Как да дезинфектирате спалнята с натурални средства

Ако се събуждате с раздразнено гърло, сълзящи очи или не можете да спите добре през нощта, най-вероятно спалнята ви трябва да бъде дезинфектирана.
Как да дезинфектирате спалнята с натурални средства

Написано от Andrea Caillet Bois

Последна актуализация: 25 август, 2022

Редовната дезинфекция по естествен начин на спалнята е изключително важна за създаването на безопасна и уютна среда за сън

Често си мислим, че почистването и смяната на чаршафите са достатъчни за целта, но съвсем не е така.

Прекарваме дълги часове в спалнята през нощта. В резултат на това тя се превръща в идеалната среда за развитието на редица микроорганизми водещи до появата на здравословни проблеми.

Вероятно знаете, че някои бактерии, гъбички и акари са изключително издръжливи . Те продължават да живеят и да се размножават независимо от това колко често почиствате. Ето защо трябва да дезинфектирате и това помещение, за да унищожите всички тези вредители.

Част от тези паразити водят до появата на алергии, запушен нос и появата на нервност и безпокойство, нарушаващи съня. А ако искате да се радвате на добро здраве трябва да си осигурите пълноценен, непрекъснат сън Дезинфектирането на спалнята ще ви помогне да избегнете появата на редица респираторни проблеми.

Освен това е важно да използвате натурални продукти за дезинфекция, за да избегнете други неприятности Много от продуктите предлагани в магазините са много силни и агресивни и нерядко вредни за здравето. Затова не трябва да ги използвате, ако имате малки деца или домашни любимци, тъй като те са по-уязвими към действието на веществата  в тези препарати.

5 съвета за дезинфекция на спалнята с натурални средства

За да дезинфектирате ефикасно спалнята си е добре да спазвате следните съвети. Не трябва само да сменяте чаршафите. Трябва да обърнете внимание на всяко едно кътче на тази стая.

почистването и дезинфектирането на спалнята ви гарантират спокоен сън

На пръв поглед спалнята ви може да изглежда чиста, но трябва да знаете, че ежедневно в нея се натрупват прах, акари и други алергени. Част от тях нарушават съня ви.

Ето защо е важно да отделите от времето си, за да почистите и дезинфектирате спалнята си.

1. Чаршафите и одеялата

Първото нещо, което трябва да запомните е, че трябва да оправяте леглото си всеки ден и да сменяте чаршафите поне веднъж седмично. Освен това трябва да перете одеялата, покривките за легла, матраците и т.н., но не толкова често колкото чаршафите. В тях също се събират прах, акари и други вредни за здравето частици.

Спазвайте следните стъпки, за да ги дезинфектирате:

 • Перете спалното бельо с прах.
 • Изтупвайте ги добре всеки ден и си оправяйте леглото.
 • Почиствайте ги с прахосмукачка, за да премахнете праха и акарите.

2. Дезинфектирайте матраците с натурални средства

дезинфекцията на матраците е важна част от почистването на спалнята

Те са най-мръсната част в спалнята, тъй като тялото ви си почива върху тях. Те поемат голяма част от потта през нощта, освен това в тях се събира и много прах. За да ги дезинфектирате добре трябва да използвате едно лесно за приготвяне домашно средство:

Съставки

Приготвяне

 • Изсипете содата за хляб в купа.
 • Добавете 10 грама евкалиптово масло.
 • Разбъркайте съставките добре и ги оставете 5 минути.

Начин на употреба

 • Поръсете целия матрак със сместа.
 • Оставете я да подейства 1 час.
 • След това почистете матрака с прахосмукачка.
 • След това облечете матрака с калъфа, ако има такъв.

3. Прозорците и пердетата

редовното изпиране на пердетата в спалнята ще ви осигури спокоен сън

Пердетата са много красиви, придават уют на стаята и спират слънчевата светлина. Но тъй като са съвсем близко до прозорците те застават на пътя на прашинките, които се опитват да влязат или излязат от стаята.

В резултат на това в пердетата се натрупват прах и акари, които трябва да бъдат почистени. Трябва да перете завесите веднъж месечно, а преди да ги закачите – да почистите прозорците.

4. Дезинфектирайте пода с натурални средства

Всичкият прах в крайна сметка пада върху пода. Затова е важно да го дезинфектирате с натурални средства, ако искате да си създадете чиста и приятна среда за сън

За целта просто си пригответе следното почистващо средство. Необходими са ви две съставки, които най-вероятно имате в дома си. Можете да използвате оцет, който е натурален дезинфектант и лимонов сок, придаващ приятен аромат.

Съставки

 • Кофа с топла вода (3 литра)
 • Ябълков оцет (10 мл)
 • Лимонов сок (5 мл)
 • Моп или гъба
 • Прахосмукачка или метла
  лимоновият сок е отлично средство за почистване и дезинфекция на спалнята

Приготвяне

 • Добавете оцета към кофата с топла вода.
 • Прибавете и лимоновия сок.
 • Разбъркайте всичко добре.
 • Потопете мопа или гъбата в сместа.

Начин на употреба

 • Първо почистете с прахосмукачка или изметете пода.
 • След това го почистете с мопа.
 • Оставете го да изсъхне.

5. Пречистете въздуха с помощта на различни растения

растенията в спалнята пречистват въздуха

Растенията в стаята придават усещане за хармония, спокойствие и уют. Освен това пречистват въздуха. Можете да си изберете някое малко растение за спалнята.

Ето някои растения, които пречистват въздуха и така спомагат по-добрия сън:

Приложете съветите ни на практика. Бързо ще забележите разликата!

Може да ви заинтересува ...
Как да си направите сами домашен натурален прах за пране
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
Как да си направите сами домашен натурален прах за пране

Знаете ли, че можете да си приготвите сами домашен прах за пране? ече знаете как да си приготвяте сами домашни натурални шампоани, маски и много др...
Съдържанието на тази публикация е само с информативна цел. По никакъв начин не може да служат за улесняване или заместване на диагнози, лечения или съвети от професионалист. Консултирайте се с доверения си специалист, ако имате съмнения или търсите одобрението му преди да започнете всяка една процедура.