Четири вкусни рецепти за салата с нахут

17.07.2019
Включването на салатите с нахут в менюто ви е чудесен начин да се насладите на този вкусен продукт. Освен това ще се възползвате от многобройните му хранителни качества.

Повечето от нас похапват нахут най-вече през зимата. Основно под формата на супи и яхнии. Но вкусната салата с нахут са чудесен и свеж целогодишен компонент на менюто.

Тези салати с нахут не са само вкусни, но и изключително здравословни. Заради разнообразието и богатството си на хранителни вещества те спомагат балансираното и здравословно хранене.

Нахутът, лещата и бобът са прекрасни основни съставки в редица вкусни, здравословни салати. Подходящи за всеки сезон.

В тази статия ще ви дадем четири такива вкусни рецепти.

Четири вкусни рецепти за салати с нахут

1.Салата с нахут и ролца от рацирецепти за лесни и вуксни салати с нахут

Продукти

  • 1/2 чаша нахут от консерва (90 г)
  • 3/4 чаша едър бял боб от консерва (120 г)
  • 1/2  чаша леща от консерва (90 г)
  • 2 яйца
  • 10 рулца от раци
  • 1 домат (40 г)
  • 2 супени лъжици лук (30 г)
  • 3 супени лъжици зелен пипер (45 г)
  • 3 супени лъжици червен пипер (45 г)
  • 1 супена лъжица ябълков оцет (15 мл)
  • 1 чаена лъжичка дижонска горчица (5 г)
  • 2 чаени лъжички кетчуп (10 г)
  • Екстра върджин зехтин
  • Сол (на вкус)

Начин на приготвяне

  1. Изсипете всички зеленчуци в гевгир и ги измийте със студена вода. Измийте ги докато отстраните течността по тях. Отцедете ги добре и ги изсипете върху домакинска хартия.
  2. Разрежете домата наполовина и го почистете от семките.
  3. В съд с вряща вода капнете малко оцет и варете яйцата 10-12 минути. Изчакайте да изстинат, обелете ги и ги отделете настрана.
  4. Нарежете зеления пипер, червения пипер, лука и ролцата от раци колкото може по-ситно.
  5. Наситнете домата и го добавете към пиперките, лука и рачешките рулца. Прибавете и нахута, боба и лещата. Добавете сол и черен пипер на вкус.
  6. За приготвянето на винегрета смесете кетчупа, горчицата, зехтина, оцета и щипка сол. Разбъркайте докато получите хомогенна смес.
  7. Сервирайте салатата полята с малко винегрет . Нарежете твърдо сварените яйца и малко магданоз. Украсете салатата с тях и я поднесете.

2.Бобена салата

Продукти

Начин на приготвяне

  1. Измийте внимателно салатата и я нарежете. Отделете я настрана.
  2. Сварете боба с много вода и щипка сол. Ако искате можете да почистите люспите на боба. След като е готов също го отделете настрана.
  3. Нарежете лука на полумесеци. Пуснете ги във вряла вода за няколко минути, след това ги измийте със студена вода. Целта е вкусът на лука да не бъде толкова остър.
  4. Смесете всички съставки в купа.
  5. Овкусете с подправи по ваш избор, прибавете и малко зехтин и оцет. Да ви е сладко!

Прочетете и: Предимства на бобовите растения за храносмилането

3.Салата с нахут с домати и риба тонБобовите култури са изключително полезни за здравето.

Продукти

  • Чери домати (200 г)
  • 1 червен лук
  • 2 супени лъжици бял винен оцет (30 мл)
  • 1 1/2 чаши нахут от консерва (270 г)
  • 6 репички
  • 1 стрък целина
  • Малко черни маслини
  • Риба тон от консерва (250 г)
  • 1/2 чаша екстра върджин зехтин (125 мл)
  • 2 супени лъжици дижонска горчица (30 г)
  • Прясна мащерка (за аромат)
  • Мед
  • Сол и черен пипер (на вкус)

Препоръчваме ви да прочетете и: Вкусна печена сьомга с картофи и зеленчуци

Начин на приготвяне

  1. Измийте нахута и го оставете да се отцежда. Отделете го настрани.
  2. Отделете маслото от рибата тон от консерва.
  3. Измийте и нарежете на половинки чери доматите. Нарежете черевния лук на резени. Наситнете целината и репичките.
  4. Добре разбъркайте всички продукти в купа.
  5. За дресинга смесете оцета, меда, горчицата и зехтина. Прибавете дресинга към салатата
  6. Накрая поръсете салатата с прясната мащерка!

4.Салата с нахут и тиквички

Продукти

  • 1 чаша сварен нахут (180 г)
  • 1 тиквичка
  • 3 чаени лъжички лимонов сок (15 мл)
  • 1 див лук
  • 1/2 чаша сирене фета (50 г)
  • 1 голям домат
  • 1 чаена лъжичка смлян кимион (5 г)
  • 2 супени лъжици екстра върджин зехтин (30 мл)
  • Сол и черен пипер (на вкус)

Начин на приготвяне

  1. Смесете в купа предварително сварения нахут и сиренето фета, нарязано на малки парченца.
  2. Добавете нарязания домат и нарязания на ситно лук.
  3. Подправете със смления кимион, лимоновия сок и двете лъжици зехтин. Добре разбъркайте всички съставки.
  4. Измийте тиквичката и я нарежете на тънки резенчета. Запечете ги от двете страни докато омекнат. Прибавете сол и черен пипер на вкус.
  5. Накрая подредете резенчетата тиквичка в подходяща чиния и добавете останалата част от салатата върху тях. Поднесете и се насладете на тази уникална салата с нахут!