Децата ви ще се влюбят в буркана на щастието

Бурканът на щастието е чудесно място, където можем да поставим позитивните си послания, за да кажем на любимите ни хора колко са важни в забързаното ни ежедневие.
Децата ви ще се влюбят в буркана на щастието

Последна актуализация: 07 януари, 2019

Често казваме, че присъствието на щастието е крехко като кристал. Но кристалът, за който се полагат ежедневни грижи започва да блести и сияе. Важното е да му обръщаме внимание и да го пазим.

Затова, за да се грижим за тези толкова ценни страни на живота ни трябва да показваме любовта си. Трябва да знаем как да си направим планове за това, а не просто да разчитаме на спонтанните си действия. 

Един от начините за това е като следвате съветите ни в тази статия.

Ще ви разкажем за така наречения “буркан на щастието”. Става въпрос за мотивационна техника, която дава добри резултати при малки групи от хора. Например при учениците в класната стая, колегите ни на работа и най-вече в семействата ни. 

Целта е ясна: да изпълните ежедневието си с позитивни послания към другите хора.

Посланията могат да са мисли и цитати, изразяващи чувства, окуражаване, любов и вдъхновяване.

В следващите редове ще ви обясним как да правите това и какви ще бъдат ползите от буркана на щастието.

1. Използвайте емоционалната си интелигентност
буркан на щастието

В забързаното си ежедневие невинаги намираме време да кажем на любимите си хора колко много ни е грижа за тях. Става въпрос за родителите, децата и човека до нас.

Необходими са ни малко усилия и време, защото не е толкова лесно да открием правилните думи, с които да изразим емоциите си.

А този буркан на щастието ще ни улесни да изпълним тази задача. Всеки ден трябва да използваме емоционалната си интелигентност, за да се научим и по-добре да изразяваме позитивните си емоции.

Някои от най-простичките фрази, които можем да използваме са:

 • Гордея се с теб за начина, по който решаваш проблемите си.
 • Обичам, когато се усмихваш. Ти си наистина означаваш много за мен.
 • Благодаря ти за прекрасния жест, който направи за мен вчера. Ти си изключително важен за живота ми.
 • Мислих си много за теб, докато бях на работа вчера. Исках да съм вкъщи, за да сме заедно.
 • Съжалявам, че вчера те ядосах. Понякога не мисля докато говоря и след това съжалявам. Просто искам да знаеш, че ти си най-красивото нещо в живота ми.

2. Бурканът на щастието помага във възпитанието на децата

Бурканът на щастието помага във възпитанието на децата

Бурканът на щастието е много полезен и за възпитанието на децата. Той ще им помогне по следния начин:

 • Всеки ден ще получават положителната ни подкрепа, която ще им помогне да пораснат и да се превърнат в зрели личности:

“Гордея се с теб и усилията, които полагаш в училище“. “Харесвам начина, по който поемаш отговорност за действията си”. “Не се тревожи за грешките, които допускаш, мама и татко вярват в теб и знаят, че следващия път ще се справиш много по-добре”…

Същевременно децата трябва да оставят и техните кратки послания до вас. По този начин те ще трябва да размишляват, да изразяват емоциите си и да анализират ситуациите.

Фактът, че бурканът на щастието насърчава позитивното е достатъчен сам по себе си. Той ще ви осигури мотивация и сигурност, когато се нуждаете от тях най-много.

3. Обръщаме внимание на малките неща около нас

Малките жестове правят хората щастливи. Тези „дребни“ действия са пълни с любов и истинска загриженост. Те ни казват, че другият човек знае от какво се нуждаем и какво харесваме.

Бурканът на щастието е мястото, където можем да оставим посланията си, изразяващи всички тези малки жестове.  Там ще открием топлото “благодаря” за нещо, което сме направили или ще прочетем: ” Обичам да сме заедно”.

Тези простички фрази са кратки и важни и ще направят живота ни по-сладък, деня ни – по-светъл и ще ни мотивират.

Бурканът на щастието е мястото, където можем да оставим посланията си

4. Грижим се за благодарността

Често приемаме нещата в семейството за даденост. Мислим си, че това което прави партньорът ни е нормално и очаквано.

Казваме си, че родителите или братята и сестрите ни правят определени неща за нас, защото това е традиция и нещо нормално за едно семейство.

Но когато започнем да приемаме нещата за даденост, магията около нас престава да съществува.  Същевременно хората, които правят тези неща за нас се чувстват разочаровани е неоценени.

Затова никога не забравяйте да казвате “Благодаря ви”,  пишете им “Обичам ви”,  или им напомняйте “Какво бих правил без вас?”.

Тази лесна стратегия ще направи много за всички вас.

5. Фокусирайте се върху позитивните неща
послания в буркан на щастието

Неприятните проблеми като умората и стреса са нещо обичайно за ежедневието ни. Именно стресът ни кара да бързаме, без да забелязваме близките си и да си даваме сметка за важните неща. И затова забравяме да дадем израз на благодарността и признанието си.

 • Целта на тези послания, които оставяме в буркана на щастието всеки ден е да се фокусираме върху позитивното.
 • Когато правим това променяме начина си на мислене. Преставаме да отдаваме толкова голямо значение на нещата, които ни тревожат. Вместо това се фокусираме върху добрината на обичаните ни хора. Спомняме си, че наистина ги обичаме. Спомняме си и нещата, които ни правят щастливи.

И накрая препоръчваме ви да правите това у дома заедно с децата си. Изберете си красив буркан, украсете го и започнете още днес да оставяте в него позитивните си послания.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Lantieri, L., & Goleman, D. P. (2008). Building emotional intelligence: Techniques to cultivate inner strength in children. Sounds True.
 • Park, N., & Peterson, C. (2006). Character strengths and happiness among young children: Content analysis of parental descriptions. Journal of Happiness Studies, 7(3), 323-341.
 • Dunn, E. (2016). The Jar of Happiness. The School Librarian, 64(3), 153.
 • Witvliet, C. V., Richie, F. J., Root Luna, L. M., & Van Tongeren, D. R. (2019). Gratitude predicts hope and happiness: A two-study assessment of traits and states. The Journal of Positive Psychology, 14(3), 271-282.
 • Berkowitz, MW (2001) La ciencia de la educación del carácter. Institution Press Stanford,
 • Argyle, M. (2001) La psicología de la felicidad. Routledge: East Sussex

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.