Опитайте тези храни за подобряване на бъбречната функция

Има много видове храни, които помагат за подобряване функцията на вашите бъбреци. Това е така, защото те имат детоксикиращи свойства, които могат да помогнат за предотвратяването на образуването на камъни в бъбреците.
Опитайте тези храни за подобряване на бъбречната функция
Sergio Alonso Castrillejo

Прегледано и одобрено от фармацевт Sergio Alonso Castrillejo.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 11 август, 2023

Хроничните бъбречни заболявания в момента са сериозен здравословен проблем. За щастие, много видове плодове и зеленчуци могат да ви помогнат за подобряване на бъбречната функция.

Учените са изчислили, че съществуването на бъбречните заболявания ще стане двойно през следващите 10 години. Това е така поради напредващото стареене на населението и увеличаването на другите хронични заболявания като например диабет и затлъстяване.

Следователно, важно е включването на тези видове храни във вашата диета и спазването на другите хранителни инструкции за да се предотврати бъбречната дегенерация. Те също могат да предотвратят и други видове болести като например тези, свързани с подобните сърдечно-съдови усложнения.

Значението на правилното хранене за подобряване на бъбречната функция

За подобряване на бъбречната функция: една ръка крие бъбрек

Бъбреците са важни, защото те филтрират кръвта ни и премахват отпадъците.

Бъбреците са органите, които имат отговорността да премахват отпадъците от тялото ни. Кръвта преминава през тях и те я филтрират. Също така, те регулират телесните течности и оптимизират нивата на електролитите в тялото.

Ако имат сериозни проблеми, бъбреците ще спрат да правят ефективно гореспоменатите функции. Ето защо хората с бъбречни проблеми трябва да сведат техния прием на течности и определени храни до минимум.

Правилното разпределяне на вашата диета за подобряване на бъбречната функция е не само здравословна алтернатива. Това е фундаментална част от лечението, заедно с лекарствата и диализата.

Подобаващото хранене е важно за правилното лечение на това заболяване и за предотвратяване на появата на други подобни заболявания като например диабет, хипертония или затлъстяване.

Диетата на хората, които страдат от бъбречни заболявания, трябва да бъде:

 • Разнообразна
 • Добре балансирана
 • Адекватна по отношение на приема на енергийни източници
 • Правилно организирана
 • Приспособима
 • Добре допълваща

След това, ще ви разкажем за петте плодове и зеленчуци, които могат да ви помогнат да подобряване на бъбречна функция.

1. За подобряване на бъбречната функция: Ендивия

Ендивията или ескаролите са вкусни и идеални за хора, които искат да подобрят бъбречната функция. Това е така, защото те имат високо съдържание на вода и ниско съдържание на калории. Всъщност, около 95% от тяхното съдържание е вода. Съответно, това е лека, но засищаща храна заради съдържанието на фибри.

От хранителна гледна точка, този зеленчук е също доста богат на минерали и витамини. Например, той съдържа калций, фосфор, желязо, калий и натрий, и е богат на витамини A, C и B.

2. За подобряване на бъбречната функция: Лук и люспи

Лук две глави и обелки

Тази храна има важна прочистваща роля, която е от полза за здравето на нашите бъбреци.

Това е един от най-често използваните зеленчуци по света. За щастие, има много ползи скрити във всеки слой. Обаче, основното предимство на лука е, че подобрява бъбречната функция благодарение на своите диуретични свойства. Това е, че увеличава количеството сол и вода, изхвърляни от вашето тяло чрез урината.

Едно научно проучване от журнала по лечебна храна доказва способностите на лука ефективно да задейства функцията на бъбреците и да улесни премахването на течностите от тялото.

Също така, както споменахме преди, лукът има много други свойства:

 • Първо, това е съюзник срещу диабета.
 • Също така, подпомага храносмилането.
 • Засилва имунната система.
 • Последно, но не на последно място като значение, облекчава някои дихателни проблеми.

3. За подобряване на бъбречната функция: Моркови

Това е един често срещан зеленчук, който е добре познат за ползите, които има за вашето зрение. Обаче, има и много други качества. Най-важното описано в тази статия е това, че е силен диуретик.

Също като лука, морковите имат голямо съдържание на вода, което подобрява бъбречната функция. Това е така, защото те подобряват събирането и изхвърлянето на урина. Поради тази причина е много полезен при разпадането на камъните в бъбреците.

Както споменахме отгоре, морковите са също добри за очите ви. Това е така, защото те са добър източник на витамин А, който помага за грижата за зрението. Също така, бета каротините са силни защитници, които предотвратяват преждевременното стареене.

Тяхната консумация също ще ви помогне да защитите ретината и да предотвратите появата на катаракти. Обаче, за разлика от популярната легенда, морковите не подобряват зрението, нито ще ви дадат нощно зрение!

4. Горски плодове

Боровинки в бяла чинийка

Освен че са вкусни, боровинките имат антисептични активни съставки, които държат инфекциите далеч от пикочни пътища.

Този плодов род е особено добър за преборването на инфекции и за подобряване на периферната циркулация. Също така, сокът от червена боровинка има идеални антисептични и антибиотични действия върху бактерията, причиняваща пикочни инфекции.

Тези видове плодове също съдържат хининова киселина, съставка, която подкислява урината и се елиминира с нея. Това е добре, защото тя работи срещу камъните в бъбреците, като не им позволява да се образуват.

5. Други храни, които подобряват бъбречната функция

Видовете плодове и зеленчуци, споменати в тази статия, не са единствените, които препоръчваме за хората, искащи да подобрят бъбречната си функция. Много други са също чудесни за тази цел.

Сред тях можем да намерим:

 • Мандарини
 • Лимони
 • Краставици
 • Пресни аспержи
 • Зелен грах
 • Гъби и други годни за консумация гъбички (мая, ферментирали стоки, живи култури като кефир и кисело мляко и т.н.).

За всеки случай, не се колебайте да се консултирате със специалист, ако вече страдате от бъбречни проблем. Те трябва да съставят добър план за лечение и да препоръчат подходяща диета за да го приложат.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Carr AC., Maggini S., Vitamin C and immune function. Nutrients, 2017.
 • Abouzed TK., Contreras MM., Sadek KM., Shukry M., et al., Red onion scales ameliorated streptozotocin induced diabetes and diabetic nephropathy in wistar rats in relation to their metabolite fingerprint. Diabetes Res Clin Pract, 2018. 140: 253-264.
 • Saari JC., VItamin A and vision. Subcell Biochem, 2016. 81: 231-259.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.