Терапевтичните масажи: видове и ползи

Терапевтичните масажи се различават в зависимост от използваната физиотерапевтична техника за лечение на заболяванията на тялото. Днес ще се спрем на най-често срещаните видове масажи, които е добре да познавате.
Терапевтичните масажи: видове и ползи

Последна актуализация: 31 юли, 2020

Какво знаете за терапевтичните масажи?
Има различни видове терапевтични масажи, които се подразделят на още много други категории. Всички тези техники помагат невероятно в лечението на заболяванията и уврежданията на тялото, тъй като облекчават болката по ефикасен начин.

Масажът представлява „обработване“ на меките тъкани, състоящо се в извършването на ритмични действия с подходяща сила върху определени части на тялото. Масажът въздейства върху повърхностните или върху по-дълбоките слоеве тъкани. Има процедури с терапевтична, хигиенна и спортна цел. Хигиенният масаж се прави с естетически цели, спортният помага преди и след извършването на физическо натоварване.

Етимологията на думата “масаж” разкрива значението й. На арабски думата означава “нежно разтриване.” На гръцки, думата използвана за масаж, означава “да намачкам”, а на иврит – “мачкане, опипване.”

В тази статия ще се спрем на различните видове терапевтични масажи. Но преди да започнем с класифицирането им, нека да видим какъв ефект оказват те върху човешкото тяло.

Ефект на терапевтичните масажи върху тялото

Обикновено няма противопоказания за извършването на масаж, освен в по-специфични случаи и заболявания, изискващи избягването на определени процедури. Така че една разновидност на терапевтичните масажи може да бъде по-подходящи в дадени случаи от друга.

Погрешно е да мислите, че можете да използвате масажите единствено за лечение на мускулни проблеми и заболявания. Ползите от терапевтичните масажи са физически и психически. В действителност можете да комбинирате два или повече вида масажи по време на една процедура за подобряване на засегнатите тъкани.

Някои от ползите на терапевтичните масажи са:

 • Развитие на мускулите
 • Разтягане на свитите мускули
 • Дълготрайна еластичност на тъканите
 • Облекчаване на болката
 • Чувство за цялостно по-добро общо състояние
 • Подобряване циркулирането на кръвта и лимфата

Видове терапевтични масажи

Терапевтите знаят най-добре коя техника да прилагат във всеки един случай.

Различните видове масажи се разграничават в зависимост от използваната техника и терапевтичната им цел.

Въпреки че разграничаваме различни видове терапевтични масажи, ето и основният списък, в който са описани според използваната техника:

 • Разтриване с приплъзване
 • Мачкане
 • Разтриване
 • Натискане
 • Удряне
 • Тупкане

Нека се спрем на всеки един от тях по-подробно:

Терапевтичните масажи: разтриване с приплъзване

Представлява бавно и равномерно разтриване на дадената част на тялото. Разтриването може да бъде по дължина или под формата на кръгообразни движения. Важното е да не се масажират тъкани, които не се нуждаят от лечение.

Разтриването в дълбочина е вид масаж, спадащ към тази категория. Целта на този масаж е да отпусне дадената част от тялото и да въздейства върху циркулирането на кръвта и лимфата. За да се постигне по-добра циркулация, масажът цели подобряване на венозното връщане, което често не функционира.

Когато масажът е повърхностен, целта му  е да се подобри циркулацията в горните тъкани като циркулацията в кожата, както и да се насърчи възстановяването на дермата.

Мачкане

Това е един от най-енергичните видове терапевтични масажи, както и удрянето. Мачкането цели разделянето на повърхностните тъкани от по-дълбоките слоеве, както и наместването на мускулните влакна. Затова тази техника съчетава разтягащи и усукващи движения, извършвани ритмично. Можете да използвате мачкането за премахване на натрупаните в тъканите токсични вещества, за подобряване храненето на мускулите и отпускането им. Дълбокото мачкане може да повиши капацитета на свиване на мускулите.

Терапевтичните масажи - мачкане и удряне

Движенията при този вид масаж са резки, кратки. Терапевтът трябва да използва контролиран натиск и да работи основно с пръстите си. Прилагането на този масаж е полезно и за ставите.

Препоръчваме ви да прочетете и: 6 части от тялото, които трябва да масажирате

Натискане

Тази техника е статична, при нея няма наместване на тъканите. При този вид масаж терапевтът прилага натиск върху дадената зона в продължение на половин до една минута, без да се придвижва встрани.

Удряне

Сред различните видове терапевтични техники, включващи мачкането, удрянето е най-енергичната сред тях. Има два начина за извършването му: чукане и удряне. Терапевтите извършват чукането с полусвити длани на ръцете си. А самото удряне правят със закръгления край на ръката, поддържайки постоянен натиск и с по-голяма сила. Тези движения се извършват като терапевтът поддържа постоянен контакт с кожата.

Затова удрянето подобрява циркулацията в масажираната област, подхранва мускулите, повишава способността им да се свиват и нормализира тонуса им. Имайки предвид всичко това, този вид масаж се счита и за стимулиращ. Причината за това е, че подобрява цялостното състояние на човека, подложен на масаж.

Тупкане

Движенията при тази техника са кратки и ритмични. Ръцете на терапевта са в постоянен контакт с кожата, а лактите на масажиращия извършват статични свивания създаващи вибрации. Терапевтите бързо се уморяват от тази техника. Част от ефектите на този вид масаж са отпускане на мускулите, стимулиране на кръвообращението и отделяне на секретите при хората страдащи от респираторни заболявания.

Бяхте ли чували за терапевтичните масажи? Както видяхте ползите им далеч надхвърлят възстановяването на мускулите. Консултирайте се със специалист кой вид масаж е най-подходящ за вас, за да го включите в терапията си.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Fritz, Sandy. Fundamentos del masaje terapéutico. Editorial Paidotribo, 2001.
 • Anglada, Josep Ferrer. Masaje avanzado: valoración y abordaje de las disfunciones del tejido blando. Elsevier Health Sciences, 2018.
 • Vazquez, J. (2009). Manual Profesional del Masaje. In Manual Profesional del Masaje (p. 100).
 • Silega, G. (2010). Masaje. In Tratado de Medicina Física, Hidrología y Climatología Médica (pp. 58–70). USA: Hyppocrates publishing.
 • Pecos Martín, Daniel. “Los efectos adversos del masaje.” (2017).

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.