5 думи, които всяко дете трябва да научи

Нещата са прости - необходимо е да си добър родител, който наставлява и оказва подкрепа, когато подрастващият се нуждае от нея
5 думи, които всяко дете трябва да научи

Последна актуализация: 06 март, 2019

Да отглеждаш дете не е никак лесно. Него не го доставят с упътване, в което трябва да е обяснено кое е правилно и кое не, за да се превърне един ден в щастлив възрастен. Това е всичко, на което се надяваме, и което родителите искат за своите потомци.

Нормално е да допускаме грешки. Понякога  не покриваме собствените очаквания. Изпитваме страх, че не винаги посрещаме нуждите на децата. Едно е ясно: въпросът не е в перфектността. Нещата са прости – необходимо е да си добър родител, който наставлява и оказва подкрепа, когато подрастващият се нуждае от нея.

Не бива да бъдем обсебени от мисълта, че непременно трябва да се намери решение на всеки проблем, с който детето се сблъсква. Много по-добре е да го научим на стратегии и възможни варианти. С тях то би постигало резултати, както и да открие собствени решения за проблемите. Ето защо думите, които изричаме, са ключови при отглеждане на малчугана. Днес ще поговорим за правилните изрази, които той има нужда да чува често.

1. Детето трябва да научи думата доверие

То е съществено при развитието на чувство за сигурност и автономност у детето. Съществуват рискове от препокровителстването. Моделът не позволява на малкия да учи чрез собствени преживявания – поради прекомерния контрол върху почти всички аспекти на неговия живот.

Фразата “Вярвам ти” трябва да му бъде повтаряна често в ранна възраст, за да го научи на отговорност. Тя изразява безусловната подкрепа за самостоятелност в търсене на начини и намиране на решения.

2. Чувства

Детето трябва да научи думата чувство

“Как според теб се чувстват другите деца, когато им се подиграваш?”; “Помисли за това как се чувства другия, когато се държиш лошо с него”; “Чувстваш се щастлив, когато успееш да направиш нещо и за себе си”; “Чувстваш се добре, когато прегърнеш баба и дядо и им кажеш, че ги обичаш”…

Не е необходимо да мислим постоянно за това какво искаме или да се концентрираме върху това, което нямаме. Животът не е и трупане на вещи. Трябва да се чувстваме доволни от нещата, с които разполагаме всеки ден, радвайки се на семейство, приятели или домашни любимци… Децата имат нужда още в ранна възраст  да разберат колко е важно да “чувстваш и изживееш живота, колкото е възможно по-добре, като същото време останат щастливи и почтени”.

3. Разбиране

Детето трябва да научи думата разбиране

Добре е потомците отрано да се научат да разбират другите и да умеят да се поставят на тяхно място. Освен интелекта, съществено е значението и на емоционалната интелигентност. В живота не е важно само да усвояваш моделите от образованието и да разбираш идеите от четената книга.

Необходимо е да подготвим децата за разбиране сложния свят на емоциите и да ги уважават. Те трябва да се научат да ги изразяват по правилния начин – да могат да говорят за чувствата, да показват нужди или тревоги.

4. Споделяне

Детето трябва да се научи на споделяне

“Сподели щастието си, създай позитивни взаимоотношения с хората около теб, споделяй нещата, които имаш и се научи да приемаш добро от другите”.  Ако успеем да внушим тази съществена концепция на децата, ще ги предпазим от превръщането им в егоисти (които мислят само за себе си, и които винаги поставят своите нужди преди тези – на другите).

Ако подрастващите се научат да споделят, ще изградят много по-трайни и близки връзки с  хората, ще имат по-добри приятели и по-здравословни взаимоотношения.

5. Любов

Детето трябва да научи думата любов

За да отгледате щастливи деца, е необходимо не само да ги научите да обичат и да се грижат за хората наоколо, а и на това – колко е важно да се обичат. Самочувствието има съществена роля в узряването и стабилността на личността.

Да се цениш и обичаш, да умееш да показваш любов към другите – ето я основата за развиване на личната емоционална интелигентност. Не се колебайте да внушавате и да изричате тези думи на децата всеки ден . Любовта, доверието, разбирането и споделянето са мостове към  израстването. Те ще ги превърнат в щастливи възрастни.

Да отглеждаш деца е едно безкрайно приключение, което трябва да се случва с търпение, отдаденост и любов. Не се страхувайте, че ще допуснете грешки: никой не е перфектен в съветите. Важното е: децата да знаят, че ги обичаме и винаги ще ги подкрепяме.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.