5 причини да не давате на децата си шоколадови шейкове

06.03.2019
Готовите шоколадови шейкове, продавани в магазините, могат наистина да се отразят неблагоприятно на здравето на децата. За да избегнете даването на нездравословни съставки на децата си, най-добре сами приготвяйте този вид напитки у дома като използвате кисело мляко и натурални продукти.

Днес бихме искали да поговорим за класическите шоколадови и млечни шейкове, любими на всяко едно дете. Обикновено тази напитка е предпочитана закуска или десерт от децата, след като се върнат от училище у дома.

Може би вече сте отегчени от този вид новини, алармиращи за опасността при консумацията на определени храни. Когато тези новини касаят здравето на децата, вниманието ни е още по-изострено.

Като родители със сигурност сте прочели какви хранителни съставки съдържат тези кутии с шоколадово мляко, които приготвяте като част от ежедневния обяд на децата си.

Всичко може да ви изглежда наред, но знаете ли, че тези напитки съдържат и консерванти, които запазват вида и текстурата на храната, а може би има и още нещо, което не ви е известно? В днешната статия искаме да ви разкажем именно за тези прикрити неща.

1.Карагенан – вещество, съдържащо се в храните, което не е подходящо за деца

Ако никога не сте чували за карагенана искаме да ви обясним, че това е натурален продукт, извлечен от различни видове водорасли. Водорасли в млечен продукт? Да, така е. Въпреки че е натурален продукт, трябва да знаете, че Световната здравна организация препоръчва да не се консумира от деца. Защото:

 • Променя чревната им флора
 • Води до проблеми с храносмилането
 • Причинява газове
 • Води до диария

Прочетете и:  Научете децата си да мечтаят, а не да се страхуват

Може би се чудите какво е препоръчителното дневно количество за деца, така че да не се стига до тези неприятни странични ефекти. До момента здравните експерти не са обявили такова.

2.Шоколадовите шейкове съдържат казеин

в готовите шоколадови шейкове има вредни съставки за децата
Без съмнение вече знаете този факт. Шоколадовите млечни шейкове са млечни продукти, така че съдържат казеин – млечен протеин.

Влиянието на този протеин върху организма е различно при всеки отделен човек, но при децата често се наблюдават следните ефекти:

 • Раздразнено дебело черво
 • Влияе негативно върху имунната система
 • Води до появата на алергии
 • Причинява екземи и бронхит, като резултат от алергията към този млечен продукт

Тази алергична реакции не се проявява при всички деца, но трябва да помислите върху този факт и да ограничите консумацията на шоколадови шейкове.

3.Съдържат голямо количество захар

Едва ли ще се изненадате от факта, че шоколадовите шейкове съдържат захар, но знаехте ли, че в една чаша от 200 мл има 30 гр. захар?

Това количество е много високо, а нещата се влошават, ако децата ви редовно приемат такъв вид напитки.

 • Захарта причинява инсулинова резистентност, така че излагате децата си на риск от евентуална поява на метаболитни синдроми и дори диабет.
 • Захарта повишава концентрацията на жлъчка в изпражненията и на количеството бактериални ензими в червата.
 • Шоколадовите млечни шейкове съдържат царевичен сироп, наситен подсладител. Тази съставка може да причини увреждане на черния дроб в дългосрочен план.
 • Излагате децата си на опасност от напълняване .

Открийте и: 9 удивителни ползи от ябълките

4.Шоколадовите шейкове не укрепват костите на децата

Готовите шоколадови шейкове не укрепват костите на децата
Обичайно е млечните компании, произвеждащи този вид продукти, да ги предлагат на пазара като ги рекламират по следния начин: “подобряват растежа на костите” или “костите на детето ви ще укрепнат.”

 • Този вид информация трябва да се приема с изключително внимание и известна доза скептицизъм. Калцият в този вид напитки не се усвоява лесно. В действителност по-голямата част от него се изхвърля от организма.
 • Ейми Лану, директор по здравословно хранене в Лекарския комитет за отговорна медицина, заявява, че страните с най-високо ниво на остеопороза са тези, в които хората пият повече готови млека, в това число и този вид шейкове.
 • Шоколадовите млечни шейкове не са добър източник на калций. Пълномасленото кисело мляко и дори калцият в зеленчуците са по-добри варианти.

5.Тези шоколадови шейкове могат дори да нямат вкус на шоколад

Ароматът и вкусът им са изкуствено създадени. В действителност производителите често използват химически вещества и други ароматни съставки напомнящи шоколада, без да добавят истински такъв. Същото важи и за други аромати, като този на ягода или ванилия.

Често тези напитки съдържат вещества като хидролизирани растителни протеини или мононатриев глутамат. А има и друг, още по-тревожен факт: производителите на храни не са задължени да разкриват съставките, които използват за придаване на определен аромат.

Това са тайни формули, с които се конкурират с другите марки.

Такъв е случаят с Кока-Кола, например.

Има по-здравословни варианти от готовите шоколадови шейковеима по-здравословни варианти от готовите шоколадови шейкове

 • Не трябва да се отказвате от млечните продукти, но е добре да консумирате най-здравословните , за които знаете, че съдържат повече калций и се грижат за здравето на чревната флора на децата. Можете да приготвите смути с натурално кисело мляко и да добавите малко какао на прах и малко овесени ядки. Ще им хареса.
 • Растителните веган млека също са много добър вариант.
 • А можете да приготвяте и домашни натурални сокове.

И накрая искаме да поясним, че консумацията на шоколадови шейкове от време на време не крие риск. Опасността се появява, когато станат част от ежедневното меню на децата.

 • Witherly, S. A. (2007). Why humans like junk food. Why Humans like Junk Food.
 • Roth, M. S., & Denis, C. (2006). Chocolat. The American Historical Review. https://doi.org/10.2307/2163482
 • Holsinger, V. H., Smith, P. W., Talley, F. B., Edmundson, L. F., & Tobias, J. (1987). Preparation and Evaluation of Chocolate-Flavored Shakes of Reduced Sweetener Content. Journal of Dairy Science. https://doi.org/http://dx.doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(87)80127-3
 • Anon. (1979). Milk shakes are no light business. Catering and Hotel Management.