Какво трябва и какво не трябва да правите преди тренировка

Кратка дрямка не повече от 30 минути ще ви зареди с енергия, но ако заспите дълбоко, рискувате да провалите тренировката си.
Какво трябва и какво не трябва да правите преди тренировка
Elisa Morales Lupayante

Прегледано и одобрено от педагог по физическо възпитание и диетолог Elisa Morales Lupayante.

Написано от Okairy Zuñiga

Последна актуализация: 25 август, 2022

Наистина ли знаете какво трябва да правите преди тренировка? А какво не трябва да правите, за да получите страхотни резултати за тялото?

Понякога хората смятат определени неща са правилни. Но ако ги направите преди тренировката, можете да я провалите и да не постигнете целите си.

Преди да отидете във фитнеса или да правите упражнения у дома, следвайте тези съвети. По този начин няма да си навредите и ще достигнете до най-големия си потенциал.

Това са 5 неща, които не трябва да правите преди тренировка. Ще ви кажем и нещата, с които да ги замените.

1. Дрямка преди тренировка

Очевидно е, че искате да си починете, преди да отидете във фитнеса. Това обаче може да попречи на напредъка на резултатите. Това се случва, когато злоупотребявате и спите прекалено много преди тренировка.

Когато спите в продължение на повече от 30 минути, тялото заспива дълбоко. Това е точно както когато спите през нощта.

Една дрямка, която е повече от 30 минути, ще ви накара да се почувствате по-бавни и по-изморени, отколкото преди да сте я започнали.

Може би си мислите, че ви е нужна дрямка преди тренировката. Ако е така, не забравяйте да настроите будилника за след 15-20 минути. Това ще ви позволи да отдадете нужната почивка на очите и тялото.

Въпреки това няма да измамите мозъка си и да го накарате да мисли, че е време да си почива за по-дълго време.

2. Правите разтягания

Не трябва да правите разтягания

Вероятно сте имали треньори във фитнес залата, които са ви казвали да разтягате мускулите добре преди всяко интензивно физическо натоварване.

Въпреки това експертите сега казват, че  не трябва да правите разтягания преди тренировка, защото може да причини повече вреда, отколкото полза.

Статичните разтягания преди тренировка намаляват мускулната сила. В същото време те увеличават риска от ненужен голям натиск върху мускулите.

Това увеличава риска от разтягания и травми.

Вместо да използвате статични разтягания преди тренировка загрейте мускулите, като ги движите по един или друг начин.

Изпробвайте тичане на едно място, ножични скокове или използването на велоергометър, за да загреете мускулите малко по малко.

Изчакайте след тренировката за статичните разтягания. Те ще бъдат по-полезни, след като сте отпуснали мускулите.

3. Тренировки с висока интензивност

Високоинтензивните тренировки включват упражнения, които са с дълга продължителност. Този вид тренировка прекъсва естествения дихателен ритъм на тялото. Това се случва поради промяната в интензитета на интервалите и почивката, която правите между тях.

Ако това не е достатъчно, тя също така бързо намалява издръжливостта и здравината. Възможно е това дори да се случи в началото на тренировката. Това е нещо, което със сигурност не е вашата цел.

Това, което трябва да направите е кардио упражнение, за да започнете. Не е необходимо да правите спринтове. Това също не е и полезно.

Вместо да правите тренировки с висока интензивност, разнообразете със стационарно кардио, при което количеството енергия не се променя много.

4. Не трябва да ядете или пиете много

Не трябва да ядете или пиете много преди тренировка

След хранене тялото започва процес на храносмилане. Това, което може да не осъзнавате често, е голямото количество енергия, нужно на тялото ви за този процес.

Поглеждайки от тази гледна точка може би майка ви е била права, когато ви е молила да изчакате след хранене преди плуване в морето.

Когато искате да правите упражнения по време на храносмилателния процес, може да упражнявате твърде голям натиск върху тялото и да предизвикате стомашни спазми и гадене.

Също така, ако пиете напитки с високо съдържание на захар може да накарате тялото да достигне лимита си твърде рано. Това би направило невъзможно приключването на тренировъчната сесия успешно.

Помислете за здравословното хранене. Трябва да направите това преди тренировка, за да дадете на организма си енергията, от която се нуждае преди физическото натоварване.

Яжте храни като плодове, зърнени храни и кисело мляко. Избягвайте сладките неща.

Не забравяйте, че много енергийни напитки съдържат голямо количество захар. Трябва да четете внимателно етикетите. Това ще ви помогне да разберете дали съставките в любимата енергийна напитка ви помагат или дали биха ви навредили.

5. Приемате твърде много добавки

Не трябва да приемата твърде много добавки

Спазвайте балансирана диета преди тренировка. Ако го направите ще си набавите всички витамини и минерали, от които се нуждаете, без да  имате необходимост от добавки.

Ако обаче решите да ги използвате, не трябва да прекалявате с тях. Приемането на твърде много “добавки” може да причини неравномерен сърдечен ритъм, гадене и тревожност наред с другите заболявания.

Може да приемате добавки, за да дадете на тялото допълнителен заряд по време на тренировка. Но в дългосрочен план има повече неблагоприятни, отколкото благоприятни ефекти.

Ако използвате допълнителни прахове или хапчета, най-добре е да прочетете етикета. Трябва да знаете точно какво приемате, преди да го поставите в тялото си.

Това ще ви помогне да вземате по-добри решения. Ще разберете как ще се отрази на тялото и ще доведе до възможни вторични ефекти.

Може да ги използвате умерено. Това ще ви даде предимство, докато получите издръжливост и ще подобри здравето ви. Въпреки това избягвайте да прекалявате с тях на всяка цена.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Jamtvedt G, Herbert RD, Flottorp S, et al. 2010. A pragmatic randomised trial of stretching before and after physical activity to prevent injury and soreness. British Journal of Sports Medicine. https://bjsm.bmj.com/content/44/14/1002.citation-tools
  • Christian Colls Garrido, José Luis Gómez-Urquiza, Guillermo Arturo Cañadas-De la Fuente, Rafael Fernández-Castillo. 2015. Uso, efectos y conocimientos de los suplementos nutricionales para el deporte en estudiantes universitarios. Nutrición Hospitalaria. http://www.aulamedica.es/nh/pdf/8057.pdf
  • Steingoetter, A., Buetikofer, S., Curcic, J., Menne, D., Rehfeld, J. F., Fried, M., Schwizer, W., & Wooster, T. J. (2017). The Dynamics of Gastric Emptying and Self-Reported Feelings of Satiation Are Better Predictors Than Gastrointestinal Hormones of the Effects of Lipid Emulsion Structure on Fat Digestion in Healthy Adults-A Bayesian Inference Approach. The Journal of nutrition, 147(4), 706–714. https://doi.org/10.3945/jn.116.237800
  • Simic, L., Sarabon, N., & Markovic, G. (2013). Does pre-exercise static stretching inhibit maximal muscular performance? A meta-analytical review. Scandinavian journal of medicine & science in sports, 23(2), 131–148. https://doi.org/10.1111/j.1600-0838.2012.01444.x
  • What Happens When You Sleep? WebMD. https://www.webmd.com/sleep-disorders/ss/slideshow-sleep-body-effects

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.