Тревожните признаци на високата кръвна захар и диабета

Диабетът може да ви атакува с незабележими тревожни признаци или дори без такива. Научете се да им обръщате внимание и да предприемате необходимите мерки, преди да се превърнат в хронично заболяване, особено ако сте фамилно предразположени към развитието на тази болест.
Тревожните признаци на високата кръвна захар и диабета

Последна актуализация: 03 декември, 2018

Знаете ли кои са тревожните признаци на високата кръвна захар и диабета?

Знаете ли, че диабетът е познат като “тихият убиец,” който може да ви атакува, без дори да подозирате това? Повече информация за заболяването можете да откриете на сайта на Министерството на здравеопазването.

Това е така, защото признаците му могат да бъдат объркани с други здравословни проблеми и временни неразположения.

Поради тази причина в днешната статия искаме да ви разкажем за признаците на високата кръвна захар, за да им обърнете внимание и да откриете болестта навреме.

Бъдете внимателни с хипергликемията
тревожните признаци на високата кръвна захар

Повишаването на кръвната захар може да се дължи на различни промени в организма ви. Повечето от тях са свързани с преработването на въглехидратите.

Всички клетки се нуждаят от глюкоза, която да им осигурява енергия. За да получат необходимата им “доза” в организма протичат определени процеси. Когато тази система бъде нарушена поради определена причина клетките ви се нуждаят от повече храна, за да извършват дейностите си.

Когато това се случи обикновено няма видими признаци, които да ви наведат на мисълта, че се случва нещо нередно. Но с течение на времето симптомите се увеличават.

Тогава обикновено посещавате лекар, който да ви назначи подходящото лечение, ако наистина страдате от диабет.

Признаци на високата кръвна захар

Когато нивото на глюкозата се повиши, имунната ви система отслабва.

В резултат на това организмът ви е по-предразположен и уязвим към всички видове инфекции и наранявания на кожата и лигавиците ви. Освен това намалява и броят на малките кръвоносни съдове.

Ето защо е изключително важно да обръщате внимание на сигналите, които организмът ви изпраща.

Ако нивото на кръвната ви захар е високо, организмът ви може би ще се опита да ви каже това по следния начин:

Повишен апетит

Първо трябва да се научите да правите разлика между физиологичен и емоционален глад. Последният се характеризира с липса на причина при избора на вида и количеството храна, което ще консумираме.

Ако наистина става дума за “реален” глад, стомахът ви ще къркори, главата ще ви боли и няма да има значение какво ще хапнете: всичко ще свърши работа.

  • Когато нивото на кръвната ви захар е високо, то засища нуждите на клетките ви.
  • Но организмът разбира това като липса на хранителни вещества и “иска” мозъкът да изпрати съответните сигнали, че сте гладни.
  • Така ще си осигури още глюкоза и съответно енергия и всички процеси ще протичат нормално.

Бавно зарастване

Бавното зарастване на раните е сред признаците на високата кръвна захар.
Ако се порежете, докато готвите, имате наскоро направена операция или сте пострадали при инцидент, един от начините да разпознаете високото ниво на кръвна захар е чрез по-бавното зарастване на нараняванията и раните ви.

Причината за това е фактът, че артериите и вените ви са пълни с толкова много кръвна захар, че не могат да снабдяват нуждаещите се от лечение зони с кръв.

Кожни проблеми

Един от основните признаци на диабета е сухата кожа и сърбежа. В някои случаи се появява по-тъмна кожа около шията и по долната част на ръцете

Гъбични инфекции

Тъй като диабетът отслабва имунната система организмът ви не може да се защитава срещу атаките на вредните микроорганизми.

Ето защо инфекциите причинени от гъбички (особено от кандида) и бактерии зачестяват. Средата, наситена със захар, е перфектното място за размножаването и бързото им развитие.

При жените вагиналният секрет е добър начин за откриване дали страдат от такива инфекции, в частност причинени от кандида.

Отслабване

Отслабването може да е признак на високата кръвна захар.
Отслабването без диета или спортуване не е нормално и не трябва да бъде пренебрегвано.

Ако отслабвате без видима причина и за кратък период от време (с над пет килограма на месец), причината може да се крие във високото ниво на кръвната ви захар.

Когато клетките не получават глюкоза, необходима им като източник на енергия, те търсят “гориво” от други места. От къде? От протеините в мускулите ви.

Освен това бъбреците ви работят по-усилено, за да изхвърлят по-голямото количество захар, водещи до отслабването ви (както и до бъбречна недостатъчност).

Силна жажда – един от признаците на високата кръвна захар

Вече знаете, че пиенето на вода е изключително важно за организма ви и че при определени обстоятелства (когато е горещо или при спортуване, например), тялото ви “се нуждае” от повече течности.

Внимавайте, ако сте жадни постоянни, дори ако пиете много вода.

Това е сигнал, че тялото ви се нуждае от възстановяване на запасите си с течности, защото изпитото от вас е използвано за „изхранване“ на пълните със захар клетки.

Чести позиви за уриниране

Тъй като тялото ви се нуждае от повече вода, нуждата от посещение на тоалетната зачестява.

Ако обикновено не ставате до тоалетна през нощта, а напоследък често ви се случва или пък трябва да спрете това, което правите, защото ви е трудно да се стискате, трябва да се консултирате с лекар.

Силна умора

Без значение колко дълго спите или си почивате, винаги се чувствате уморени и усещате слабост.

Хората с високи нива на кръвна захар чувстват умора и слабост. И ако често се будят през нощта, за да ходят до тоалетна, организмът им не може да се възстанови пълноценно след положените усилия през деня.

Другите симптоми на високата кръвна захар са:

  • Замъглено виждане
  • Раздразнимост
  • Мравучкане в ръцете и краката
  • Крампи в краката
  • Гадене и повръщане

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.