Защо не е препоръчително да оправяме леглото сутрин?

Чистият въздух и слънцето ще ви предпазят от акарите, чийто брой в спалнята ви може да достигне внушителните 1,5 млн.
Защо не е препоръчително да оправяме леглото сутрин?

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

Оправянето на леглото е една от дейностите, която повечето хора изпълняват сутрин след събуждане или по някое време през деня. Често разпространено е убеждението, че този своеобразен ритуал е от съществено значение, за да изглежда домът добре подреден, а спалнята – уютна. Независимо от факта, че повечето хора са свикнали да оправят леглото си всеки ден (или поне така са ги учили майките и бабите им), едно скорошно проучване на университета Кингстън (Лондон, Великобритания), информира, че оправянето на леглото не е толкова здравословно, колкото изглежда, и дори има отрицателни въздействия върху здравето.

Как се обяснява това?

За да обяснят защо оправянето на леглото може да бъде вредно за здравето, учените разкриха факта, че перфектно поставени чаршафи и покривки на леглата създават още по-перфектно гнездо за акари и удължават техния жизнен цикъл. По-специално, те изтъкват, че когато оправяме леглото си, покриваме акарите и други паякообразни, които живеят в същите чаршафи. Така им помагаме да увеличат продължителността на живота си.

Въпреки че обикновено не го осъзнаваме, чаршафите и покривките за легла образуват влага и топлина. Те се генерират в резултат на потта, която произвеждаме, докогато спим. Тази влага, в съчетание с лоша вентилация, създава идеална среда за акарите. Така те лесно могат да се размножават и да живеят дълго време, без дори да подозираме за съществуването им.

Като устроим перфектен дом за акарите, е по-вероятно да страдаме от астма, екзема или дерматит, хронична сенна хрема, различни дихателни алергии и дори безсъние. В действителност изследването показва, че оправено легло може да бъде дом на до 1,5 милиона акара. Следователно съществува сериозен риск от развитие на някое от тези заболявания.

за да се предпазим от акарите не трябва да оправяме леглото си сутрин

Още интересна информация защо не трябва да оправяме леглото си сутрин

Стивън Притлов, лидерът на екипа от учени, публикували изследването, заяви, че за да се избегнат заболявания, причинени от акари, най-добре е да се преборим с тях, като ги изгоним от леглото си, веднага щом станем. Когато не оправяме леглото си, акарите могат да бъдат по-лесно отстранени. Особено ако оставим спалнята да се проветри. Акарите могат да се премахнат с чистия въздух и излагането на слънце. Това ще ви предпази от размножаването им в леглото. Затова най-добре е да оставите чаршафите неоправени и да отворите прозореца на спалнята си.

Притлов разкрива също, че много насекоми и вредители могат да бъдат отстранени с различни почистващи продукти и с помощта на прахосмукачка. Въпреки това, ученият препоръчва проветряване на помещението, често пране на чаршафите и одеялата. И най-вече да се излагат редовно на слънчева светлина.

Препоръчваме ви да прочетете и: За здравословен сън – променете спалнята си

В заключение, изследователите отбелязват, че горните съвети могат да бъдат от ключово значение за предотвратяването на алергии или други подобни заболявания. И да помогнат за лечението им. Затова тези, които не обичат да оправят леглото си, сега имат основателен аргумент защо не го правят. А тези, които са изградили този навик, особено след ставане, трябва да преразгледат горните препоръки. Накратко – не си оправяйте леглото. Така ще избегнете възпроизвеждането на акари и ще намалите продължителността на живота им с цел предотвратяване на горепосочените болести.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.