7 интересни неща, които се случват в тялото по време на дълбок сън

Една от причините, поради която пълноценният сън е важен, е защото именно така в организма се секретират хормони, например този - на растежа.
7 интересни неща, които се случват в тялото по време на дълбок сън

Написано от Katherine Flórez

Последна актуализация: 26 август, 2022

Едно от основните неща, от които се нуждае организма, са поне 8 часа сън всеки ден. Докато човекът е в дълбок сън, тялото му се самовъзстановява и попълва енергийните нива, за да може през новия ден да бъде активен физически и умствено.
Малцина обаче знаят, че когато спят дълбоко, се случват доста интересни неща, които влияят върху здравословното състояние и качеството на живот.

Ако досега сте смятали, че през нощната почивка тялото се изключва и просто си  почива, грешите. Освен това е възможно да не сте наясно с факта, че организмът е синхронизиран с функциите си и през нощта е зает с изпълнението на доста необичайни задачи.

В днешната статия ще разкрием кои са те, като посочим какво конкретно се случва, докато сме в дълбок сън. Без съмнение ще бъдете изумени!

  1. Повишава се честотата на движение на очите

Именно петият стадий е т.нар. дълбок сън. Познат е още като фаза REM

По време на нощната почивка преминаваме през 5 стадия. Именно петият е т.нар. дълбок сън. Познат е още като фаза REM, която се характеризира с бързо движение на очите в посока отпред – назад. Когато се събудите на сутринта, нямате и спомен за това.

Обикновено тази фаза на сън трае около 90 минути и обхваща почти 20 % от цялата нощна почивка. Към момента никой не може да обясни този феномен, но се вярва, че става дума за възбуждане на неврони.

2.Произвежда се хормонът на растежа

Една от причините, поради която пълноценният сън е важен, е защото именно така в организма се секретират хормони, например този – на растежа. Важен е за регенерирането на тъканите, костите и мускулите. В допълнение към това: той е ключов за оптималното развитие на децата.

Човешкият хормон на растежа е ценен и за борбата с ниското ниво на кръвната захар и за регулирането на метаболизма.

3. По време на дълбок сън бъбреците забавят своята работа

През деня те са доста натоварени със задачата да филтрират токсините от кръвообращението и да произвеждат урина.

През нощта техните усилия намаляват и производството на урина е по-слабо, отколкото през светлите часове на деня. Това обяснява защо често не изпитваме никаква потребност да ходим по малка нужда, въпреки че спим по 8 часа средно. На сутринта, обаче, ще забележите, че урината е необичайно тъмна. Този ефект се дължи именно на този процес.

4. Скърцате със зъби

По време на дълбок сън скърцате със зъби

Това по-рядко срещано явление може да бъде провокирано от стрес или поради неправилно разположение на зъбите.

Денталните експерти го причисляват към т.нар. бруксизъм, който може понякога да провокира болка в челюстта или други усложнения.

Важно е да се консултирате със стоматолог, тъй като скърцането със зъби може да бъде фактор, който може да повлияе негативно върху здравословното състояние в дългосрочен план, особено по отношение на разрушаването на зъбите.

5. Внезапни движения

Това се случва на много хора: усещате, че падате насън, когато внезапно подскачате или чувствате силно раздрусване в леглото.

Нормално е и не бива да се чувствате тревожни. Ще обясним какво се случва. Намесен е мозъкът, който се подготвят да премине от един цикъл на сън в друг. Понякога се случват недоразумения.

Феноменът е познат в медицината като „хипнотичен пулс“. Случва се само, докато спите.

6. Мозъкът изключва всичко, от което не се нуждае

Благодарение на глимфатичната система, той натрупва много информация през деня, а през нощта се подготвя да елиминира всичко, от което не се нуждае.

Това е естественият начин, по който организмът чисти централната нервна система. Тя служи и за отстраняване на екстрацелуларните протеини, излишните течности и отпадните продукти от метаболитния процес.

7. Сънна парализа

Сънна парализа и кошмари

Почти всеки един човек е я усещал в определен период от живота. При някои хора тя се проявява по-често. Случва се, когато се намирате в дълбок сън и се характеризира с неприятното усещане, че не можете да се движите, докато сте напълно наясно, че спите.

Това, както може да предполагате, е доста плашещо преживяване, тъй като често се съпровожда от кошмари, в които сте неспособни да избягате или да реагират по какъвто и да било начин.

Накрая… знаете ли, че горите калории, докато спите?

Всичко, което се случва в организма по време на нощната почивка, изисква използването на определено количество енергия. По този начин се контролира теглото на тялото. Това е една от причините, поради които хората, които недоспиват или имат проблеми със съня, да се сблъскват със затлъстяването или наднорменото тегло.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Clínica Mayo. Bruxismo (rechinamiento de los dientes). (2018). mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/bruxism/symptoms-causes/syc-20356095
  • F. Roballo. Parálisis del sueño: desenmascarando el fantasma, exploración holística y psicológica. (2016). sifp.psico.edu.uy/sites/default/files/Trabajos%20finales/%20Archivos/tfg_francisco_roballo.pdf
  • Clínica Mayo. La hormona del crecimiento humana: ¿Hace más lento el envejecimiento?. (2020). Recuperado el 20 de marzo de 2020.
  • Negoro, H., Kanematsu, A., Doi, M., Suadicani, S. O., Matsuo, M., Imamura, M., Okinami, T., Nishikawa, N., Oura, T., Matsui, S., Seo, K., Tainaka, M., Urabe, S., Kiyokage, E., Todo, T., Okamura, H., Tabata, Y., & Ogawa, O. (2012). Involvement of urinary bladder Connexin43 and the circadian clock in coordination of diurnal micturition rhythm. Nature Communications. https://doi.org/10.1038/ncomms1812
  • Sathe, H., Karia, S., Desousa, A., & Shah, N. (2015). Hypnic jerks possibly induced by escitalopram. In Journal of Neurosciences in Rural Practice. https://doi.org/10.4103/0976-3147.158797
  • Eugene, A. R., & Masiak, J. (2015). The Neuroprotective Aspects of Sleep. MEDtube Science.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.