Сезонният косопад: Защо се случва през есента?

Сезонният косопад обикновено се случва през есента. Това обаче не трябва да е причина за тревога, защото не се дължи на здравословен проблем. Това е напълно нормален процес, който всъщност не се отнася до изтъняване на косата, а подновяване.
Сезонният косопад: Защо се случва през есента?

Написано от Edith Sánchez

Последна актуализация: 09 август, 2022

Знаете ли, че сезонният косопад е по-чест през есента? Това обаче не би трябвало да предизвиква безпокойство. Напълно нормално е да се случи. Точно както при листата на дърветата, косата ни преминава през процес на обновяване през есента.

Ако загубите повече коса през есента, причината за това вероятно е защото това е част от наследството, което имаме от нашите предци – бозайници. Всъщност всички бозайници губят част от окосмяването си през този сезон. След това всичко се връща към нормалното, след като приключи.

Процесът, при който губим повече коса през есента, се нарича „сезонен косопад“. Засяга всички хора, но най-много го забелязват тези с дълга коса. Някои хора се притесняват, когато това се случи и се опитват да си набавят повече витамини и други добавки. Това обаче не е нито необходимо, нито ефективно.

Сезонният косопад

Четка с много паднала коса по нея.

Независимо от сезона, всички човешки същества – както мъже, така и жени – непрекъснато губят коса. При нормални условия между 12 и 15% от косата ни се обновява всеки ден. По този начин губим около 80 до 100 косъма на ден.

Това означава, че обновяваме цялата си коса за четири години. Има обаче моменти, когато загубата е по-голяма. Това обикновено е през есента, въпреки че не е необичайно да се случва и през пролетта.

Този процес на обновяване има само едно изключение: новородени. Бебетата се раждат с нещо като пух, който изчезва напълно след третия или четвъртия месец от живота им. Тогава истинската им коса започва да расте.

Какво причинява сезонният косопад?

По принцип всички бозайници са еволюционно предразположени да сменят козината си като подготовка за зимата. Това е така, защото студеното време изисква подновена козина, която може да се справи с ниските температури. По този начин това е първата причина, поради която губим повече коса през есента.

По същия начин загубата на коса е част от естествения физиологичен процес на обновяване и има сезонен фактор. Например, косата обикновено умира през пролетта, но истинското падане се случва след около три месеца. Ето защо косопадът достига връх през този сезон.

По същия начин варирането на светлината и броя на слънчевите часове също влияят върху загубата на коса. Като цяло тези фактори водят до вариация в секрецията на мелатонин и пролактин. Последицата е промяна в съдържанието на телогенен ефлувиум в косата, което води до падането й.

Митове и факти

Сезонният косопад - митове

Има някои  митове за сезонния косопад Например, някои казват, че засяга повече жените, отколкото мъжете. Това обаче не е вярно. Това, което се случва, е, че жените обикновено имат по-дълга коса и затова го забелязват повече.

Други казват, че трябва да сресвате бебешката коса, за да предотвратите косопад или че загубата на коса ще спре, ако не я връзвате. И двете твърдения са неверни, тъй като косата пада, защото вече е практически негодна. Всеки косъм, който не е част от този процес на падане, има корен от около 1/4 инча под скалпа. Така той става много труден за отскубване и съответно падане.

Тогава някои твърдят, че приемането на витаминна добавка предотвратява косопада през есента. Това обаче също е невярно. Това е така, защото този процес не се случва поради недостиг на витамини, а поради напълно естествена физиологична промяна.

Кога да се притеснявате?

И така, нека бъдем ясни: сезонният косопад не е наистина загуба, а подновяване. Косата, която губим през есента, израства отново след около три до четири месеца сама. По този начин няма нужда от лечение или промени в нашата рутина. Когато косъмът се откъсне, това е само защото вече има друг, който го изтласква.

Най-добрият начин на действие е да миете косата си често и да я решите ежедневно. По този начин косопада постепенно ще изчезне. Това е така, защото ако я решите от време на време, върху главата ви ще се натрупат откъснали се вече косми и ще получите впечатлението, че губите много повече коса, отколкото трябва.

И накрая, загубата на коса през есента  трябва да предизвиква безпокойство само ако е наистина екстремна  или ако продължавате да я губите след края на сезона.  В тези екстремни случаи винаги е добра идея да отидете на дерматолог, който може по-добре да прецени ситуацията.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Guerrero, A. R., & Ch, M. K. (2011). Alopecias. Revista Médica Clínica Las Condes, 22(6), 775-783.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.