5 причини да не давате на децата си шоколадови шейкове

Готовите шоколадови шейкове, продавани в магазините, могат наистина да се отразят неблагоприятно на здравето на децата. За да избегнете даването на нездравословни съставки на децата си, най-добре сами приготвяйте този вид напитки у дома като използвате кисело мляко и натурални продукти.
5 причини да не давате на децата си шоколадови шейкове
Valeria Sabater

Написано и проверено от психолог Valeria Sabater.

Последна актуализация: 11 август, 2023

Днес бихме искали да поговорим за класическите шоколадови и млечни шейкове, любими на всяко едно дете. Обикновено тази напитка е предпочитана закуска или десерт от децата, след като се върнат от училище у дома.

Може би вече сте отегчени от този вид новини, алармиращи за опасността при консумацията на определени храни. Когато тези новини касаят здравето на децата, вниманието ни е още по-изострено.

Като родители със сигурност сте прочели какви хранителни съставки съдържат тези кутии с шоколадово мляко, които приготвяте като част от ежедневния обяд на децата си.

Всичко може да ви изглежда наред, но знаете ли, че тези напитки съдържат и консерванти, които запазват вида и текстурата на храната, а може би има и още нещо, което не ви е известно? В днешната статия искаме да ви разкажем именно за тези прикрити неща.

1.Карагенан – вещество, съдържащо се в храните, което не е подходящо за деца

Ако никога не сте чували за карагенана искаме да ви обясним, че това е натурален продукт, извлечен от различни видове водорасли. Водорасли в млечен продукт? Да, така е. Въпреки че е натурален продукт, трябва да знаете, че Световната здравна организация препоръчва да не се консумира от деца . Защото:

 • Променя чревната им флора
 • Води до проблеми с храносмилането
 • Причинява газове
 • Води до диария

Може би се чудите какво е препоръчителното дневно количество за деца, така че да не се стига до тези неприятни странични ефекти. До момента здравните експерти не са обявили такова.

2.Шоколадовите шейкове съдържат казеин

в готовите шоколадови шейкове има вредни съставки за децата
Без съмнение вече знаете този факт. Шоколадовите млечни шейкове са млечни продукти, така че съдържат казеин – млечен протеин.

Влиянието на този протеин върху организма е различно при всеки отделен човек, но при децата често се наблюдават следните ефекти:

 • Раздразнено дебело черво
 • Влияе негативно върху имунната система
 • Води до появата на алергии
 • Причинява екземи и бронхит, като резултат от алергията към този млечен продукт

Тази алергична реакции не се проявява при всички деца, но трябва да помислите върху този факт и да ограничите консумацията на шоколадови шейкове.

3.Съдържат голямо количество захар

Едва ли ще се изненадате от факта, че шоколадовите шейкове съдържат захар, но знаехте ли, че в една чаша от 200 мл има 30 гр. захар?

Това количество е много високо, а нещата се влошават, ако децата ви редовно приемат такъв вид напитки.

 • Захарта причинява инсулинова резистентност, така че излагате децата си на риск от евентуална поява на метаболитни синдроми и дори диабет.
 • Захарта повишава концентрацията на жлъчка в изпражненията и на количеството бактериални ензими в червата.
 • Шоколадовите млечни шейкове съдържат царевичен сироп, наситен подсладител. Тази съставка може да причини увреждане на черния дроб в дългосрочен план.
 • Излагате децата си на опасност от напълняване .

4.Шоколадовите шейкове не укрепват костите на децата

Готовите шоколадови шейкове не укрепват костите на децата
Обичайно е млечните компании, произвеждащи този вид продукти, да ги предлагат на пазара като ги рекламират по следния начин: “подобряват растежа на костите” или “костите на детето ви ще укрепнат.”
 • Този вид информация трябва да се приема с изключително внимание и известна доза скептицизъм. Калцият в този вид напитки не се усвоява лесно. В действителност по-голямата част от него се изхвърля от организма.
 • Ейми Лану, директор по здравословно хранене в Лекарския комитет за отговорна медицина, заявява, че страните с най-високо ниво на остеопороза са тези, в които хората пият повече готови млека, в това число и този вид шейкове.
 • Шоколадовите млечни шейкове не са добър източник на калций. Пълномасленото кисело мляко и дори калцият в зеленчуците са по-добри варианти.

5.Тези шоколадови шейкове могат дори да нямат вкус на шоколад

Ароматът и вкусът им са изкуствено създадени. В действителност производителите често използват химически вещества и други ароматни съставки напомнящи шоколада, без да добавят истински такъв. Същото важи и за други аромати, като този на ягода или ванилия.

Често тези напитки съдържат вещества като хидролизирани растителни протеини или мононатриев глутамат. А има и друг, още по-тревожен факт: производителите на храни не са задължени да разкриват съставките, които използват за придаване на определен аромат.

Това са тайни формули, с които се конкурират с другите марки.

Такъв е случаят с Кока-Кола, например.

Има по-здравословни варианти от готовите шоколадови шейкове
има по-здравословни варианти от готовите шоколадови шейкове

 • Не трябва да се отказвате от млечните продукти, но е добре да консумирате най-здравословните , за които знаете, че съдържат повече калций и се грижат за здравето на чревната флора на децата. Можете да приготвите смути с натурално кисело мляко и да добавите малко какао на прах и малко овесени ядки. Ще им хареса.
 • Растителните веган млека също са много добър вариант.
 • А можете да приготвяте и домашни натурални сокове.

И накрая искаме да поясним, че консумацията на шоколадови шейкове от време на време не крие риск. Опасността се появява, когато станат част от ежедневното меню на децата.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Shang Q., Jiang H., Cai C., Hao J., et al., Gut microbiota fermentation of marine polysaccharides and its effects on intestinal ecology: an overview. Carbohydr Polym, 2018. 179: 173-185.
 • Klingbeil E., La Serre CB., Microbiota modulation by eating patterns and diet composition: impact on food intake. Am J Physiol Regul Integr Comp Physiol, 2018. 315: 1254-1260.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.