Бял или пълнозърнест? Кой е по-полезният хляб?

Като цяло, пълнозърнестият хляб съдържа повече фибри и е по-полезен за храносмилателната система, но е важно и с какво ще се комбинира.
Бял или пълнозърнест? Кой е по-полезният хляб?

Написано от Francisco María García

Последна актуализация: 09 август, 2022

Един от най-големите дебати относно храненето в съвремието, е бял или пълнозърнест хляб трябва да консумираме. Странното е, че много хора правят избор, без да разбират в какво се състоят разликите между различните варианти.

Белият или пълзнозърнестият хляб да изберем?

Едрозърнестият хляб, приготвен от различни сортове зърна, е много по-здравословен, но повечето хора не разбират защо. Странно, колко много неизвестни и митове има около най-широко консумираната храна в света.
Наистина ли се пълнее от хляба и вреден ли е той за нас? По-полезен ли е черният хляб? Нека да разгледаме няколко основни формалности и да изясним част от неяснотите.

Пълнозърнестият хляб е… по-полезен?

Традиционно, основната суровина на заготовката за хляб включва три основни съставки: трици, зърнен зародиш и скорбяла (нишесте). Трябва да знаем това, за да можем да разберем в какво точно се състои разликата между бял и “черен” хляб.

Брашното от което се приготвя белият хляб съдържа основно скорбяла, докато пълнозърнестият хляб съдържа допълнително зърнен зародиш и трици.
Това означава, че той притежава по-богат набор от хранителните вещества на зърното.

  • В резултат ще е грешка да считаме, че пълнозърнестият хляб е само диетична храна.
  • Той е нещо повече, защото е в състояние да осигури най-добрите хранителни вещества срещу най-малко калории.

Всички видове черен хляб ли са наистина пълнозърнест хляб?

само защото хлябът е черен, не означава, че той е пълнозърнест

Само защото хлябът е черен, не означава, че той е пълнозърнест. На практика, има рафинирани, бели хлябове, които съдържат специални добавки, за да придобият тъмен цвят.

Понякога ги обогатяват с витамини, например витамин В, но макар и да заблудят някои хора, той си остава просто бял хляб.

Най-лошото е, че магазините ги продават като натурални продукти.

И така, защо белият хляб е по-малко здравословен?

Принципно, проблемът е в начините по които се обработва, за да му се придаде подходящ цвят, външен вид и текстура, за да заприлича на това, което се търси на пазара.

За съжаление, всяко едно действие от този процес отнема много от полезните фибри, минерали и натурални мазнини.

Това, че се намалява количеството фибри, с нищо не спомага доброто ни храносмилане. Присъствието на тези полезни съставки в пълнозърнестият хляб помага на червата да обработват храната много по-бързо.

Ще имате необходимостта да ядете повече бял хляб, за да се заситите пълноценно.

В търсене на перфектния хляб

чрез консумацията на пълнозърнест хляб организмът ви ще получи фибри, витамини и хранителни вещества

Всичко, за което говорихме по-горе, показва, че основното в разликата между двата вида хляб не са калориите. Най-доброто, което можете да направите за своето здраве, е да консумирате различни видове натурален, едрозърнест, богат на фибри хляб.

И все пак, кой е по-добрият хляб?

Съветът ни е да консумирате пълнозърнест хляб. По този начин организмът ви ще получи фибри, витамини и хранителни вещества, от които се нуждае.

Стойте далеч от онези видове хляб, съдържащи големи количества глутен или добавена захар. Най-общо казано, здравословните качества на хляба зависят от съдържанието на брашното за заготовката.

Ползите от хляба

Вярвате или не, консумацията на хляб е полезна.

  • Фибрите спомагат за по-интензивната перисталтика на червата, така че да могат по-лесно да изхвърлят непотребното.
  • Консумацията на хляб поддържа доброто здраве на сърцето. Яжте поне 2 или 3 малки филии хляб (от по 70 гр.) дневно.
  • За хората, страдащи от диабет се препоръчва умерена консумация на пълнозърнест хляб. Това е така, защото този тип хляб поддържа нормално ниво на захар в кръвта, за разлика от рафинираните видове хляб.

Умерена консумация на хляб

за хората, страдащи от диабет се препоръчва умерена консумация на пълнозърнест хляб

На практика, доколко консумацията на хляб е вредна или полезна, зависи най-вече от това с какво ще го съчетаете.

  • Проблемът често се крие в това, което поставяте върху или до хляба.
  • Консумацията на хляб в комбинация с масло, с местни деликастеси и колбаси, както и с други нездравословни храни, влияе негативно на перспективата ви за добро здраве.

Препоръчваме да редувате употребата на хляб, като периодично го заменяте с други, също така добри източници на въглехидрати като паста, ориз, овес и киноа.

Най-доброто, което можете да направите за своето тяло и организъм, е да се храните с висококачествен хляб в умерени количества.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.