10 неща, които трябва да имате на нощното си шкафче

Ремонтирате или реорганизирате спалнята си? Със сигурност вашите нощни шкафчета са ключов елемент в тази стая. Научете за нещата, които трябва да имате на нощното си шкафче тук!
10 неща, които трябва да имате на нощното си шкафче

Написано от Maria Fernanda Ramirez Ramos

Последна актуализация: 14 декември, 2022

Нощните шкафчета са ключов елемент в спалнята, защото са функционални и допринасят за декора. Трудно е да си представим спалня без тях. В тази статия ще ви разкажем за нещата, които трябва да имате на нощното си шкафче, за да ви е винаги удобно и да сте подготвени.

Спалнята е място, където трябва да се чувствате удобно, защото това е пространството, предназначено за сън, почивка и комфорт. Следователно трябва да цари личния почерк, дори повече от други места в къщата.

Причини да имате нощно шкафче

Можете ли да си представите да се чувствате удобно в леглото, да спите и да се налага да ставате, за да изключите лампата, да вземете чаша вода или да оставите предмети като мобилния си телефон или очилата си на пода? За да не се случи това, нощните шкафчета са чудесни помощници. Основното им предимство е, че са много практични и правят живота по-удобен.

Нощните шкафчета ви позволяват да съхранявате лични вещи, за да са ви под ръка и да ги съхранявате спретнато в чекмеджетата. Що се отнася до декорацията, те често пасват на леглото и другите мебели и придават приятна нотка.

Предлагат се в различни форми и цветове. Има дори такива, които са комплект с леглото. Освен това те могат да бъдат комбинирани с други предмети, като рамки за картини, лампи, цветя или декоративни елементи.

Неща, които трябва да имате на нощното си шкафче
Формите на нощните шкафчета са разнообразни и се адаптират към стила, избран за стаята.

Неща, които трябва да имате на нощното си шкафче

Нощното шкафче е много полезно, защото ви позволява да имате под ръка лични вещи, които са необходими в стаята или преди лягане. Въпреки това може да се превърне в място за създаване на бъркотия и ненужни вещи.

Ето защо е важно да направите почистване и да оставите там това, което наистина носи ползи за декорацията на стаята ви или съня ви.

Нека да разгледаме някои неща, които е добре да имате на нощното си шкафче.

1. Неща, които трябва да имате на нощното си шкафче – лампа

Наличието на лампа на нощното шкафче е задължително, защото ако нещо се случи, е много полезно да имате източник на светлина под ръка. Освен това ви позволява да четете преди сън или да осветявате стаята през нощта по-слабо, отколкото с крушките на тавана. По същия начин добрата лампа е и декоративен елемент, който добавя много стил към стаята.

2. Книга или някакво занимание

Четенето вечер е свързано с много ползи. Четенето е навик, който упражнява ума, забавлява и предоставя знания. В случая с децата четенето е отличен начин да им помогнете да заспят и да свържете момента с положителна дейност.

Ако обичате да четете, няма как да пропуснете добра книга на нощното шкафче. Опитайте се обаче да не ги натрупвате в излишък, тъй като това ще генерира безпорядък.

Ако, от друга страна, не обичате да четете традиционни книги, можете да държите таблета си на нощното шкафче. Въпреки това, други хобита също са добре дошли, като кубче на Рубик, скицник или свещ за медитация.

3. Неща, които трябва да имате на нощното си шкафче – успокояващи предмети

Сред нещата, които трябва да имате на нощното си шкафче, не трябва да липсват някои елементи, които осигуряват комфорт и са част от вашата рутина за почивка и сън.

Например, можете да поставите някои етерични масла, които ви помагат да се отпуснете, овлажнител, масажор за лице или маска за сън.

4. Медикаменти

Също така е от съществено значение да разполагате с някои основни лекарства, като например лекарства за главоболие, киселини или стомашен дискомфорт.

Нощните шкафчета също са идеалното място за съхранение на лекарства, предписани за ежедневна употреба, особено ако трябва да ги пиете, когато се събудите или преди лягане. Можете също така да съхранявате противозачатъчни хапчета или презервативи.

5. Неща, които трябва да имате на нощното си шкафче – термометър

Когато човек се чувства зле или е болен, нормално е да си почива в леглото. Треската е предупредителен знак за много респираторни заболявания и инфекции.

Ето защо, ако се чувствате зле в леглото и почувствате повишаване на температурата, важно е да имате под ръка термометър, за да се следите.

От друга страна, поради страничните ефекти на хормоналните контрацептиви, нехормоналните контрацептивни методи, които разпознават плодовитостта чрез биомаркери, стават все по-популярни. Един от признаците за определяне на фертилните дни е повишаването на температурата, което е друга добра причина да имате термометър наблизо.

6. Декоративни предмети

Практическото ръководство за интериорен дизайн и декорация “ посочва, че като общо правило декорацията на спалнята не трябва да бъде прекалено пищна или крещяща, особено в спалните за възрастни. Въпреки че спалнята вече не е място, което е ограничено само до сън, тъй като често се използва за работа, свободно време и други дейности, тя трябва да бъде функционална.

Ето защо идеален декоративен предмет за нощното шкафче може да бъде семейна снимка. Освен това можете да използвате само лампа, която освен че свети, е и естетична.

7. Кутия за бижута

През нощта е обичайно да сваляте бижутата си, за да си починете добре. Тези малки предмети обаче лесно се губят.

Затова е добра идея да имате кутия за бижута на нощното шкафче. Която ви позволява да съхранявате обеци, пръстени, часовници или дори пиърсинг. По този начин ще бъде лесно да ги поддържате в ред и да ги откриете на следващата сутрин.

8. Поставка за чаша

Много хора обичат да пият вода през нощта, за да останат хидратирани и да избегнат жаждата, докато спят. Също така има напитки, които спомагат по-добра почивка и е препоръчително да ги приемате, за да заспите бързо.

Следователно, добра идея е да имате поставка за чаша на нощното шкафче. За да оставите горещите или стъклени чаши и по този начин да ги предпазите от разливане и повреда на дървото на нощното шкафче.

9. Дистанционно управление

Въпреки че фън шуй не препоръчва да имате електронни устройства в спалнята, все още е обичайно да имате телевизор в спалните. В това отношение е много полезно да запазите място за дистанционното управление на нощното шкафче. Така няма да се изгуби и винаги ще ви е под ръка, за да изключите телевизора преди да заспите.

10. Полезни аксесоари

Неща, които трябва да имате на нощното си шкафче
Ако не използвате мобилния си телефон, за да се събудите, тогава ще трябва да има място за будилник на нощното шкафче.

Без съмнение нещата, които трябва да имате на нощното си шкафче, трябва да улеснят живота ви. Това е много лично място за съхранение, което трябва да бъде изключително за вас.

Затова можете да държите там полезни аксесоари. Като ластици за коса, огледала, дневник, зарядно за мобилен телефон, калъф за очила и будилник, ако използвате такъв.

Избягвайте елементи, които ви пречат да спите

Националният институт по неврологични заболявания и инсулт посочва, че за да си осигурите пълноценен нощен сън, е необходимо да избягвате излагането на силни шумове или светлини и да намалите използването на телевизора и компютъра в леглото. Затова се препоръчва да държите тези неща далеч от нощното си шкафче.

Също така избягвайте да поставяте цветя, които излъчват неприятни миризми или да оставяте храна, която може да се развали. От друга страна, важно е да не позволявате върху нощното шкафче да се натрупват мръсотия, прах и бъркотия. Ако например изпразните джобовете си близо до нощното шкафче, преди да облечете пижамата си, не оставяйте касови бележки, документи или ресто върху тази специална мебел.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.