6 неочаквани храни с лош холестерол

Пълномаслените млечни продукти имат високо съдържание на наситени мазнини и затова пациентите, които имат проблеми с холестерола, трябва да премахнат пълномаслените млечни продукти от диетата си
6 неочаквани храни с лош холестерол

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Някои храни с лош холестерол водят до натрупването на плаки в артериите и заболяване, известно като хиперхолестеролемия, което засяга много хора в наши дни.

Холестеролът е необходим в определени количества в тялото ви. Той се отделя от черния ни дроб. Можете също така да го получите чрез някои храни, в които се съдържа.

Веднъж създаден, той играе роля при създаването на жлъчни киселини, сърдечно-съдовата функция и цяла поредица от процеси, които са от съществено значение за Вашето здраве.

Проблемът е, че в прекомерни количества, той причинява няколко дисбаланса. И след образуването на плаки в артериите, това води до застрашаващо увеличаване на риска от коронарни заболявания.

За да се предотвратят здравословните усложнения, важно е да знаете как се появяват. Също трябва да знаете какви храни могат да повишат нивата на лошия холестерол (LDL).

Какво е лош холестерол (LDL)?

Липопротеините с ниска плътност (LDL), по-известни като „лош холестерол”, са вид мазнина, която се натрупва в артериите. Това причинява плака на атерома.

Това е един от основните рискови фактори за сърдечно-съдовата система. И заради начина, по който се развива, той е нарежда сред “тихите убийци”.

Един човек има хиперхолестеролемия, когато измерените му нива на лош холестерол (LDL) надхвърлят 130 mг/дл.

Също така е важен рисков фактор, когато нивата на “добър холестерол” (HDL) са по-ниски от 35 мг/дл за мъжете и 40 мг/дл за жените.

Симптоми на висок холестерол

някои храни с лош холестерол карат артериите ви да образуват плаки

Клиничните симптоми на висок холестерол могат да се различават за всеки пациент. Като цяло, когато проблемът е в начален етап, той не предизвиква силни симптоми.

С развитието му, можете да изпитате:

 • Тежест или лошо храносмилане
 • Умора
 • Запек
 • Треперене при движение
 • Лош дъх
 • Възпаление на крайниците
 • Виене на свят
 • Главоболие
 • Замъглено виждане
 • Болка в гърдите

Кои са 6-те храни с лош холестерол (LDL)?

Има няколко фактора, които играят роля, когато се говори за натрупването на лош холестерол (LDL) в артериите. Въпреки това, повечето случаи имат някаква връзка с яденето на много храни, които съдържат големи количества от този вид мазнини.

1. Пълномаслените млечни продукти

пълномаслените млечни продукти са от така наречените храни с лош холестерол

Пълномаслените млечни продукти имат високо съдържание на наситени мазнини и затова пациентите, които имат проблеми с холестерола, трябва да премахнат пълномаслените млечни продукти от диетата си.

В идеалния случай трябва да ги замените с нискомаслени или обезмаслени продукти. По този начин значително  ще намалее съдържанието на мазнини.

Някои примери за пълномаслени млечни продукти:

 • Пълномаслено мляко
 • Наполовина обезмаслено мляко
 • Кондензирано мляко
 • Сметана
 • Масло и маргарин

2. Сирена

Хранителният състав на сиренето, включително нивото на холестерола в него, варира в различните видове. Някои сирена имат минимални количества. Други имат по-високи количества, което ви излага на по-висок риск.

Сирената, които имат повече наситени мазнини и са част от списъка с неочаквани храни с лош холестерол (LDL), са сушените сирена и сирената за мазане.

3. Червено месо

червено месо е от тези храни с лош холестерол

То е част от хранителния режим на много хора. Но, червеното месо е една от храните с най-висока концентрация на холестерол и наситени мазнини.

Не трябва да ядете твърде много от него. Също така, трябва да изберете по-крехко и нетлъсто месо, за да се отървете, до колкото е възможно, от излишните мазнини.

4. Карантии и вътрешности

Тези храни са чудесен източник на витамини А, В и D, както и на минерали като калий и желязо.

Въпреки това, трябва да контролирате количеството им и да ги ядете само от време на време. Това е така, защото те са част от списъка с храни с лош холестерол и имат твърде много наситени мазнини.

5. Майонеза

майонезата е от тези храни с лош холестерол

 

Майонезата, както и голяма част от сосовете в търговската мрежа, имат високо съдържание на наситени мазнини, холестерол и калории.

Лесно можете да минете и без тях. Обаче, ако ги ядете редовно, това може да причини натрупване на мазнини в артериите.

6. Готови печени изделия

Готовите печени изделия имат висока концентрация на захар, наситени мазнини и хидрогенирани мазнини.

Всичко това засилва ефекта на лошия холестерол (LDL) в артериите. Така се улеснява формирането на твърда плака.

Обикновено включвате ли тези 6 храни с лош холестерол в ежедневния си режим? Дори и да нямате високи нива на холестерола, важно е да намалите количеството на тези храни. Мярка, която  би предотвратила това заболяване.

Вместо това е добре да увеличите източниците на омега-3 мастни киселини, антиоксиданти и диетични фибри. Всички те улесняват разрушаването на това вещество.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Kattoor AJ., Kanuri SH., Mehta JL., Role of ox LDL and LOX 1 in atherogenesis. Curr Med Chem, 2019. 26: 1693-1700.
 • Yu Z., Ley SH., Sun Q., Hu FB., et al., Cross sectional association between sugar sweetened beverage intake and cardiometgabolic biomarkers in US women. Br J Nutr, 2018. 119: 570-580.
 • Takeuchi H., Sugano M., Industrial trans fatty acid and serum colesterol: the allowable dietary level. J Lipids, 2017.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.