Как да дезинфектирате спалнята с натурални средства

Ако се събуждате с раздразнено гърло, сълзящи очи или не можете да спите добре през нощта, най-вероятно спалнята ви трябва да бъде дезинфектирана.
Как да дезинфектирате спалнята с натурални средства

Написано от Andrea Caillet Bois

Последна актуализация: 25 август, 2022

Редовната дезинфекция по естествен начин на спалнята е изключително важна за създаването на безопасна и уютна среда за сън

Често си мислим, че почистването и смяната на чаршафите са достатъчни за целта, но съвсем не е така.

Прекарваме дълги часове в спалнята през нощта. В резултат на това тя се превръща в идеалната среда за развитието на редица микроорганизми водещи до появата на здравословни проблеми.

Вероятно знаете, че някои бактерии, гъбички и акари са изключително издръжливи . Те продължават да живеят и да се размножават независимо от това колко често почиствате. Ето защо трябва да дезинфектирате и това помещение, за да унищожите всички тези вредители.

Част от тези паразити водят до появата на алергии, запушен нос и появата на нервност и безпокойство, нарушаващи съня. А ако искате да се радвате на добро здраве трябва да си осигурите пълноценен, непрекъснат сън Дезинфектирането на спалнята ще ви помогне да избегнете появата на редица респираторни проблеми.

Освен това е важно да използвате натурални продукти за дезинфекция, за да избегнете други неприятности Много от продуктите предлагани в магазините са много силни и агресивни и нерядко вредни за здравето. Затова не трябва да ги използвате, ако имате малки деца или домашни любимци, тъй като те са по-уязвими към действието на веществата  в тези препарати.

5 съвета за дезинфекция на спалнята с натурални средства

За да дезинфектирате ефикасно спалнята си е добре да спазвате следните съвети. Не трябва само да сменяте чаршафите. Трябва да обърнете внимание на всяко едно кътче на тази стая.

почистването и дезинфектирането на спалнята ви гарантират спокоен сън

На пръв поглед спалнята ви може да изглежда чиста, но трябва да знаете, че ежедневно в нея се натрупват прах, акари и други алергени. Част от тях нарушават съня ви.

Ето защо е важно да отделите от времето си, за да почистите и дезинфектирате спалнята си.

1. Чаршафите и одеялата

Първото нещо, което трябва да запомните е, че трябва да оправяте леглото си всеки ден и да сменяте чаршафите поне веднъж седмично. Освен това трябва да перете одеялата, покривките за легла, матраците и т.н., но не толкова често колкото чаршафите. В тях също се събират прах, акари и други вредни за здравето частици.

Спазвайте следните стъпки, за да ги дезинфектирате:

 • Перете спалното бельо с прах.
 • Изтупвайте ги добре всеки ден и си оправяйте леглото.
 • Почиствайте ги с прахосмукачка, за да премахнете праха и акарите.

2. Дезинфектирайте матраците с натурални средства

дезинфекцията на матраците е важна част от почистването на спалнята

Те са най-мръсната част в спалнята, тъй като тялото ви си почива върху тях. Те поемат голяма част от потта през нощта, освен това в тях се събира и много прах. За да ги дезинфектирате добре трябва да използвате едно лесно за приготвяне домашно средство:

Съставки

Приготвяне

 • Изсипете содата за хляб в купа.
 • Добавете 10 грама евкалиптово масло.
 • Разбъркайте съставките добре и ги оставете 5 минути.

Начин на употреба

 • Поръсете целия матрак със сместа.
 • Оставете я да подейства 1 час.
 • След това почистете матрака с прахосмукачка.
 • След това облечете матрака с калъфа, ако има такъв.

3. Прозорците и пердетата

редовното изпиране на пердетата в спалнята ще ви осигури спокоен сън

Пердетата са много красиви, придават уют на стаята и спират слънчевата светлина. Но тъй като са съвсем близко до прозорците те застават на пътя на прашинките, които се опитват да влязат или излязат от стаята.

В резултат на това в пердетата се натрупват прах и акари, които трябва да бъдат почистени. Трябва да перете завесите веднъж месечно, а преди да ги закачите – да почистите прозорците.

4. Дезинфектирайте пода с натурални средства

Всичкият прах в крайна сметка пада върху пода. Затова е важно да го дезинфектирате с натурални средства, ако искате да си създадете чиста и приятна среда за сън

За целта просто си пригответе следното почистващо средство. Необходими са ви две съставки, които най-вероятно имате в дома си. Можете да използвате оцет, който е натурален дезинфектант и лимонов сок, придаващ приятен аромат.

Съставки

 • Кофа с топла вода (3 литра)
 • Ябълков оцет (10 мл)
 • Лимонов сок (5 мл)
 • Моп или гъба
 • Прахосмукачка или метла
  лимоновият сок е отлично средство за почистване и дезинфекция на спалнята

Приготвяне

 • Добавете оцета към кофата с топла вода.
 • Прибавете и лимоновия сок.
 • Разбъркайте всичко добре.
 • Потопете мопа или гъбата в сместа.

Начин на употреба

 • Първо почистете с прахосмукачка или изметете пода.
 • След това го почистете с мопа.
 • Оставете го да изсъхне.

5. Пречистете въздуха с помощта на различни растения

растенията в спалнята пречистват въздуха

Растенията в стаята придават усещане за хармония, спокойствие и уют. Освен това пречистват въздуха. Можете да си изберете някое малко растение за спалнята.

Ето някои растения, които пречистват въздуха и така спомагат по-добрия сън:

Приложете съветите ни на практика. Бързо ще забележите разликата!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.