Нощно напикаване при децата: причини и лечение

Наказанието няма да постигне ефекта, който желаят родителите, защото детето, всъщност, не може да контролира процеса
Нощно напикаване при децата: причини и лечение

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 25 май, 2022

Лекарите и психолозите наричат проблема “нощно напикаване” (или “незадържане на урина”), въпреки че всички го наричаме “подмокряне на леглото”. Получава се при малки деца, които не могат да контролират функцията на мехура и уринират, докато спят.

Съществуват и случаи, в които това може да се случи през деня. Всички родители трябва да обърнат особено внимание на днешната статия. Децата, които се подмокрят в леглото: какво го причинява и как може да се разреши този проблем? Научете повече по-надолу.

Какво представлява напикаването?

Какво представлява нощното напикаване?

Състои се в неволно изпускане на урина при деца на 4 или повече години, което обикновено се случва вечер, докато спят. Има случаи, в които това може да стане и през деня. В статията ще говорим за това какво причинява напикаването на деца през нощта и какви са решенията на това често срещано заболяване.

Контролът на мехура е естествен процес, който се развива докато детето расте, променя се, учи и пр. Този механизъм достига зрялост между 15ия и 18ия месец, в зависимост от различни фактори. Например, когато родителите научат детето да използва само тоалетна, постепенно премахнат памперса и т.н.

Идва момент, в който детето вече знае “как да отиде за пиш пиш” (или поне знае какво означава тази фраза). Съществуват много техники, използвани от родителите, да обучават децата (поставянето им на гърнето с бельо, така че да знаят какво означава да се подмокри, например). Педиатрите, книгите,  бабите и дядовците (те са най-добрите експерти)  могат да помогнат в това отношение.

Ако процеса на обучение и на узряване на детето е успешен, те минават във фаза – “голямо момче или момиче”. Ходят в тоалетната, като възрастни, или казват на някого, ако имат нужда да пишкат. Обикновено около четири или пет годишна възраст, детето вече може да контролира физиологичната нужда и не му трябва помощ, за да освободи мехура.

Проблеми с нощното напикаване при децата

Кога възниква проблем с нощното напикаване?

До този момент всичко е наред. Проблемът възниква, когато детето не успее да се научи след много опити. Най-вече – докато спи и не осъзнава нуждата от пишкане. Друга причина е, че то се връща назад във времето, когато е било бебе и мисли, че е с памперс.

Резултатите са: мокри чаршафи и завивки, плач, кошмари и разтревожени родители. Напикаването обикновено се проявява на петгодишна възраст, с временни периоди на прекъсване или само през нощта. В някои случаи това продължава до юношеството.

Съществуват много и различни начини за лечение на това състояние – от психологически до медикаментозни методи. Проблемът се решава, след като стане ясна причината. Първото и най-важно нещо в такива случаи е –   родителите да не губят самообладание. Те не трябва да се ядосват, да наказват децата, нито пък – да им крещят.

Помнете, че случаите на напикаване карат детето да страда от депресия, срам, плахост, ниско самочувствие и др. Ако родителите го ругаят, ситуацията няма да се подобри. По този начин тя само ще се влоши повече. С търпение, разбиране на обстоятелствата и помощ за детето (да преодолее проблема), резултатите несъмнено ще станат положителни.

Какво да правите при нощното напикаване

Възможните причини за нощно напикаване са:

  • Малък мехур (сигурно сте го осъзнали, ако детето ходи прекалено често до тоалетна и през деня).
  • Неправилен подход при обучението на гърнето.
  • Стрес, нервност, безспокойство, смяна на дома, отделяне от родителите, проблеми в училище, схватки и тормоз от брат или сестра.
  • Прекалено ранно или късно обучение на гърнето.

Проблеми, които да изясните при нощното напикаване

Необходимо е да дадете нужното време

Ако дете на 5 години се напикае през нощта, не тичайте веднага при доктор, особено ако е единичен случай. Ако се случва често или пък всяка вечер, то определено е нужно медицинско лечение. В противен случай, дори до 8-годишна възраст това е съвсем нормално.

Не обвинявайте, не се ядосвайте и не се подигравайте на детето

Наказанието няма да постигне ефекта, който желаят родителите, защото детето, всъщност, не може да контролира процеса. То не е виновно. Възможно е да се случва в резултат на стрес, тревожност, нервност, чувство на непокорство към възрастните или страх от друго дете.

Не се връщайте към памперсите

Какво да правите при нощното напикаване?

Причините за това са няколко: първо, защото детето расте и узрява, а не регресира във времето. Второ, защото то ще свикне с това да пишка вечер и да се напикава в леглото, ако продължи да използва памперси. И трето, защото то едва ли ще се чувства удобно – това ще го накара да се срамува, да изпадне в депресия и пр.

Не правете грешката да му отказвате вода, когато поиска да пие

Избягването на консумацията на вода не е особено полезна, а ще създаде още проблеми, които да влошат ситуацията. Целта не е детето да има по-малка нужда да уринира, а да се научи да контролира процеса, докато спи.

Не го събуждайте посред нощ

В този случай то ще отиде до тоалетна “ако иска”, но ще струва прекъсване фазата на съня, което не е добре за никого. По-добре е детето да се научи да разпознава сигнала на тялото. Хубаво е то да усети нуждата да отиде до тоалетна и да се събуди само, дори и да е в най-дълбоката фаза на съня.

И накрая: добре е да имате предвид емоциите на детето. Сега то е на възраст, в която може да разкаже какво се случва в главата му без проблеми. Научете го да се доверява и да изразява емоциите си, попитайте го защо според него се напикава в леглото нощем и пр.

Направете го участник в лечението и техниките, които ще му помогнат да спре този процес, и заедно да се справите със ситуацията.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.