Нощно напикаване при децата: причини и лечение

· 08.10.2016
Наказанието няма да постигне ефекта, който желаят родителите, защото детето, всъщност, не може да контролира процеса

Лекарите и психолозите наричат проблема „нощно напикаване“ (или „незадържане на урина“), въпреки че всички го наричаме „подмокряне на леглото“. Получава се при малки деца, които не могат да контролират функцията на мехура и уринират, докато спят.

Съществуват и случаи, в които това може да се случи през деня. Всички родители трябва да обърнат особено внимание на днешната статия. Децата, които се подмокрят в леглото: какво го причинява и как може да се разреши този проблем? Научете повече по-надолу.

Какво представлява напикаването?

2-syn

Състои се в неволно изпускане на урина при деца на 4 или повече години, което обикновено се случва вечер, докато спят. Има случаи, в които това може да стане и през деня. В статията ще говорим за това какво причинява напикаването на деца през нощта и какви са решенията на това често срещано заболяване.

Контролът на мехура е естествен процес, който се развива докато детето расте, променя се, учи и пр. Този механизъм достига зрялост между 15ия и 18ия месец, в зависимост от различни фактори. Например, когато родителите научат детето да използва само тоалетна, постепенно премахнат памперса и т.н.

Идва момент, в който детето вече знае „как да отиде за пиш пиш“ (или поне знае какво означава тази фраза). Съществуват много техники, използвани от родителите, да обучават децата (поставянето им на гърнето с бельо, така че да знаят какво означава да се подмокри, например). Педиатрите, книгите,  бабите и дядовците (те са най-добрите експерти)  могат да помогнат в това отношение.

Ако процеса на обучение и на узряване на детето е успешен, те минават във фаза – „голямо момче или момиче“. Ходят в тоалетната, като възрастни, или казват на някого, ако имат нужда да пишкат. Обикновено около четири или пет годишна възраст, детето вече може да контролира физиологичната нужда и не му трябва помощ, за да освободи мехура.

3-qdosano-dete

До този момент всичко е наред. Проблемът възниква, когато детето не успее да се научи след много опити. Най-вече – докато спи и не осъзнава нуждата от пишкане. Друга причина е, че то се връща назад във времето, когато е било бебе и мисли, че е с памперс.

Резултатите са: мокри чаршафи и завивки, плач, кошмари и разтревожени родители. Напикаването обикновено се проявява на петгодишна възраст, с временни периоди на прекъсване или само през нощта. В някои случаи това продължава до юношеството.

Съществуват много и различни начини за лечение на това състояние – от психологически до медикаментозни методи. Проблемът се решава, след като стане ясна причината. Първото и най-важно нещо в такива случаи е –   родителите да не губят самообладание. Те не трябва да се ядосват, да наказват децата, нито пък – да им крещят.

Помнете, че напикаването кара детето да страда от депресия, срам, плахост, ниско самочувствие и др. Ако родителите го ругаят, ситуацията няма да се подобри. По този начин тя само ще се влоши повече. С търпение, разбиране на обстоятелствата и помощ за детето (да преодолее проблема), резултатите несъмнено ще станат положителни.

4-deca

Възможните причини за нощно напикаване са:

  • Малък мехур (сигурно сте го осъзнали, ако детето ходи прекалено често до тоалетна и през деня).
  • Неправилен подход при обучението на гърнето.
  • Стрес, нервност, безспокойство, смяна на дома, отделяне от родителите, проблеми в училище, схватки и тормоз от брат или сестра.
  • Прекалено ранно или късно обучение на гърнето.

Проблеми, които да изясните при нощното напикаване

Необходимо е да дадете нужното време

Ако дете на 5 години се напикае през нощта, не тичайте веднага при доктор, особено ако е единичен случай. Ако се случва често или пък всяка вечер, то определено е нужно медицинско лечение. В противен случай, дори до 8-годишна възраст това е съвсем нормално.

Не обвинявайте, не се ядосвайте и не се подигравайте на детето

Наказанието няма да постигне ефекта, който желаят родителите, защото детето, всъщност, не може да контролира процеса. То не е виновно. Възможно е да се случва в резултат на стрес, тревожност, нервност, чувство на непокорство към възрастните или страх от друго дете.

Не се връщайте към памперсите

5-deca

Причините за това са няколко: първо, защото детето расте и узрява, а не регресира във времето. Второ, защото то ще свикне с това да пишка вечер и да се напикава в леглото, ако продължи да използва памперси. И трето, защото то едва ли ще се чувства удобно – това ще го накара да се срамува, да изпадне в депресия и пр.

Не правете грешката да му отказвате вода, когато поиска да пие

Избягването на консумацията на вода не е особено полезна, а ще създаде още проблеми, които да влошат ситуацията. Целта не е детето да има по-малка нужда да уринира, а да се научи да контролира процеса, докато спи.

Не го събуждайте посред нощ

В този случай то ще отиде до тоалетна „ако иска“, но ще струва прекъсване фазата на съня, което не е добре за никого. По-добре е детето да се научи да разпознава сигнала на тялото. Хубаво е то да усети нуждата да отиде до тоалетна и да се събуди само, дори и да е в най-дълбоката фаза на съня.

И накрая: добре е да имате предвид емоциите на детето. Сега то е на възраст, в която може да разкаже какво се случва в главата му без проблеми. Научете го да се доверява и да изразява емоциите си, попитайте го защо според него се напикава в леглото нощем и пр.

Направете го участник в лечението и техниките, които ще му помогнат да спре този процес, и заедно да се справите със ситуацията.