Невротизмът: какво представлява, симптоми и лечение

„Невротизмът“ има тенденция да получава катастрофално тълкуване. Ето защо е важно хората да разполагат с повече информация, за да поставят под въпрос тази затворена и преувеличена представа за фактите.
Невротизмът: какво представлява, симптоми и лечение

Последна актуализация: 03 септември, 2022

Какво представлява невротизмът?

Много е писано за личността и всички променливи, които влияят на нейното развитие. Всяко теоретично предложение набляга на различни елементи за описание на личността. Едно от тях е свързано с невротизма.

В края на краищата, освен опит, личността е и това, което прави възможно някой да види число 6, а друг да види число 9. Личността е сложна конструкция и представлява голям интерес за психологията. Подхождаше се и се подхожда от различни модели: динамичен, факторен и биологичен, наред с други.

Невротизмът и личността

За да говорим за невротизъм, трябва да започнем с обща представа за личността. Личността се разбира като смес от темпераментни фактори (т.е. свързани с биологията) и характерни фактори (свързани с околната среда), които влияят на начина, по който се държим.

По отношение на темпераментните променливи, теорията за големите пет (5 големи личностни фактора ) споменава следното:

  1. Невротизмът е склонност към дискомфорт и импулсивно поведение.
  2. Екстровертността се отнася до участие в социални ситуации.
  3. Отвореност към опит, т.е. да бъдем любопитни или мотивирани от нови идеи.
  4. Добротата се отнася до степента, в която изпитваме състрадание и показваме съпричастност към другите.
  5. Отговорността се отнася до ангажимента на човек към целите.

От тези характеристики можем да заключим, че невротизмът включва двойственост: това е тенденция към нестабилност, но и към стабилност. Тоест, счита се за фиксирана личностна характеристика.

Личност
Личността се изучава чрез много различни теории. В една от тях невротизмът е ключов компонент.

Какво представлява невротизмът и какви са неговите симптоми?

Невротизмът се характеризира с тенденция към емоционална нестабилност, която може да се изрази в чести промени в настроението, тревожност, конфликтна ориентация, емоции на гняв, песимистичен поглед върху ситуациите, чувство за вина и постоянно преживяване на нервност.

Друг често срещан знак е свързан с драма или усложнения. Тоест, това е тенденцията да виждаме ситуации, които не са сложни. По същия начин може да има и по-голяма чувствителност или податливост.

В този смисъл, много пъти, също лесно се изразява по психосоматичен начин, с петна или обриви по кожата, косопад или стомашно-чревен дискомфорт.

Как да се справим с невротизма

Знаейки, че имаме черти на невротизъм, трябва да ни насърчи да намерим (и осигурим) ресурси за справяне със стреса. Някои от препоръките, които трябва да вземете предвид, са следните.

Работете върху мислите си

Много от тях може да са оцветени с когнитивни пристрастия, които ни карат да тълкуваме реалността по изкривен начин. По този начин можем да наблегнем прекалено на нещо, което е незначително, или да приемем нещо лично, когато то наистина няма нищо общо с нас.

Важно е да формираме здравословен диалог със собствените си мисли и да поставяме под въпрос тяхната истинност, за да създадем други алтернативни версии и да избегнем попадането в капана на порочен кръг.

Невротизмът – научете се да управлявате емоциите си

При невротизма емоциите често надминават главите ни. Тоест те преливат, срутват се и лесно ни завладяват.

Понякога всичко изглежда на живот или смърт, без решение. Има и склонност да мислим за катастрофи.

Ето защо е изключително важно да започнете да работите с емоциите си и да се научите да ги идентифицирате, когато се появят. Трябва да разберем сигнала или съобщението, което носят, и да потърсим отговор, за да ги канализираме.

Използвайте техники за самоконтрол и релаксация

По този начин става дума за това да се научите да спирате стресова ситуация, за да дадете по-функционални и адаптивни реакции. Например, дишайте дълбоко, преди да действате.

Невротизмът – Разработете ресурси за справяне със стреса

Понякога хората със склонност към невротизъм оставят решението на конфликта в ръцете на другите. Например, някой, който има заболяване, може непрекъснато да се обажда на своя лекар.

В този смисъл отговорът става по-пасивен, вместо да се опитва първо да бъде проактивен. Ето защо е въпрос на създаване на ресурси и инструменти, които позволяват отговорите да бъдат адаптирани към обстоятелствата, вместо винаги да се опитвате да прилагате едно и също правило.

Овластяването на човека (или себе си) и укрепването на чувството за самоувереност и ефикасност може дори да позволи на човека да се почувства по-добре и да намали неговия или нейния дискомфорт. Това е от решаващо значение вместо да се чувствате зависими от другите.

Невротизмът и здравето
Невротизмът има тенденция да кара хората незабавно да интерпретират ситуациите като катастрофални.

Помнете, че нищо не е изсечено на камък

И накрая, важно е да се отбележи, че познаването на аспектите на нашата личност трябва да работи като отправна точка за подобряване, промяна на качеството на живота ни, работа върху себе си, разбиране на себе си и за растеж и прогрес. В никакъв случай това не трябва да бъде етикет или ограничение.

Идентифицирането на темпераментните фактори за нашата личност не означава, че сме пъзел, чийто парчета си пасват идеално. Напротив, ние имаме достъп до малка част от огромната сложност, която сме като човешки същества. Тогава околната среда върши своето.

В този смисъл е от ключово значение да открием защитните фактори, които могат да ни позволят да развием здрави механизми за справяне и рисковите фактори, включени в този контекст. Невротизмът може да доведе до нездравословно поведение и съпътстващи заболявания, така че ако се идентифицирате като невротичен човек, е важно да се научите да се справяте със стреса по здравословен начин.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Schmidt, Vanina (2010). LAS BASES BIOLÓGICAS DEL NEUROTICISMO Y LA EXTRAVERSIÓN ¿POR QUÉ NOS COMPORTAMOS COMO LO HACEMOS?. PSIENCIA. Revista Latinoamericana de Ciencia Psicológica, 2(1),20-25.[fecha de Consulta 1 de Agosto de 2022]. ISSN: 2250-5490. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=333127086005
  • Ramírez Maestre, C., Esteve Zarazaga, R., & López Martínez, A. E. (2001). NEUROTICISMO, AFRONTAMIENTO Y DOLOR CRÓNICO. Anales de Psicología / Annals of Psychology, 17(1), 129–137. Recuperado a partir de https://revistas.um.es/analesps/article/view/29131

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.