Отворена концепция: Декоративният стил, за който ще поискате да знаете

Мислили ли сте някога да обедините банята с гардеробната или кухнята с трапезарията? Това е част от декоративния стил "отворена концепция". Ето какво трябва да знаете за него.
Отворена концепция: Декоративният стил, за който ще поискате да знаете

Написано от Maria Margarita Barrios Quintero

Последна актуализация: 22 ноември, 2022

Ако искате да се възползвате по-добре от вашите пространства, разглежданата отворена концепция е декоративен стил, който ще ви хареса. Този стил цели постигане на просторно разпределение, така че е най-добрият начин да се възползвате от предимствата на малките домове и жилищни пространства.

В днешно време декорацията с отворена концепция спечели много последователи. Това се дължи на факта, че нуждите ни са се променили и семействата вече не са толкова големи, колкото са били в миналото. По същия начин апартаментите и жилищните площи стават все по-малки.

Декорът с отворена концепция помага да се направят пространствата по-приятни за ползване

Ако имате проект за ремоделиране, добра идея е да знаете всички опции, предлагани на пазара, включително декорация с отворена концепция. За да се възползвате от него, може да се наложи да съборите някои стени (и внимавайте да не съборите носещи стени, колони или греди).

Нека да разгледаме кои пространства във вашия дом могат да бъдат адаптирани към този стил.

1. Интегрирана кухня и трапезария

Тук става въпрос за събаряне на стените, които разделят тези две зони. Да, знаем, че традиционно те се възприемат като изолирани зони, но разделянето ще стане по различен начин. За да разграничите пространството между двете стаи и да запазите зона с отворена концепция, можете да използвате остров, маса или дори килим.

По този начин ще можете да общувате с останалата част от семейството си, докато приготвяте вечерята. Ако не харесвате миризмите от готвене, които нахлуват в други пространства, можете да поставите плъзгащи се стъклени врати, които да се затварят по време на готвене.

След това, когато приключите с приготвянето на храната си, можете просто да отворите вратите, така че отворената концепция да се появи отново. Не забравяйте да поставите абсорбатор в кухнята си; помага при миризми и дим.

Кухня с отворена концепция
Редовното почистване на кухнята в този стил е задължително. В крайна сметка винаги ще се вижда от всеки, който дойде в къщата ви!

2. Отворена концепция за баня и съблекалня

Да, това е прекрасно решение, което ще ви даде усещането, че стаята ви е на друго ниво! Само си представете: излизате от душа и сте направо пред гардероба. Представете си добре обзаведен дрешник с огледала, килими и красив дизайн.

Най-хубавото е, че не се налага да преминавате от спалнята до дрешника. Колкото и глупаво да звучи, има голяма разлика, особено ако имате партньор.

Вие и вашият партньор може да имате различни работни графици, така че това е добра идея да не си пречите да спите. Това ще ви спести необходимостта от включване на осветлението в спалнята, докато се приготвяте за работа.

3. Интегриране на спалнята, банята и съблекалнята?

Това може да е рискован залог, ако споделяте стаята с други хора. В крайна сметка, много от нас обичат да имат уединение, докато са в банята.

Въпреки това има материали, които ви позволяват да отидете до тоалетната на спокойствие. Например, можете да помислите за добавяне на стъкло, което се замъглява, когато влезете в помещението.

Всичко зависи от това какво търсите и бюджета, с който разполагате. Също така е много важно да не забравяте да поставите абсорбатори за миризми в банята.

Фактори, които трябва да се имат предвид при стила на отворена концепция

Имайте предвид, че не става въпрос само за придаване на форма на дадено място; има и някои основни мерки, които трябва да бъдат взети под внимание, така че проектът за ремоделиране да не завърши катастрофално:

  • Препоръчително е да наемете експерт в областта. Имайте предвид, че освен естетиката, трябва да вземете предвид и други точки, като разлика във височината, електрическо окабеляване, водопроводни и канализационни тръби и оформление на осветлението.
  • Ще трябва да поддържате ред и чистота в пространството. Ако имате комбинирана всекидневна и кухня, например, вашите посетители ще имат визуален достъп до кухненската част, тъй като няма да има стени или врати, които да я разделят.
  • Уверете се, че сте избрали дрешник с врати, а не отворен, тъй като това създава по-добър ред в пространството.
  • Опитайте се да поддържате мебелите и аксесоарите си в добра форма, за да направите добро впечатление на гостите си.

Въпреки че декорацията с отворена концепция обикновено изисква значителна инвестиция, не забравяйте, че така ще увеличите стойността на имота си.

Ремоделиране с отворена концепция
Ремоделирането в този стил може да отнеме известно време. Не бързайте с нещата и планирайте добре всичко, което искате предварително.

Отворената концепция ви дава усещането за свобода

Отворената концепция се смята от някои хора за насърчаване на чувството за свобода. Може би това се дължи на възможността да няма толкова много разделения, както в традиционните домове.

И така, какво мислите? Само не забравяйте, че преди да декорирате дома си в този стил, най-добре е първо да се консултирате с експерт, тъй като трябва да сте сигурни, че не правите нещо, което може да компрометира структурата на вашия дом.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.