6 кардио упражнения, които можете да правите у дома

Освен карането на колело и бягането има много други кардио упражнения, които можете да правите у дома и които осигуряват на тялото ви безчет ползи.
6 кардио упражнения, които можете да правите у дома

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 28 ноември, 2022

За да бъдете здрави е важно да се поддържате във форма. Въпреки че много хора се радват на слаба фигура, без да полагат много усилия, спортуването е нещо полезно и необходимо. В този случай правенето на кардио упражнения е най-подходящият начин за постигане на желаните резултати.

Много пъти си мислим, че упражненията изискват прекарването на часове във фитнеса. Вярваме, че това е единственият начин за изгаряне на досадните, натрупани мазнини.

Кардио упражнения са тези, чиято цел е изгарянето на всички натрупани мазнини. Освен това те са отличен начин за поддържане здравето на сърцето и белите дробове. С тяхна помощ се грижите за здравето си като цяло.

Не трябва да забравяте, че преди започването на тренировките е важно да се разтегнете, за да загреете мускулите и ставите си и да избегнете евентуални травми.

1.Скачане на въже

Първото нещо, което ви е необходимо за това упражнение е да си набавите въже с подходяща за височината ви дължина.

Скачане на въже

След като имате подходящото въже можете да започвате! Това упражнение е много лесно, но изисква баланс, сила, координация на движенията и разбира се – издържливост.

Колкото по-бързо изпълнявате кардио упражненията толкова по-добри резултати ще постигнете.

 • Конкретно за това упражнение трябва да скачате бързо и да движите ръцете си координирано.
 • Ако скачате на въже 20 минути дневно ще изгорите много натрупани мазнини и ще тонизирате мускулите си.

2.Изкачване на стълби
Изкачването на стълби е от тези кардио упражнения, които са много лесни и ефикасни

Това е от тези кардио упражнения, които са много лесни и ефикасни. Единственото, което ви е необходимо е да имате много воля и желание да влезете във форма!

 • Това упражнение се състои от бързото изкачване и слизане на стълби.
 •  Гърбът ви винаги трябва да бъде изправен (и трябва да внимавате да не се нараните!).
 • Правете упражнението в продължение на 3 минути, след това си починете и пийнете малко вода.

3.Упражнение бърпи
Кардио упражнения бърпи могат да се правят у дома

Това упражнение изисква отдаденост, но същевременно е много лесно. Можете да го правите в дома си и да се радвате на добри резултати.

Пуснете хронометъра и се опитайте да направите колкото можете повече повторения с бързо темпо.

 • Гърбът ви трябва да е изправен. След това трябва да се наведете надолу като дланите на ръцете ви са плътно опрени в земята.
 • Разтегнете тялото си и правете лицеви опори с ръцете си, след това бързо свийте коленете си към гърдите.
 • Накрая бързо се изправете с подскок.

Това упражнение трябва да се изпълнява бързо и без прекъсвания. Правете поне по десет повторения, като с всеки следващ път се опитвайте да увеличавате броя им.

4.Подскоци с колене свити до гърдите

Това е едно чудесно кардио упражнение.

 • Застанете прави с опънат гръб и крака разтворени на ширината на раменете.
 • След като сте готови започнете да подскачате като свивате коленете си, опитвайки се да докоснете с тях гърдите си.
 • Правете по 10 повторения на упражнението. Скачайте бавно и колкото можете по-високо, починете си една минута и отново подскочете..

Не пропускайте да прочетете и: 6 ефикасни упражнения за стягане на ръцете

5.Подскоци звезда (с разтваряне на ръцете и краката)
Подскоци звезда - ефикасни кардио упражнения

 • За това упражнение трябва да застанете върху равна повърхност с изправен гръб.
 • След това подскочете с разтворени ръце и крака.
 • Това упражнение изисква бързина, гъвкавост и координация.
 • Направете поне 20 подскока.

6.Кардио упражнения – подскоци със завъртане

За това упражнение трябва да застанете прави с опънат гръб. Упражнението се състои от завъртане от едната страна на другата правейки лек подскок на няколко сантиметра от земята.

 • Винаги дръжте стегнати коремните си мускули, а гърбът ви трябва е изправен.
 • Правете упражнението в продължение на три минути, без да спирате. След това си починете и пийнете малко вода.

Както видяхте тези кардио упражнения наистина са лесни. Можете да отделяте малко време всеки ден и да ги превърнете в рутина, ако искате да се радвате на добро здраве. Запомнете, че винаги трябва да имате бутилка вода под ръка докато тренирате, за да можете да поддържате организма си хидратиран.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Ficarra, S., Thomas, E., Pillitteri, G., Migliore, D., Gómez-López, M., Palma, A., & Bianco, A. (2022). Changes in quality of life, strength and heart rate variability after 4-weeks of supervised online burpees training during the covid-19 quarantine in healthy young adults: A pilot study. Kinesiology (Zagreb, Croatia)54(1), 116–125. https://doi.org/10.26582/k.54.1.13
 • Guerra, Jaime. Cada movimiento cuenta para mejorar la salud – dice la OMS. (n.d.). Who.int. Retrieved November 24, 2022, from https://www.who.int/es/news/item/25-11-2020-every-move-counts-towards-better-health-says-who
 • Mónaco, Mauricio et al. (2005). Consenso sobre factores de riesgo de enfermedad cardiovascular en pediatría: Sedentarismo. Archivos argentinos de pediatría103(5), 450-463. Recuperado en 24 de noviembre de 2022, de http://www.scielo.org.ar/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0325-00752005000500013&lng=es&tlng=es.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.