Детоксирайте черния дроб с този невероятен чай от магданоз и мента

18.11.2017
Първото нещо, което ще забележите, е неговият силен вкус. Този вкус обаче произлиза от естествените съединения, които ще се погрижат за здравето на черния дроб.

Той е един от най-големите органи в тялото и изисква внимание, грижи и защита. Говорим за черния дроб разбира се, тази невероятна система, която синтезира ензими, протеини, гликоген и изпълнява жизненоважните задачи за детоксикация. Чаят от магданоз и мента има страхотни ползи за подобряване на функциите му.

А вие как третирате черния дроб в ежедневието? Знаем, най- вероятно не винаги мислите за него. Забързаният живот, работата или недостатъчното време за готвене означава, че много пъти не му отделяте вниманието, което заслужава.

Друг сложен фактор е приемането на определени лекарства. Може би дори в момента взимате някакви.

Не забравяйте, че те са склонни да претоварват черния дроб и въздействията могат да бъдат много пагубни.

Има много начини, по които черният дроб може да се задръсти с токсини. Лошият избор на храна, стресът, медикаментите и дори безсънието ще го накарат бавно да спре да изпълнява функциите си ефикасно.

Има обаче един положителен аспект тук: черният дроб е способен да се регенерира сам.

Проблеми като мастно чернодробно заболяване реагират добре на промените в начина на живот, по-доброто хранене и ясното съзнание, че трябва да се грижите по-добре за себе си.

В днешната статия искаме да предложим следното: всеки ден да пиете чай, приготвен с магданоз и мента. Ще забележите ползите.

Грижа за черния дроб с магданоз и мента

Грижа за черния дроб с магданоз и мента

В аптеките и магазините за хранителни стоки може да откриете безкрайно количество продукти, предназначени за грижа и детоксикация на черния дроб.

Преди да започнете да приемате витамини или други продукти, най-добрият вариант е да се възползвате от самата природа.

 • Ако научите за свойствата на някои растения, ще бъдете сигурни, че консумирате нещо, което е полезно, изцеляващо и изпълняващо своята цел: да се грижи за черния дроб и цялостното здраве.
 • Без съмнение две от най-интересните растения за чернодробни грижи са магданоз и мента. Лесно ще ги откриете в много различни храни.

След това ще обясним защо те са толкова чудесни за грижите за този орган и за детоксикацията му.

Вижте още: 5 невероятни ползи на магданоза

Магданоз, много повече от гарнитура

Интензивният вкус и стягащите свойства на магданоза го правят уникален, когато става дума за грижа за черния дроб. Ползите от него се основават на четири специфични аспекта:

 • Първите са флавоноидите: апигенин, хризоцерил и лутеолин функционират като мощни антиоксиданти. Те гарантират, че клетките пренасят достатъчно кислород и ви предпазват от ефектите на свободните радикали.
 • В допълнение към това, магданозът е отличен източник на витамин С и витамин А. Тези две съединения са основни, когато става дума за чернодробната функция.

Те намаляват възпалението и укрепват имунната система.

 • Не забравяйте, че магданозът е отличен прочистващ и детоксикиращ агент. Благодарение на диуретичните си свойства помага на тялото да елиминира отпадъците, от които не се нуждае, за да ви предпази от заболявания.
 • Друг интересен аспект се отнася до бета-каротин. Този антиоксидант е много ефикасен, когато става дума за премахване на мастните запаси от тялото.

Това е важен аспект, ако страдате от мастно чернодробно заболяване.

Чай от магданоз и мента за детоксикация на черния дроб.

Ментата не е само за десерти

Ментата както магданоза е друга стягаща съставка и много освежаващо растение. Нейният вкус придава приятен аромат на този чай, който трябва да пиете ежедневно.

Той е евтин и все пак може да има много благоприятни ползи, стига да сте последователни.

Ето основните предимства на ментата:

Тя е антисептично и противовъзпалително.

Подобрява храносмилането.

Също така стимулира чернодробната функция, когато този орган е претоварен.

Прочетете и това: Открийте безкрайните ползи за здравето на чая от мента

Как да приготвите чай от магданоз и мента?

Чай с магданоз и мента за детоксикация на черния дроб.

Съставки

 • 1 чаена лъжичка магданоз (5 гр.)
 • 1 чаена лъжичка прясна мента (5 гр.)
 • 2 супени лъжици лимонов сок (20 мл.)
 • 1 чаша вода (200 мл.)

Приготовление

 • Както винаги казваме в нашия блог, най-добре е да си набавите съставки, които са отглеждани биологично. Щом ги имате, първото нещо, което трябва да направите, е да ги измиете добре.
 • След това нарежете магданоза и ментата. Това ще позволи на маслата да се отделят в чая.
 • Загрейте чаша вода в тенджера или чайник. След като заври, добавете двете билки много внимателно.
 • Оставете да се задуши за 15 до 20 минути. След това оставете да престои още 10 минути.
 • Накрая прецедете течността и я излейте в любимата си чаша заедно с двете супени лъжици лимонов сок.

Първото нещо, което ще забележите, е неговият силен вкус. Този вкус обаче произлиза от естествените съединения, които ще се погрижат за здравето на черния дроб.

Ако е необходимо, добавете малко мед, за да го направите по-приятен и пийте след основното хранене през деня.

 • Melzer, O. A., Rothkopf, M. M., & Ganjhu, L. (2014). Nonalcoholic fatty liver disease. In Metabolic Medicine and Surgery (pp. 115–132). CRC Press. https://doi.org/10.1201/b17616
 • Katoonizadeh, A. (2017). Liver Regeneration. In Liver Pathophysiology: Therapies and Antioxidants (pp. 113–123). Elsevier. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-804274-8.00007-2
 • Charles, D. J. (2012). Parsley. In Handbook of Herbs and Spices: Second Edition (Vol. 1, pp. 430–451). Elsevier Inc. https://doi.org/10.1533/9780857095671.430
 • Taneja, S. C., & Chandra, S. (2012). Mint. In Handbook of Herbs and Spices: Second Edition (Vol. 1, pp. 366–387). Elsevier Inc. https://doi.org/10.1533/9780857095671.366