Невероятно ново лечение за "лошият" холестерол

Това ново лекарство може да бъде перфектният избор за тези, които имат висок холестерол , но организмът им не се повлиява от конвенционалните лечения.
Невероятно ново лечение за "лошият" холестерол
Valeria Sabater

Написано и проверено от психолог Valeria Sabater.

Последна актуализация: 11 август, 2023

Нивото на холестерол, в допълнение към триглицеридите, са два от ключовите индикатори за сърдечно-съдовото ви здраве. Поддържането на правилните им нива може да ви помогне да избегнете много от проблемите, за които вече знаете. В тази статия ви предлагаме ново лечение срещу висок холестерол.

Повечето от нас осъзнават факта, че думата “холестерол” почти винаги се свързва с нещо отрицателно. Но не забравяйте, че това естествено мастно вещество е от съществено значение за функционирането на тялото ви.

Ключът е да се поддържа равновесие и да се постигнат правилните нива между така наречения добър и лош холестерол. Важно е той да не се натрупва в артериите.

Вероятно знаете също, че генетиката ви може да предопредели не само наличието на холестерол, но и вашата резистентност към някои лекарства. Например, тези, които са специлно разработени, за да понижат нивата на холестерол.

Дори ако приемате тези лекарства, липопротеините ви могат да останат прикрепени към артериалните стени в опасно високи нива. Но има ново лечение, което може да премахне този риск.

Това е лъч на надежда и днес искаме да ви разкажем всичко за него.

Еволокумаб – ново и по-ефективно лечение за високи холестерол

През 2014 г. на пазара е пусната нова фармацевтична терапия за понижаване на холестерола под името “еволокумаб” (evolocumab). Тя е насочена към хора, които нямат подобрение с традиционните медикаменти.

От този момент нататък са били извършени подробни проучвания, за да се определи дали тази терапия би могла да постигне очакваните цели. Резултатите показват, че лекарството е ефективно. Не само, че успява да намали нивата на “лошият” холестерол, но и обръща атеросклерозата.

Ново и мощно лечение срещу висок холестерол

висок холестерол

През ноември тази година Американският колеж по кардиология публикува свое проучване по темата. В него са анализирали постигнатите до сега резултати за лечението на холестерол с този нов медикамент – еволокумаб.

 • Целта на лечението е да се осигури терапевтична интервенция за хора с висок риск от сърдечно-съдови заболявания, които не са се повлияли от традиционните медикаменти.
 • Резултатите от проучването са много добри. Еволокумаб безопасно и ефективно намалява нивата на лош или LDL холестерол на пациентите.
 • След 24 седмици лечение холестеролът, съхраняван в артериите на пациентите е минимален, а рискът от сърдечно-съдови проблеми –  значително намален.
 • Това лекарство вече е основен терапевтичен инструмент за тези, които имат по наследство висок холестерол, имат някакво сърдечно-съдово заболяване, или които не могат да намалят нивата на холестерола си с традиционни медикаменти, например статини.

Как действа това лечение?

За ефективно му понижаване при пациенти, които са резистентни към редовните лекарства, е необходима комбинация от двете лечения.

 • Трябва да се има предвид, че това ново лекарство все още се предписва заедно със статини.
 • Еволокумаб действа като инхибитор на субтилизин / кексин конвертаса протеин.
 • Той е на разположение в редица страни по света и досега дава отлични резултати.

Цел: да обърнем атеросклероза

атеросклерозата и високия холестерол

Атеросклерозата е бавна, но смъртоносна болест, която произхожда от натрупвания на плаки (атероми), които се съхраняват в артериите.

 • Атеромите не се състоят само от холестерол – те съдържат също калций и други вещества от кръвта.
 • Основният проблем е, че в началото няма симптоми. Това е мълчаливо заболяване, което може да бъде диагностицирано само чрез специфичен преглед.
 • Ако остане неоткрита, атеросклерозата може да причини здравословни проблеми като инфаркт или удар.
 • Друг проблем за лекарите е, че както казахме по-горе, има много хора, които просто не се повлияват от традиционните лекарства за висок холестерол.

Стивън Дж. Никълс е директор на изследването, споменато по-рано. Той разказва за това колко е ефективно лечението  с еволокумаб и как се обръщат резултатите от атеросклерозата при всички пациенти:

 • Изследванията на коронарните артерии показват бърза и положителна е промяната след няколко месеца лечение. Най-после е възможно да се намали рискът от сърдечно-съдови заболявания до ниво, което досега никога не е било постигнато.

Кой трябва да приема това лекарство?

Възрастните пациенти трябва да следват това лечение, ако вече са им предписали максимално количество статини и имат сърдечно-съдово заболяване.

 • Другите потенциални пациенти са възрастни с наследствено високо кръвно налягане, които вече приемат максималната доза статини.
 • Юноши, навършили 12 години, могат да приемат това лечение, ако имат генетично високо кръвно налягане и вече вземат максималната доза статини.
 • Всеки от пациентите в трите предходни групи трябва да приема това лекарство, ако също имат особена непоносимост към статини.

Трябва да продължите традиционните лечения, ако покривате само минималните изисквания на този терапия за лечение на висок холестерол и нямате генетичен произход на този проблем.

При всички случаи, не забравяйте да потърсите съвет от медицинско лице, грижете се за вашата диета и правете поне половин час упражнения всеки ден.

Наличието на висок холестерол е сериозен проблем, който взима твърде много жертви всяка година. Нека направим всичко по силите си, за да го избегнем и да сме наясно, че има отлични възможности за лечение и по-добър начин на живот.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.