7 неща за тревожността, които не сте знаели досега

Жените са по-често засегнати, но се справят със стреса по-добре, защото умеят да споделят своите емоции
7 неща за тревожността, които не сте знаели досега

Последна актуализация: 18 декември, 2018

Днес ще поговорим за тревожността и потенциала й да вреди на здравето.

Затруднено дишане, сърцебиене, силна нервност, ментални проблеми, мускулно напрежение… Кой не е изпитвал тревожност в определен момент от живота си? Ежедневният живот ни поставя в различни ситуации, за които понякога не сме подготвени. Това може да ни накара да се чувстваме пренатоварени.

Типовете тревожност, които изпитваме, когато говорим пред публика или пък се качваме на борда на самолет, например, не са способни да повлияят съществено на баланса в живота ни. В други случаи я подценяваме, а не бива.Случва се тревожните чувства и мисли да са толкова силни, че да се чувстваме като в капан и да не можем да се овладеем въобще. Това състояние е здравословен риск, едновременно за тялото и емоционалния свят.

Не подценявайте умението да се справяте с ежедневната тревожност и научете как да разпознавате симптомите й. Продължете да четете и ще научите как да определите дали тревожността се е настанила удобно в живота ви.

1. Неумението и непознаването на емоции се трансформира в тревожност

Неумението и непознаването на емоции се трансформира в тревожност

Ето пример: На семейно събиране сте. По време на разговорите става недоразумение и възниква конфликт между вас и друг член на семейството.

Опитвате се да не отдавате значение на станалото, но отсега нататък забелязвате, че нямате желание да присъствате на семейни събирания. В ума ви изникват негативни мисли. Този дискомфорт се усеща и по отношение на останалите членове от семейството.

В такава ситуацията се налага да разпознаете проблема, който е налице с другия човек. Разговаряйте с него и открийте причината. Важно е да не се обвинявате и да избягвате излишното напрежение и тревога. Препоръчваме да не отбягвате такива, на пръв поглед незначителни, ситуации, тъй като те водят до влошаване на емоционалния ви свят.

2. Промени в мозъчните химикали, отговорни за тревожността

Промени в мозъчните химикали, отговорни за тревожността

Вероятно познавате хора, които са тревожни без причина. Спокойните хора рядко се поддават на тревоги. Те решават умело проблемите си, за да се радват на емоционален баланс. Има хора обаче, които се натоварват с все повече тревожни мисли, негативни чувства и се вълнуват от най-малкия проблем.

Защо се получава това? Защо някои хора реагират по-спокойно от други? Допаминът и серотонинът представляват невротрансмитери, които участват в процеса на зараждане на тревожността. Някои хора страдат от превъзбуждане на мозъчните вериги, а това води до постоянна напрегнатост.

3. Предупредителни сигнали за тревожността

Предупредителни сигнали за тревожността

Има хора, които не са наясно как тревожността се настанява удобно в живота им и започва да провокира развитие на различни проблеми. Сред ранните симптоми са сигнали като:

  • Главоболие
  • Мигрена
  • Проблеми със съня
  • Раздразнителност
  • Умора
  • Проблеми с храносмилането
  • Мускулни спазми и треперещи ръце

4. Връзката между тревожността и другите проблеми

Връзката между тревожността и другите проблеми

В повечето случаи тревогата не се проявява самостоятелно. Всъщност тя е пряко свързана с други проблеми, за които е добре да сме осведомени:

  • Някои емоционални проблеми, загуба, предателство… Всяки един от тях може да се окаже труден за превъзмогване и така се превръща в източник на тревожност.
  • Депресия. Тя трудно се диагностицира. Често хората развиват други проблеми, без да разбират, че в корена на състоянието им стои депресията.

5. Значението на физическите упражнения за тревожността

Значението на физическите упражнения за тревожността

Може и да се изненадате, но според много лекари и психиатри няма по-добро лечение за тревожността от редовните физически занимания. Излезте на разходка и ще нормализирате сърдечния ритъм, ще изведете токсините от тялото си и ще се почувствате заредени с енергия. По този начин тялото има по-голям шанс да се справи с проблема.

Имайте това предвид!

6. Всеки изпитва тревожност в определен момент от живота си

всеки може да изпита тревожност

Тревожността е част от човека. Ние сме чувствителни, страхуваме се от нещо и и най-важното – животът понякога ни поставя в ситуации, за които не сме подготвени. Тогава е логично да бъдем връхлетени от тревога.

Добре е да възприемете тревогата като естествен процес на защита, който сигнализира, че нещо не е наред и трябва да действате. Трябва да промените нещо или да се противопоставите. Ако заложите на бягството, проблемът ще стане още по-сложен. Изправете се лице в лице със стресиращата ситуация и я разрешете.

7. Тревожността засяга повече жените, отколкото мъжете

за тревожността е характерно, че засяга повече жените

Според проучване на Националния университет на Мексико стресът и тревожността засягат повече жените, отколкото мъжете, особено на възраст между 15 и 50 г. Причината? Жените често имат прекалено много отговорности и това ги кара да са постоянно тревожни.

Освен това дамите имат навика да мислят за другите и да подценяват собствените си потребности. Всичко това води до внезапни моменти на тревога и стрес, който може да продължава с години.

Съществува обаче нещо, което дава на жените предимство и ги отличава от мъжете: те се справят със стреса и тревогата по-добре, защото умеят да споделят своите емоции. Жените знаят как да разпознаят проблема и как да се справят с него по-ефикасно.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.