Опитайте тази лесна рецепта за хумус с червен пипер
Това е лесна рецепта за хумус с червен пипер. Може да не знаете, но това ястие е от Близкия Изток и не е само едно хранително чудо; също така е нискокалорично.
За тази рецепта почти ще следваме традиционна рецепта с основните съставки: нахут, тахини, лимонов сок и пресен чесън. Единственото, което ще добавим, е малко червен пипер, въпреки че може да използвате и кайенски лют пипер, ако харесвате лютото.
Тази рецепта е толкова вкусна, защото можете да променяте съставките. Така че, ние също искаме да знаете, че можете да добавите други съставки, за да промените вкуса.
Готови ли сте?
Хумус с червен пипер
Нахутът е основната съставка за хумуса. Това е бобово растение, които се откроява като фантастичен източник на много основни хранителни вещества. Така че, ако все още се нуждаете от причина да изпробвате тази рецепта, тогава не търсете повече. Една порция от 100 г хумус осигурява:
- Калории: 166
- Мазнини: 9,6 грама
- Протеини: 7,9 грама
- Въглехидрати: 14,3 грама
- Фибри: 6,0 грама
- Манган: 39% от ПДП
- Мед: 26% от ПДП
- Фолат: 21% от ПДП
- Магнезий: 18% от ПДП
- Фосфор: 18% от ПДП
- Желязо: 14% от ПДП
- Цинк: 12% от ПДП
- Тиамин: 12% от ПДП
- Витамин В6: 10% от ПДП
- Калий: 7% от ПДП
(ПДП = препоръчителен дневен прием)
Бърза и лесна рецепта за хумус с червен пипер
Тази лесна рецепта за хумус с червен пипер е добра съставка и за други ястия. Също така, можете да го използвате като заместител на търговската майонеза и на различни видове дресинги.
Най-добрият начин да гарантирате, че консумирате качествен хумус с всичките му хранителни предимства, е да си го направите сами у дома. И така, ще ви покажем как да направите традиционната рецепта и след това как да добавите към хумуса червен пипер или други съставки.
Хумус с червен пипер: необходими съставки
- 1 до 1 1/4 чаша сух нахут (след като го сварите, ще имате 3 чаши нахут, може да обелите семената, ако предпочитате гладка консистенция)
- 1 до 2 скилидки чесън, смачкани
- 3 до 4 кубчета лед
- 1/3 чаша t’hina (известно е като „тахини“. Процесът на получаване е подобен на този на фъстъченото масло, с изключение на на това, че се прави от сусамови семена, а не от фъстъци)
- ½ ч. л. кашерна сол или едра морска сол
- Сокът от 1 лимон
- Топла вода (ако е необходимо)
- Зехтин екстра върджин
- Червен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- Първо накиснете и сварете нахута. Нахутът трябва да се накисне една нощ, преди да го сварите (така, ще се свари по-бързо).
- След като се свари нахута, можете да обелите семената за да имате по-гладка текстура или да го оставите без да белите семената, ако искате хрупкава структура. Във всички случаи, сложете нахута и чесъна в блендера и пасирайте до получаване на пюре.
- След това, докато блендера все още работи, добавете леда, тахини, солта и лимоновия сок. След това, отново смесете с блендера за около 4 минути. Проверете гъстотата на сместа и ако е много гъсто, добавете малко топла вода и отново включете блендера. Разбъркайте на по-бавни обороти.
- Продължете да смесвате с блендера, докато не получите желаната консистенция.
- След това, сложете получения хумус в голяма купа и полейте отгоре със зехтина екстра върджин. Гарнирайте с няколко зърна от нахута, в средата, ако желаете. Поръсете с червен пипер на вкус.
- Накрая, можете да се насладите на хумуса, като добавите зеленчукови кълнове или други зеленчуци по ваш избор.
Тази лесна рецепта за хумус е чудесно гарнитура
По принцип тази и други рецепти за хумус са чудесен заместител на дресингите и гарнитурите от супермаркета. По този начин, кремообразният вкус и текстура на хумуса със сигурност ще подобри вкуса на много ястия. Освен това няма да добавите допълнителни калории. Например, можете да добавите хумус към:
- сандвичи и бургери
- пикантни яйца
- пилешки хапки и други хапки
- тост, хляб и бисквити
- царевица и брашно
- всеки вид зеленчук
- салати, супи и кремове
Вижте също: Бял или пълнозърнест? Кой е по-полезният хляб?
Заключителни бележки
Хумусът е пълнозърнесто ястие. Въпреки, че традиционната рецепта е най-добрия вариант, имате свободата да експериментирате с други съставки като печен чесън и чушки, авокадо, черен боб, кайен и др.
Също така, не се страхувайте да използвате тахини. Необходимо е да използвате само 1/3 чаша тахини на всеки три чаши варен нахут, за вкусен и неустоим хумус. Въпреки това, не се колебайте да добавите повече по ваш вкус.
И накрая, обърнете внимателно какво ядете с това ястие. Въпреки че върви добре с всичко, имайте предвид, че ако го ядете с пърженото пиле, можете почти да забравите за това, че е с ниско съдържание на калории! Нашият съвет е да го консумирате с друга полезна храна като пълнозърнест хляб и пресни зеленчуци.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Wallace, T. C., Murray, R., & Zelman, K. M. (2016). The nutritional value and health benefits of chickpeas and hummus. Nutrients. https://doi.org/10.3390/nu8120766
- Hummus. (2013). In An A-Z of Food and Drink. https://doi.org/10.1093/acref/9780192803511.013.0630
- Chickpeas and Hummus are associated with Better Nutrient Intake, Diet Quality, and Levels of Some Cardiovascular Risk Factors: National Health and Nutrition Examination Survey 2003-2010. (2014). Journal of Nutrition & Food Sciences. https://doi.org/10.4172/2155-9600.1000254
- NCT02696278. (2015). Hummus for Health: dietary Quality and Health Outcomes in Toddlers. Hummus for Health: Dietary Quality and Health Outcomes in Toddlers.