3 ситуации, в които не трябва да спортувате

Спортуването е изключително полезно за тялото, затова е добре да бъде превърнато в ежедневен навик. Но има определени ситуации, в които не трябва да спортувате
3 ситуации, в които не трябва да спортувате
Carlos Fabián Avila

Прегледано и одобрено от лекар Carlos Fabián Avila.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 11 август, 2023

Знаете ли, че има ситуации, в които не трябва да спортувате?

Спортуването не е нов, модерен навик: физическата активност винаги е била важна за хората.

Още от времето на древните гърци спортуването е било на почит. Упражняването на даден спорт е било считано за важен фактор за доброто здраве, а култът към красиво оформената фигура – начин за показване на сила и надмощие.

Защо трябва да спортувате?

Спортуването подобрява сърдечно-съдовата дейност, тъй като води до хемодинамични, хормонални, неврологични и метаболитни промени. Затова подобрява функционирането на респираторната система. Физическата активност балансира здравето.

Постоянната активност предотвратява появата на остеопороза, болка в гърба и уврежданията, причинени от неправилната стойка. Но занимаването с даден спорт невинаги е полезно за здравето. Това зависи от самия вид спорт, както и от това в какви условия ще бъде упражняван.

Кога не трябва да спортувате?
кога не трябва да спортувате

На всички е ясно, че прекомерните тренировки или неправилния начин на спортуване имат обратен ефект. Например хората с хипертония трябва да избягват силно натоварващите спортове, тъй като те могат да влошат състоянието им. Но има определени ситуации, в които не трябва да спортувате.

В следните три ситуации трябва да избягвате упражняването на спортове:

1.Ако не сте се наспали

След безсънна нощ някои от нас си мислят, че физическата активност е най-добрият начин за събуждане.

Грешка!

Упражняването на физическа активност след като не сте си починали добре повишава нивото ви на стрес. Освен това имунната ви система не е подготвена за усилията, които ще положите и затова защитната й сила намалява.

Ще претоварите мускулите си заради липсата на енергия, което повишава риска от травми. А мускулите ви ще страдат, защото не сте способни да ги движите по начина, по който го правите след като сте се наспали добре.

Ако не сте наспали, а не искате да прекъсвате ритъма си на тренировки, винаги можете да се разходите или да потренирате на по-лек режим.

2.След като сте консумирали алкохол
след консумацията на алкохол не трябва да спортувате

Ако трябва да сме точни консумацията на алкохол не ви пречи да спортувате, стига да не става въпрос за спорт изискващ силна концентрация. Алкохолът се отразява на цялостното ви представяне, намалява силата ви, но най-вече засяга координацията. Етанолът кара консуматорите на алкохол да изпадат в състояние на еуфория, след това на депресия, а това забавя рефлексите им.

Важно е да запомните, че алкохолът има диуретично действие, което може да доведе до дехидратация при извършването на физическа активност. Това се дължи на загубата на течности, витамини и минерали.

Освен това етанолът възпрепятства правилното усвояване на хранителните вещества, което повишава предразположеността към напълняване.

3.След прекарана травма

Атлетите често стават жертва на травми по време на спортуване. Някои от типичните причини за това са:

 • Неправилно движение
 • Недостатъчно загряване
 • По-голямо натоварване от обичайното
 • Носене на неподходящи обувки
 • Липса на защита

Видове травми
видове травми, при които не трябва да спортувате

След най-честите травми на атлетите са:

 • Остри травми. Към тази група спадат фрактурите, навяхванията, порязванията и т.н. Получават се в резултат на удар или упражняване на прекомерна сила.
 • Травми от претоварване – такива са фрактурите получени от прекомерното натоварване или възпаление на сухожилията. Появяват се след повтаряне на едни и същи действия.

Симптоми

Някои от най-честите симптоми при травми са:

 • Силна болка или болезненост при допир
 • Възпаление и скованост
 • Затруднена подвижност
 • Счупвания и фрактури

Ако имате някой от изброените симптоми не трябва да спортувате.

Освен това е важно да посетите лекар. След това трябва да информирате треньора си за травмата и предписаното ви лечение и след това постепенно да се върнете към заниманията си.

Съвети при спортуване

 • Тренирайте под ръководството на вещ треньор.
 • Обръщайте внимание на техниката на изпълнение и не се фокусирайте върху силата, тъй като няма смисъл да вдигате тежести, ако го правите неправилно.
 • Бъдете постоянни и избягвайте да се претоварвате, тъй като прекомерната физическа активност извършена за кратък период от време няма да ви даде резултатите, които бихте постигнали постепенно във времето.
 • Загрявайте. Наистина е важно да се разтегнете и да загреете преди да започнете да спортувате, за да избегнете травмите и за да подобрите представянето си.
 • Започнете с програма с упражнения по аеробика, ако искате да отслабнете. Освен това е важно да вдигате тежести, за да укрепите мускулите си.
 • Хранете се балансирано, приемайте продукти богати на витамини и минерали.

Пийте много вода, тъй като това е единственият начин да се възстановите от физическото натоварване. Важно е да пиете вода преди, по време и след тренировка и спортуване.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.