5 предпазни мерки и противопоказания при приема на спирулина

Спирулината е вид водорасло, което става все по-популярна част от редица диети. Днес ще ви разкажем за предпазните мерки и противопоказанията при приема на спирулина.
5 предпазни мерки и противопоказания при приема на спирулина
Florencia Villafañe

Написано и проверено от диетолог Florencia Villafañe.

Последна актуализация: 09 август, 2022

През последните години спирулината се радва на все по-голяма популярност заради полезните си за здравето качество. Но както и при всички останали хранителни съставки и тук има някои предпазни мерки и противопоказания свързани с приема на спирулина.

Кой трябва да избягва приема на спирулина?

Спирулината е водорасло, което расте най-вече в пустинните райони и там където водата е алкална. Заради големия брой хранителни вещества, които осигурява, мнозина го считат за суперхрана. Но това далеч не означава, че приемът му винаги е безопасен.

Спирулината: какви хранителни вещества осигурява?

Цивилизации като тези на ацтеките и инките приемат това вещество още от древността. Но преоткриването на полезните му качества стана преди няколко години. Затова много хора днес го консумират под формата на прах, капсули, течност или таблетки.

Спирулината съдържа големи количества протеини, основни мастни киселини и антиоксиданти. Но освен това съдържа и минерали като желязо, мед, цинк и витамини А, Е и В комплекс.

Ползите от приема на спирулина

Много проучвания твърдят, че благодарение на съставките си, спирулината може да спомогне предотвратяването на редица заболявания и да укрепи имунната система.

Сред най-отличителните й качества са следните:

  • Тя притежава антиоксиднтно и противовирусно действие.
  • Задържа тежките метали – тя е натурален хелатор.
  • Регулира нивата на кръвната захар и холестерол.
    Предпазни мерки при приема на спирулина

Експертите считат спирулината за суперхрана заради съдържанието й на ценни хранителни вещества.

Какви са предпазните мерки и противопоказания при приема на спирулина?

Въпреки че тази хранителна добавка е безопасна за повечето хора, при някои специфични групи, приемът й трябва да бъде избягван. Причината за това е, че може да се появят странични ефекти. Нека да се спрем по-отблизо на 5 такива ситуации.

1. Хората с проблеми с кървенето трябва да внимават с приема на спирулина

Спирулината има антикоагулантно действие, което означава, че забавя действието на тромбоцитите запушващи раничките в кръвоносните съдове. Затова това вещество оказва влияние върху естественото действие по спиране на кървенето.

В този смисъл хората, които приемат лекарства с подобно действие, при състояния като предсърдно мъждене или инсулт, трябва да избягват приема на спирулина. При пациенти с проблеми с кървенето, появата на синини и тежко кървене може да се засили.

2. Бременни жени и кърмачета

Няма точна информация за ефекта на тази добавка по време на бременността. Но специалистите знаят, че това водорасло може да бъде замърсено с токсини или метали.

Натравянето с тежки метали е сериозен проблем, засягащ редица органи. Мозъкът, бъбреците и червените кръвни клетки са предразположени към натрупването на тези токсини, което в средносрочен план представлява повишен риск от развитие на други заболявания.

Плацентата като основна връзка между плода и майката също е уязвима към натряването с тежки метали. Затова бременността е една от ситуациите, за които мажат предпазните мерки и противопоказания относно приема на спирулина.

3. Хората с автоимунни заболявания не трябва ад приемат спирулина

Приемът на спирулина укрепва имунната система. Но в някои ситуации – при множествена склероза, лупус, ревматоиден артрит и други подобни заболявания – спирулината може да засили този ефект и така да влоши състоянието на болните.

Затова е най-добре приемът й да бъде избягван в тези случаи.

4. Алергии

Според някои проучвания, спирулината може да съдържа алергична съставка. Затова има възможност за поява на странични реакции. Докато откриването на такава непоносимост обикновено е свързано със самия прием на добавката, хората които страдат от други хранителни алергии трябва да бъдат изключително внимателни.

5. Пациентите с фенилкетонурия трябва да внимават с приема на спирулина

Фенилкетонурията е наследствено заболяване, което рядко се наблюдава. При тези болни има нарушаване на метаболизма на аминокиселината фенилаланин.

При тези хора консумацията на продукти съдържащи това вещество, като водораслите например, е противопоказно. Организмът им не може да се справи с преработката на това специфично вещество и могат да се появят неприятни симптоми.

Внимавайте с приема на спирулина.

На пазара можете да откриете спирулина под формата на прах и капсули.

Какво трябва да имате предвид преди да започнете прием на спирулина

Спирулината е вид храна използвана като добавка, а не като лекарство. Консумацията й в адекватни дози е безопасна за повечето хора, с изключение на тези споменати в тази статия.

В някои специфични случаи могат да се появят странични ефекти. Като кожен обрив и сърбеж, жажда, запек, болка в стомаха и виене на свят. Това вещество е опция за прием на протеини, основни мастни киселини и други хранителни вещества, което не означава, че не може да предизвика появата на странични реакции.

Обратно на общоприетото мнение, това че един продукт е натурален не означава, че е безопасен за употреба във всички случаи. Поради тази причина, ако страдате от определено заболяване, кърмите, имате алергии към определени храни, трябва да се консултирате с лекар дали можете да включите това водорасло в хранителния си режим.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Chen, Y. Y., Chen, J. C., Tayag, C. M., Li, H. F., Putra, D. F., Kuo, Y. H., … & Chang, Y. H. (2016). Spirulina elicits the activation of innate immunity and increases resistance against Vibrio alginolyticus in shrimp. Fish & shellfish immunology55, 690-698.
  • Deng, R., & Chow, T. J. (2010). Hypolipidemic, antioxidant, and antiinflammatory activities of microalgae Spirulina. Cardiovascular therapeutics28(4), e33-e45.
  • Gutiérrez-Salmeán, G., Fabila-Castillo, L., & Chamorro-Cevallos, G. (2015). Aspectos nutricionales y toxicológicos de Spirulina (arthrospira). Nutricion hospitalaria32(1), 34-40.
  • Deng, R., & Chow, T. J. (2010). Hypolipidemic, antioxidant, and antiinflammatory activities of microalgae Spirulina. Cardiovascular therapeutics28(4), e33-e45.
  • Guardia_Alcántara, María_del_Mar. “Revisión del estado actual de la problemática y de los métodos de análisis para determinación de metales pesados en espirulina.” (2018).
  • Bernstein, J. A., Ghosh, D., Levin, L. S., Zheng, S., Carmichael, W., Lummus, Z., & Bernstein, I. L. (2011, March). Cyanobacteria: an unrecognized ubiquitous sensitizing allergen?. In Allergy & Asthma Proceedings (Vol. 32, No. 2).
  • Ponce López, E. (2013). Superalimento para un mundo en crisis: Spirulina a bajo costo. Idesia (Arica)31(1), 135-139.
  • Jensen, Gitte S., et al. “Clinical safety of a high dose of Phycocyanin-enriched aqueous extract from Arthrospira (Spirulina) platensis: Results from a randomized, double-blind, placebo-controlled study with a focus on anticoagulant activity and platelet activation.” Journal of medicinal food 19.7 (2016): 645-653.
  • Zaragozano, Jesús Fleta, and Jorge Fleta Asín. “Valoración nutricional y económica de la utilización de algas.” Revista española de estudios agrosociales y pesqueros 253 (2019): 37-64.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.