Най-добрите чайове при нервност и тревога

Преди да пристъпите към консумацията им, консултирайте се с лекар
Най-добрите чайове при нервност и тревога

Последна актуализация: 17 юли, 2019

Понякога животът ни засипва с трудности, предизвикателства и тестове. Те вървят ръка за ръка с нервност и тревога – естествена реакция на тялото, когато стимули заплашват клетките на мозъка.

Вярно е, че и стресът и тревогата, когато са контролирани и в умерена доза, са полезни в ежедневния живот. Проблемът възниква, когато нивото им е повишено и това нарушава психологическия и физическия баланс.

Ако забелязвате, че губите контрол или изпитвате конкретни симптоми, например учестено сърцебиене, световъртеж и лошо храносмилане, не се колебайте да се консултирате с лекар. Помощта на специалист е необходима при всички случаи.

Междувременно у дома може да приложите няколко прости натурални средства. Чайовете са един от начините, които носят облекчение на хората, оплакващи се от прекалена нервност и тревога.

Продължете да четете днешния материал и да научите повече по темата.

Глог за успокояване на нервност и тревога

Глогът е полезна билка, която регулира кръвното налягане. Тя казва на тялото да се отпусне, подобрява кръвообращението и оптимизира ритъма на сърцето.

Чудесно средство е, когато се оплаквате от лека тревога или усещате, че е дошъл един от онези дни, в които сте по-нервни от обичайното.

Начин на прием:

 • Експертите по лечение с натурални средства ще препоръчат да използвате тинктура от глог. Можете да я намерите в билковите магазини. Тя е много ефикасна.
 • Разтворете 2 капки тинктура от глог в чаша вода или натурален сок.
 • Консумирайте веднъж дневно.

Противопоказания:

 • Ако вече вземате някакви лекарства, свързани с контролиране на сърцебиенето и кръвното налягане, не препоръчваме да приемате глог.
 • Избягвайте консумацията му, ако сте бременни.
 • Не прекалявайте с тинктурата: тя съдържа следи от алкохол и може да провокира нежелани странични ефекти.

Чай от маточина за по-добър сън

маточина срещу нервност и тревога

Маточината е една от най-често използваните билки, когато искаме да постигнем отпускащ ефект и да понижим нивото на стреса. Освен това се бори ефикасно с проблемите със съня и тревогата.

В допълнение към това маточината лекува спазмите, помага за облекчаване на мускулното напрежение и прогонва нервността, която може да повлияе негативно върху стомаха.

Начин на прием:

 • Може да консумирате 2 чаши чай от маточина дневно. Препоръчително е за оптимален резултат една от тях да приемете непосредствено преди лягане.
 • Загрейте чаша вода (200 мл) и сложете в нея 1 чаена лъжица маточина (5 гр). Не забравяйте да подсладите с пчелен мед.

Противопоказания:

 • Ако сте бременни, не бива да консумирате този чай, без изрично да сте се консултирали с лекар.
 • Никога не приемайте чай от маточина, ако предстои да шофирате или да работите с машини.

Босилек при нервен стомах

Нещо, което се случва на много хора, е, че когато са нервни или разтревожени, почти винаги това се отразява върху „втория мозък“, т.е. стомаха.

Вероятно се учудвате, че препоръчваме да консумирате чай от босилек ежедневно, ако се оплаквате от такъв тип неразположение. Нормално е да свързвате тази ароматна билка само с готвенето.

Босилекът и етеричните масла в него оказват отпускащ ефект, облекчават стомашните болки и подобряват храносмилането. Опитайте да консумирате чай от босилек след всяко хранене.

Препоръчваме ви да прочетете и: 8 ползи от ежедневната консумация на босилек

Начин на прием:

 • Пригответе чай от 1 чаена лъжица босилек и чаша вода. Варете 10 минути, а след това запарете за още 10 минути. Можете да подсладите чая с малко пчелен мед. Насладете се на положителния ефект.

Противопоказания:

 • Ако страдате от гастрит или болест на Крон, препоръчително е да избягвате консумацията на босилек, тъй като етеричните му масла могат да провокират нежелан ефект.
 • Не консумирайте повече от чаша дневно и за не повече от 10 поредни дни. Босилекът е препоръчително да се приема, когато чувствате, че стомахът е напрегнат поради нервност. Задължително се уверете, че не става дума за гастрит.

Липов чай срещу нервност и тревога

липов чай срещу нервност и тревога

Липовият чай предлага отличен начин за облекчаване на нервите и справяне с умерената тревога. Той понижава нивото на стреса и успокоява стомаха, стимулира отпускането на тялото, облекчава главоболието и притежава приятен вкус. Освен това е ценен, тъй като притежава способността да възстановява здравето на дихателната система.

Начин на прием:

 • Липовият чай провокира по-малко странични ефекти, а това означава, че можете да консумирате до 3 чаши дневно, когато искате да се справите с позивите на нервност и тревога. Освен това можете да го включите в ежедневното си меню.
 • За целта трябва да кипнете чаша вода и да добавите в нея 1 чаена лъжица липа.
 • Винаги подслаждайте с пчелен мед. Така подсилвате терапевтичните и успокояващите свойства на напитката. Ще се удивите колко лесно идва облекчение, когато имате навика да консумирате чай от липа.

Противопоказания:

 • Както вече споменахме, липата е растение, което се характеризира с минимум странични ефекти. Препоръчително е да се консултирате с лекар, в случай че сте бременни или приемате лекарства за сърце.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Craske, M. G., Roy-Byrne, P. P., Stein, M. B., Sullivan, G., Sherbourne, C., & Bystritsky, A. (2009). Treatment for anxiety disorders: Efficacy to effectiveness to implementation. Behaviour Research and Therapy. https://doi.org/10.1016/j.brat.2009.07.012
 • Aguirre-Hernández E, Martínez AL, González-Trujano ME, Moreno J, Vibrans H, Soto-Hernández M. Pharmacological evaluation of the anxiolytic and sedative effects of Tilia americana L. var. mexicana in mice. J Ethnopharmacol. 2007;
 • Cases J, Ibarra A, Feuillère N, Roller M, Sukkar SG. Pilot trial of Melissa officinalis L. leaf extract in the treatment of volunteers suffering from mild-to-moderate anxiety disorders and sleep disturbances. Med J Nutrition Metab. 2011;
 • Nabavi SF, Habtemariam S, Ahmed T, Sureda A, Daglia M, Sobarzo-Sánchez E, et al. Polyphenolic composition of Crataegus monogyna jacq.: From chemistry to medical applications. Nutrients. 2015.
 • Gutiérrez, S. L. G., Chilpa, R. R., & Jaime, H. B. (2014). Medicinal plants for the treatment of “nervios”, anxiety, and depression in Mexican Traditional Medicine. Brazilian Journal of Pharmacognosy. https://doi.org/10.1016/j.bjp.2014.10.007

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.