Защо е лошо да се простират мокри дрехи вкъщи

Когато сушим дрехите си вкъщи, ние създаваме перфектна среда за акарите. Тези малки същества може да има негативен ефект върху вашето здраве.
Защо е лошо да се простират мокри дрехи вкъщи

Написано от Ángela Aragón

Последна актуализация: 25 август, 2022

Вероятно когато сте видели заглавието сте си помислили как с това действие ще засегнете дрехите си. Например, че сушенето ще ги повреди или избели. Всъщност, искаме да ви предупредим за нещо съвсем различно. Нашето притеснение е, че сушене на мокри дрехи в къщи може да предизвика здравословни проблеми.

Това е така, защото дрехите отделят влага при сушенето си. Както знаете това е едно от нещата, които създават добри условия за живот на акарите. Освен влага, те обичат и прашната къща.
Тази среда също би била идеалното място за развитие на сенна хрема. Сама по себе си тя е достатъчна лоша, но това което казваме е, че простирането на мокри дрехи вкъщи може значително да повлияе на хората, които страдат от алергии, астма или други респираторни заболявания.

Не трябва да сушите дрехите си в къщи

Сушене на мокри дрехи

Министерството на Околната среда и Архитектура в Глазгоу, Шотландия завърши проучване с важни констатации.

Групата изучавала 100 домакинства. От тези къщи, 87% сушели дрехите си у дома. Те обърнали специално внимание на къщите в които се сушат мокри дрехи. Тези домове са имали достатъчно влага за развитието както на акари, така и на мухъл.

Също така са установили, че 25% от хората в тези домове имат отслабена имунна система и страдат от белодробни инфекции.

Всички  изследвани домакинства са имали пералня, но не всички са имали сушилня. Защо? Разбира се, рядкост е да се видят сушилни в много страни по света. Това се дължи отчасти на високите им цени.

От друга страна електрическите устройства като сушилните са вредни за околната среда. И така, какво можем да направим?

Трикове за сушене на мокри дрехи по-бързо

Ако не разполагаме с някаква друга алтернатива, трябва да се научим на най-добрият начин за сушене на дрехите у дома. И разбира се, искаме да направим това възможно най-бързо.

1.Оставете пространство между дрехите си

По този начин всяка част от прането ще получи достатъчно въздух. Това също така означава, че те няма да прихванат влагата от другите дрехи.

2.Обърнете дебелите дрехи

Някои платове, като  например тези на дънките, са много дебели. Те можат да бъдат трудни за сушене у дома.

Въпреки това, можете да намалите времето необходимо  за изсъхване ако ги обръщате. След като едната страна е суха, обърнете ги отново.

3. Използвайте сешоар за малките дрехи

Използвайте сешоар за малките дрехи

На първо място, не забравяйте да обръщате дрехите, които искате да изсушите бързо. След това минете със сешоара над тях няколко пъти. След това те трябва да са готови.

Не отнема кой знае колко време, в крайна сметка пералнята върши по-голямата част от работата.

4. Сложете ги във фризера

Това е много интересен метод. Помислете за всички тези дъждовни дни, в които нямате нищо за носене, а в същото време трябва да ходите на работа в следващите няколко дни.

Вземете една найлонова торбичка и сложете това, което искате да носите в нея. След това замразете дрехите си.

Когато ги извадите, ще бъдете изненадани, че всичко е напълно сухо. Остава просто да изгладите дрехите си и сте готови.

Имаме нужда от подходящо място

В проучването, авторите разглеждат и влиянието на архитектурата. Те казват, че в идеалния случай, сградите трябва да бъдат изградени с площи за сушене за дрехите.

Те могат да бъдат вътре или отвън, както във вашият дом, така и в общите площи. Те казват, че вторият вариант е по-добър, защото намалява необходимостта от използването на сушилни за дрехи.

Сградите трябва да бъдат изградени с площи за сушене за дрехите.

Можем да използваме сушилни в лошо време и особено през есента или зимата. Но, когато се появи слънцето, трябва да се върнем към традиционните методи.

Ако имаме дом с по-малка жилищна площ можем да се насладим от удоволствието да използваме терасата.

Днес повече от всякога, хората знаят колко е важно това удобство. В края на краищата това е нещо, което да се вземе предвид, когато се планират градовете и кварталите.

Последиците от този начин на мислене са очевидни. Не само че се грижим за себе си, но и за нашата планета. Така ще имаме възможност да живеем и да създаваме.

 


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.