Непоносимост към глутен и пъпки в горната част на ръцете

Състоянието е трудно за диагностициране, но вижте кои симптоми ще помогнат да го разпознаете
Непоносимост към глутен и пъпки в горната част на ръцете

Последна актуализация: 14 юли, 2019

Все повече и повече се говори за непоносимост към глутен. Макар и да не е сериозно като цьолиакия, това е разстройство също оказва влияние върху различните части на тялото, при консумация на храни, съдържащи този протеин.

В тази статия бихме искали да поговорим за един от най-честите симптоми на непоносимост към глутен. Това са пъпки по ръцете, които се появяват без никаква видима причина.

Цьолиакията засяга цялото тяло

цьокалията засяга тялото

Цьолиакията е автоимунно заболяване, което се характеризира с постоянна непоносимост към всички храни, съдържащи глутен.

Глутенът се съдържа в пшеницата, ечемика и ръжта. Той се отбелязва като TACC (в етикетирането на храните) и се открива във всички преработени храни, произведени от тези зърна.

Цьолиакията е генетично наследствено заболяване и може да се прояви по всяко време на живота.

При консумацията на глутен, човек с цьолиакия получава имунна реакция, която освобождава антитела, засягащи не само храносмилателната система, а цялото тяло.

Едно и също ли е непоносимостта към глутен и цьолиакия?

непоносимост към глутен

Няколко разстройства, излезли наяве през последните години, се свързват с определени степени на чувствителност към глутен, различна от цьолиакия.

В тези случаи непоносимостта към глутен няма автоимунна основа, но може да се свърже с други, все още неизвестни фактори.

Проблемът е, че заболяването е по-трудно за диагностициране. Симптомите могат да се появяват постепенно и често се бъркат с други здравословни проблеми.

Поради тази причина, е толкова важно да сме информирани за симптомите на непоносимост към глутен, един от които е появата на пъпки по ръцете.

Пъпки по ръцете

Някои хора получават малки пъпки по ръцете. Този симптом, чийто медицински термин е queratosis pilaris, е излишък от кератин, който се появява в горната част на ръцете, в резултат на недостиг на витамин А и есенциални мастни киселини.

Този дефицит не се причинява от неправилно хранене. Непоносимостта към глутен прогресивно уврежда червата и пречи на усвояването на мазнините.

Много хора страдат от тези пъпки дълги години, без да осъзнават, че могат да бъдат свързани с непоносимостта към глутен. За да разберете дали пъпките в горната част на ръцете са свързани с този протеин, нека да разгледаме някои от другите симптоми.

Други симптоми

мигрена

Ето още няколко възможни симптоми за непоносимост към глутен:

  • Хроничен храносмилателен дискомфорт като подуване на корема, газове или киселинен рефлукс.
  • Изтощение или умора, особено след консумирането на храни, съдържащи глутен (макаронени изделия, бисквити, хляб, и т.н.). Хроничната умора и фибромиалгия трябва да се вземат под внимание.
  • Хормонални разстройства. Жените трябва да определят дали техният цикъл е нередовен или болезнен, особено ако са безплодни или са правили аборт.
  • Мигрена. Мигрената почти винаги се свързва с проблеми с храносмилането, въпреки че не винаги причината е глутен.
  • Възпаление или болка в ставите.
  • Тревожност, депресия или промени в настроението.

Ако имате фамилна анамнеза за автоимунни заболявания (тиреоидит, ревматоиден артрит, псориазис, множествена склероза, склеродермия, и т.н.) сте изложени на по-голям риск да страдате от тази непоносимост.

Как да разберем дали страдаме от непоносимост към глутен?

Ако имате някои от тези симптоми, трябва да се консултирате с личния лекар за преглед и диагностика, за да ви помогне да потвърдите или отхвърлите това заболяване.

Въпреки това, тестовете не винаги са 100% надеждни. В някои случаи резултатите от тестовете могат да бъдат отрицателни, въпреки, че в някаква степен е налична нетолерантност към глутен.

Друг начин да разберете дали имате непоносимост, е да елиминирате напълно глутена от ежедневната диета в продължение на месец.

Трябва да сте стриктни, тъй като тялото се нуждае от време, за да изхвърли токсините, които неусвоеният глутен оставя в организма. Бъдете изключително внимателни, когато става въпрос за етикетиране на продуктите.

Ще се изненадате от броя на храните, които съдържат глутен.

Ако се храните навън, винаги питайте дали храната съдържа брашно, което често се използва в сосове, сгъстители, ядки, бонбони, бира и други алкохолни напитки.

След месец, опитайте повторно да включите глутен в диетата си и вижте дали някой от симптомите се появява отново.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.