храносмилателни проблеми и др.

6. Депресия
Депресия поради липсата на серотонин

Както вече споменахме недостигът на серотонин е свързан с промяна в настроението ни.

  • Има пряка връзка между ниското ниво на серотонина и развитието на депресия.
  • Причината за това се крие в липсата на рецептори, които да приемат серотонина или триптофана – аминокиселината, регулираща серотонина.

Ако не става въпрос за тежка форма на депресия можете да се справите с проблема като подобрите начина си на хранене и започнете да спортувате, за да повишите настроението си.

Но в повечето случаи е необходим приема на лекарства, които да възстановят нивото на серотонина в организма.

7.Силна тревожност

В организма ни има най-малко 14 различни рецептора на серотонина, като 5-HT1A е най-важният сред тях.

Ако в определен етап от живота ни този рецептор спре да работи веднага ще станем по-нервни, отчаяни, загрижени и тревожни.

Важно е да запомним този факт, защото той ни обяснява, че тревожността и депресията много пъти се дължат на химичен дисбаланс в организма ни.

8. Мигрена
Има пряка връзка между липсата на серотонин и мигрената

Нивото на серотонина може да предизвика и появата на мигрена.

Причината за голяма част от това неприятно главоболие се крие в недостига на триптофан, прекурсора на серотонина, който отговаря за образуването на необходимото количество от това химично вещество.

Не пропускайте да прочетете и: Кои храни влошават мигрената

9. Леки проблеми с паметта

Липсата на внимание, умората, трудното концентриране и запомнянето на информацията също са свързани с проблеми с нивото на серотонина.

Тези симптоми са често срещани при хората, страдащи от депресия. Тези проблеми бързо отшумяват при приема на определени лекарства.

Нивото на серотонина влияе върху редица процеси в човешкия организъм. Споменатите девет в тази статия са само част от тях.

Затова е важно при появата на даден проблем свързан с физически или емоционален дискомфорт да се консултирате с лекар.

Здравословното хранене, спортуването и приема на необходимите лекарства бързо могат да възстановят здравословното ви състояние.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.