Правилно ли е да включите безглутенови продукти в диетата си?

06.01.2020
Ако нямате никаква непоносимост към глутен, елиминирането на този протеин от диетата ви може да ви навреди, тъй като безглутеновите продукти съдържат повече захар и транс-мазнини.

Милиони хора по света са избрали да се хранят с безглутенови продукти. Първо изключват хляба, пшеницата и брашното от диетата, докато накрая спрат да консумират всяка храна, съдържаща глутен. Но дали това е правилно?

Безглутеновите продукти добиха широка популярност, откакто започна открито да се говори за болестта цьлиакия в социалните мрежи и в медиите. Това е храносмилателно нарушение, което трае до живот. Въпреки това много хора, които нямат цьолиакия, предпочитат да се хранят с продукти без глутен.

Тази мода в храненето е подтикнала хората да започнат нова диета, която може да съсипе здравето им. И вие ли сте от тези хора?

Не се безпокойте, в тази статия ще споделим информация, която може да ви помогне.

Трудно ли е на организма ви да обработва глутена?

Обработване на глутен

Винаги е добре да изясняваме термините, с които си служим, за да няма недоразумения по определената тема. За да изясним нещата, ето някои обичайни и важни термини:

  • Цьолиакия: перманентна непоносимост към глутен.
  • Глутен: набор от протеини, открити в зърнени култури като пшеница, ечемик, ръж и всички техни производни. Освен това може да присъства в повечето преработени храни на пазара, тъй като глутенът прави тестото меко и еластично.

Според аржентинската асоциация по цьолиакия 1 на всеки 100 души в тази латиноамериканска страна страда от това разстройство, което може да увреди чревната лигавица. Това затруднява усвояването на хранителни вещества като въглехидрати, протеини, мазнини, минерали и витамини.

Вижте и: Симптоми на непоносимостта към глутена и как да се справите с нея

Малко статистика за консумацията на безглутенови продукти

Според новините на BBC през 2015 година 70 милиона американци са изключили глутена от диетата си. От друга страна, в Обединеното кралство 7% от възрастните избягват глутена поради непоносимост и алергии. Въпреки това 8% от населението е избрало безглутенови продукти, само за да водят по-здравословен начин на живот.

В този ред на мисли е установено, че 60% от възрастните купуват безглутенови продукти, а 10% от семействата в тази страна са обявили този протеин за враг.

Безглутенова диета: Опасна за здравето мания

Консумация на безглутенови продукти

Присъединяването към безглутеновата мания само с цел да отслабнете е огромна грешка, особено ако вземете това решение без предварително проучване и без консултация със специалист.

В действителност Световната здравна организация (СЗО) посочва, че 6 от всеки 100 привърженици на безглутеновите продукти в Испания имат проблеми със здравето. Това е публикувано във вестник на ABC.

Въпреки сравнително ниските цифри СЗО показва, че 83% от гражданите все още купуват специализирани продукти без глутен поне веднъж седмично.

Много от заместителите на пшеницата и ечемика съдържат повече захар и транс-мазнини. Прекомерната консумация на тези храни може да повлияе на здравето ви.

Иначе казано можете да качите килограми, ако изключите глутена от диетата си без необходимата подготовка. Затова е важно да се консултирате със специалист, който да ви напътства в това начинание, ако елиминирането на глутеновите храни наистина е най-доброто за вас.

Няма причина да изключвате глутена от диетата си

Директорът на Обсерваторията за научна комуникация в университета Помпей Фабра, Гонсало Казино, казва пред вестника „Ла Вангуардия“, че няма научни причини, които да подкрепят идеята здрав човек да избере да спазва диета без глутен.

Казино провежда проучване, което показва, че твърдението, че човек без цьолиакия трябва да избере безглутенова диета, е научно неоправдано. Той обяснява, че това не носи ползи за здравето, тъй като по този начин се премахват фибрите, съдържащи се в зърнените култури.

Той смята, че това хранително вещество е от жизненоважно значение, защото помага при борба със сърдечно-съдовите заболявания и намалява риска от развитие на някои видове рак и на диабет тип 2.

Освен това изключването му от диетата ви може да причини чревни увреждания, да доведе до запек и до респираторни заболявания.

Вижте още: Как да приготвите крекери без глутен и без лактоза

Не се увличайте по модите, призоваващи към консумация на  безглутенови продукти

Не можем да отречем, че глутенът присъства в повечето продукти за бързо хранене. Няма съмнение, че изключването на тези храни е полезно за здравето ви, тъй като те съдържат рафинирани брашна, захари и лоши мазнини.

Според проучването на Казино пазарът на безглутенови продукти е накарал много хора да вярват, че този протеин уврежда здравето.

Този пазар за храни без глутен се е превърнал в бизнес за милиони. Ако искате да отслабнете и не страдате от непоносимост към глутен, ние ви уверяваме, че има много други начини, които могат да ви помогнат да постигнете целта си.

Въпреки това трябва да започнете да следвате план за отслабване под прякото ръководство на експерт в областта. Лошо планираната диета може сериозно да увреди здравето ви.

  • Alvarez-Jubete, L., Arendt, E. K., & Gallagher, E. (2010). Nutritive value of pseudocereals and their increasing use as functional gluten-free ingredients. Trends in Food Science and Technology. https://doi.org/10.1016/j.tifs.2009.10.014
  • Pellegrini, N., & Agostoni, C. (2015). Nutritional aspects of gluten-free products. Journal of the Science of Food and Agriculture. https://doi.org/10.1002/jsfa.7101
  • Bascuñán, K. A., Vespa, M. C., & Araya, M. (2017). Celiac disease: understanding the gluten-free diet. European Journal of Nutrition. https://doi.org/10.1007/s00394-016-1238-5
  • Missbach, B., Schwingshackl, L., Billmann, A., Mystek, A., Hickelsberger, M., Bauer, G., & König, J. (2015). Gluten-free food database: the nutritional quality and cost of packaged gluten-free foods. PeerJ. https://doi.org/10.7717/peerj.1337