Богати на калций натурални средства против остеопороза

Остеопорозата не показва никакви признаци докато не стане твърде късно. Затова е важно да повишите приема си на калций, за да избегнете усложнения с напредването на възрастта.
Богати на калций натурални средства против остеопороза
Renata Sylwia Kosierb Fernández

Прегледано и одобрено от диетолог Renata Sylwia Kosierb Fernández.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 27 декември, 2022

Остеопорозата е „тихо“ заболяване увреждащо бавно костите. Щетите, които нанася може да са необратими, но е възможно да предотвратите появата й като консумирате храни богати на калций и се храните балансирано. Освен това можете да използвате натурални средства в борбата срещу остеопорозата. Още полезна информация за това заболяване можете да получите от сайта на РЗИ-Пловдив.

Ще разгледаме някои от тези натурални средства в тази статия.

Какво представлява остеопорозата?
натурални средства богати на калций против остеопороза

Остеопорозата е костно заболяване водещо до намаляване на костната плътност. При него костите са силно порести. Повишавайки големината на вътрешните клетки на костите, те стават по-крехки и се чупят много по-лесно.

Тази болест е „тиха“, тъй като често протича незабелязано, докато не увреди костите.

Обикновено се наблюдават счупвания в областта на китките и бедрата. Бедрените фрактури са най-сериозните, тъй като изискват спешна хирургична намеса и оказват значителни последствия върху здравето на пациента.

Кои са причините за появата на остеопороза?

Има много фактори водещи до появата на остеопороза. Основният сред тях е възрастта. С напредването на годините костното вещество намалява, увеличавайки крехкостта на костите. След 50 годишна възраст рискът от поява на остеопороза се увеличава.

Друг важен фактор е наднорменото тегло, което е директно свързано с костната плътност. Генетичните фактори също играят важна роля. Фамилната обремененост също е предразполагаща за появата на остеопороза.

Заболяването може да се появи и поради липсата на достатъчно калций в ежедневното ви меню. При жените рискът е четири пъти по-висок отколкото при мъжете, тъй като нивото на естроген намалява по време на менопаузата.

Как да се предпазите от появата на остеопороза

Можете да се предпазите от появата на остеопороза като консумирате храни богати на калций като ядки, лефер и млечни продукти.

В допълнение към това избягването на уседналия начин на живот и напълняването са изключително важни предпазни мерки. Има специални упражнения за хората с остеопороза, помагащи им да облекчат симптомите на заболяването.

Богати на калций натурални средства против остеопороза

Калцият играе основна роля в осигуряването на здравина и издържливост на костите и зъбите. Освен това участва в грижата за мускулите и пропускливостта на клетъчните мембрани.

 • Препоръчва се възрастните да приемат 800 мг калций дневно.
 • Младежите на възраст между 11-24 години, както и бременните, кърмещите жени и тези в периода на менопауза трябва да си осигурят 1200 мг калций ежедневно.

За да си осигурите препоръчителния дневен прием на калций, можете да си приготвите един от следните натурални сокове.

1.Сок от броколи, моркови и салата

Броколито е един от зеленчуците съдържащи най-много калций. А съчетаването му със зелената салата е отличен избор.

сок с броколи и салата богати на калций против остеопороза

Сокът от моркови от друга страна притежава диуретично и антиоксидантно действие, пречистващо тялото и спомагащо усвояването на калция от костите.

Комбинацията на тези три съставки и идеалното натурално средство против остеопороза.

Съставки

 • 1 чаша натурален сок от моркови (250 мл)
 • 3 листа салата
 • 1 глава броколи

Начин на приготвяне

 • Сложете съставките в блендер, разбъркайте ги добре и веднага изпийте сока. Няма нужда да го прецеждате и подслаждате.
 • Препоръчва се да пиете по една чаша от сока през 3 дена, въпреки че можете да правите това и по-често.

2.Смути от кисело мляко, ябълки и бадеми

Киселото мляко е млечен продукт осигуряващ голямо количество калций на костите. От друга страна 100 грама бадеми осигуряват 240 милиграма калций. А ябълките са един от най-богатите на този минерал плодове.

зелено смути с ябълки богати на калций против остеопороза

Тази комбинация е изключително вкусна и осигурява на организма значително количество от това жизненоважно вещество.

Съставки

 • 1 чаша натурално кисело мляко (250 мл)
 • 1 обелена ябълка, почистена от семките
 • 5 бадема
 • Канела на прах (за придаване на вкус)

Начин на приготвяне

 • Смесете киселото мляко с нарязаната ябълка.
 • Добавете бадемите и разбъркайте всичко за няколко минути.
 • Изсипете сместа в чаша и добавете канела на вкус. Консумирайте смутито през 3 дена.
 • За да повишите ефикасността на това натурално средство е добре да се излагате за кратко на слънце.

Можете да откриете много храни богати на калций, които ще ви помогнат в борбата срещу остеопорозата. Ключът към предпазването от болестите свързани с напредването на възрастта е грижата за здравето в по-ранна възраст.

Освен диетата богата на калций е добре да се възползвате и от тези превантивни натурални средства.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Dodington, D. W., & Ward, W. E. (2014). Osteoporosis. In Diet, Exercise, and Chronic Disease: The Biological Basis of Prevention. https://doi.org/10.1201/b16783
 • NIH Consensus Development Panel on Osteoporosis Prevention, Diagnosis, and Therapy. (2001). Osteoporosis Prevention, Diagnosis, and Therapy. JAMA: The Journal of the American Medical Association. https://doi.org/10.1001/jama.285.6.785
 • Weaver, C. M. (2003). Calcio. In Conocimientos Actuales sobre Nutrición.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.