7 храни, контролиращи нивата на холестерол в организма

21.02.2019
Опитвате се да контролирате холестерола си? Тези 7 храни може да ви помогнат!.

Тялото се нуждае (до известна степен) от този вид мазнина, за да функционира по оптимален начин – ето защо е важно да знаете повече за това как да контрлирате нивата на холестерол в организма.

Независимо че се свързва с множество здравословни проблеми, минимално количество от този тип мазнина участва в отделянето на някои хормони и в образуването на определени телесни структури.

Черният дроб постоянно произвежда холестерол. Нивата му обаче могат да се покачат и от консумацията на някои храни, съдържащи холестерол в състава си.

В резултат от това се засяга кръвообращението и функциите на сърдечно-съдовата система. Както може би вече знаете, това може да доведе до опасни животозастрашаващи заболявания.

По тази причина е от жизнено значение да подобрите хранителните си навици, като намалите консумацията си на мазнини и увеличите приема си на храни, които спомагат за премахването на холестерола.

В настоящата статия ще споделим с вас 7-те най-важни храни, които биха ви помогнали за тази цел, така че да започнете редовно да ги включвате в менюто си.

1. Овес за контрол на нивата на холестерола

Овес за регулиране нивото на холестерол

Вижте още: Прочистете артериите си и намалете холестерола с чесън и лимон

Овесът е не само една от най-пълноценните зърнени храни от хранителна гледна точка, но също така е и най-здравословната.

Освен това овесът съдържа малки количества линоленови мастни киселини. Заедно с фибрите и съдържанието на лецитин, те допринасят за намаляване на нивата на холестерол в кръвта.

В допълнение към това овесът съдържа големи количества авенастерол, който е вид фитостерол. Той редуцира усвояването на липиди от червата и предпазва от натрупването им по артериалните стени.

2. Ечемик

Ечемикът съдържа вид разтворими фибри, познати като бета глюкани. След като се усвоят от тялото, те намаляват лошия холестерол (LDL нивата).

Хранителният състав на този продукт, който е сходен с този на овеса, го превръщат в отлична опция за пациенти които трябва да контролират нивата на холестерол в организма си.

Освен това той съдържа антиоксидант, известен като токотриенол, който се намира в люспите на зърната му. Той спомага за предпазването на артериите от оксидативни увреждания.

3. Авокадо

Авокадо за контрол на нивата на холестерол

Познато с множеството си приложения в кулинарията, авокадото е вкусна храна, носеща ползи за здравето на хората с лош холестерол (LDL).

То съдържа полиненаситени мастни киселини. Те стимулират премахването на вече наличните в кръвта липиди, вместо да позволяват натрупването им в организма.

Освен това фибрите и есенциалните аминокиселини в авокадото допринасят за по-лесното обработване на мазнините и предотвратяват абсорбирането им от червата.

Също така то съдържа някои растителни вещества, познати като станоли и стероли. Те забавят натрупването на липиди в тялото.

4. Мазна риба

Мазната риба е страхотен съюзник на пациентите с висок холестерол и триглицериди.

Високата концентрация на полиненаситени омега 3 мастни киселини и антиоксиданти подобрява еластичността на артериите, като същевременно прекратява образуването на плака по стените им.

Като цяло тези полезни мазнини действат като пречистващи кръвта средства, тъй като премахват ненужните липиди и повишават артериалната вазодилатация.

Някои от най-полезните разновидности на този тип риба са:

 • Сардини
 • Риба тон
 • Сьомга
 • Аншоа
 • Скумрия
 • Конска скумрия
 • Херинга

5. Зеленолистни зеленчуци

Зеленолистни зеленчуци за контролиране на нивата на холестерол

Зеленолистните зеленчуци са известни по цял свят със свойствата си да подпомагат отслабването.

Тяхното ниско съдържание на калории и високото съдържание на есенциални хранителни вещества спомагат да се подобри метаболитната активност. Това позволява на тялото ви да се възползва оптимално от калориите.

Освен това те съдържат фибри и антиоксидантни вещества, които допринасят за намаляването на лошия холестерол (LDL).

И накрая, малкият им запас от станоли и стероли забавя чревната абсорбция на лошия холестерол и спомага за поддържането на артериите здрави.

6. Бобови растения

Редовната консумация на варива може да предотврати и контролира нивата на лошия холестерол (LDL) благодарение на високото им съдържание на диетични фибри.

Тези есенциални вещества, в допълнение към антиоксидантните съединения, забавят усвояването на лошия холестерол от червата. След това те поддържат само количеството, което е необходимо на тялото.

Бобовите растения са също така и отлично средство за справянето с наднорменото тегло, което също повлиява на лошия холестерол.

Препоръчваме ви:

 • Боб
 • Леща
 • Зелен грах
 • Нахут
 • Соя

7. Боровинки

Боровинки за контрол на нивата на холестерол

Прочетете и това: 8 невероятни качества на боровинките

Боровинките са богати на антиоксиданти и диетични фибри. Когато тялото ви ги усвои, те спомагат за овладяването и контролът върху нивата на холестерол.

Освен това консумирането им като плодове или под формата на сок пречиства артериалните стени и премахва плаката, която повишава опасността от запушване.

Това понижава риска от заболявания на сърдечно-съдовата и кръвоносната система. По този начин се подпомага здравето на цялото тяло.

И накрая, важно е да добавим, че макар и всички тези храни да намаляват холестерола, трябва да бъдат придружени от здравословен хранителен режим. Те биха били неефективни, ако същевременно консумирате храни, богати на лош холестерол.

 • Lichtenstein, A. H., Appel, L. J., Brands, M., Carnethon, M., Daniels, S., Franch, H. A., … Wylie-Rosett, J. (2006). Diet and lifestyle recommendations revision 2006: A scientific statement from the American heart association nutrition committee. Circulation. https://doi.org/10.1161/CIRCULATIONAHA.106.176158
 • Shi, M., Loftus, H., McAinch, A. J., & Su, X. Q. (2017). Blueberry as a source of bioactive compounds for the treatment of obesity, type 2 diabetes and chronic inflammation. Journal of Functional Foods. https://doi.org/10.1016/j.jff.2016.12.036
 • Duarte, P. F., Chaves, M. A., Borges, C. D., & Mendonça, C. R. B. (2017). Avocado: Characteristics, health benefits, and uses. International News on Fats, Oils and Related Materials.