Как да открием чувствителност към глутена

Следването на 60-дневна диета без глутен ще помогне да разберете дали страдате от този проблем, но кръвен анализ ще потвърди диагнозата.
Как да открием чувствителност към глутена

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Хората, страдащи от целиакия и тези, които са чувствителни към глутена трябва да се подложат на множество промени в диетата, като елиминират храни, съдържащи глутен, като превенция на други здравословни проблеми.

Целиакията е заболяване, причинено от непоносимост към глутена. То засяга приблизително един на всеки 100 души в света. В някои случаи хората изпитват подобни симптоми, но тяхната диагноза може да бъде отрицателна.

Изправяйки се пред това предизвикателство, здравните специалисти са започнали да използват термина “не-целиакиева глутенова чувствителност”. Въпреки че не съществува тест за откриването й, много хора са съгласни, че точно като целиакията, това може да се контролира чрез следване на диета без глутен.

Много хора с този тип разстройство вземат бързи мерки, и без да се консултират с личния лекар, започват диета без глутен, за да се избегнат тези неприятни симптоми.

Въпреки това, много е важно  този проблем да бъде диагностициран правилно. Не е лесно да следвате този вид диета и най-добре е да сте под наблюдението на специалист, за да предотвратите всякакви хранителни дисбаланси.

Като всеки друг здравословен проблем, целиакията и чувствителност към глутена не може да се открият навреме, ако не познавате симптомите. Ето защо е важно да сте наясно и да знаете как да разпознавате признаците, които да обясните на вашия лекар.

Какви симптоми може да има при чувствителност към глутена?

Целиакията е заболяване, причинено от непоносимост към глутена.

През 2009 г. Националният институт за здраве и отлични клинични постижения (NICE) публикува наръчник, озаглавен “Разпознаване и оценяване на целиакията“. Той е разработен от група гастроентеролози, диетолози и специалисти по хранене, имунолози и определени групи пациенти.

В това ръководство се препоръчва на лекарите да дадат на своите пациенти възможността за извършване на кръвен тест като първа стъпка към диагностициране на възможен случай на целиакията. Това се извършва, ако пациентът има фамилна анамнеза или страда от някой от следните здравословни проблеми:

Също така трябва да помислите за този тест, ако индивидът изпитва някои от следните симптоми:

  • Честото подуване на корема или газове
  • Синдром на дразнимото черво или киселинен рефлукс
  • Често гадене и повръщане
  • Хроничен, ежедневен запек или диария
  • Забавено развитие или растеж (деца)
  • Внезапна или неочаквана загуба на тегло
  • Мигрена или главоболие
  • Болки в ставите
  • Продължителна умора
  • Депресия или тревожност
  • Хронична екзема или акне
  • Неочаквана анемия поради недостиг на желязо или друг тип неопределена анемия

Този кръвен тест трябва да се извърши от лицензиран лекар и трябва да бъде потвърден с чревна биопсия.

Алтернативни диагностични мерки следва да бъдат изцяло избегнати, тъй както целиакията, така и глутеновата чувствителност предполагат други важни промени в здравето. Те трябва да се контролират по подходящ начин заедно с изключването на храни, съдържащи глутен.

Как да реагираме при чувствителност към глутена

При чувствителност към глутена се консултирайте с лекар.

Ако, след като познавате тези симптоми забележите, че хронично или спорадично ги изпитвате, най-добре да отидете на лекар, ако не сте открили друго обяснение.

Препоръчваме следването на безглутенова диета в продължение на 60 последователни дни, която ще помогне да определите ефикасно дали симптомите са се успокоили.

Непремахването на глутен от диетата е ясен знак за пристрастяване, което ще трябва да бъде отстранено от диетолог.

Зърната, които съдържат глутен, включват:

  • Пшеница
  • Ръжен
  • Ечемик
  • Лимец
  • Камут
  • Овес
  • Тритикале

Зърна, които не съдържат глутен включват:

Прочетете и това: Защо трябва да ядете киноа

Ако имате целиакия, или страдате от непоносимост към глутен, трябва да спазвате диета.

Когато купувате пакетирани храни, четете етикетите много добре. Много често може да откриете различни количества глутен в тези видове храни.

За да обобщим, те включват:

  • Преработени храни
  • Салатни дресинги и сосове
  • Храни с много съставки
  • Предварително опаковани храни
  • Сладкиши и хляб

След препоръчвания период на следване на диета без глутен препоръчваме да посетите личния лекар отново, за да анализирате всички възможни промени по отношение на тялото и на симптомите. Това ще помогне да определите дали сте постигнали значителна промяна.

Ако имате целиакия или страдате от непоносимост към глутена, тази диета вероятно ще е свършила чудеса. Вероятно ще искате да я следвате постоянно, така че тези неудобства да не засягат повече качеството на живот.

След като сте получили медицинска диагноза, постоянно трябва да работите за промяна на ежедневните навици, като се уверите, че глутенът вече не присъства в диетата ви.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Biesiekierski, J. R., Peters, S. L., Newnham, E. D., Rosella, O., Muir, J. G., & Gibson, P. R. (2013). No effects of gluten in patients with self-reported non-celiac gluten sensitivity after dietary reduction of fermentable, poorly absorbed, short-chain carbohydrates. Gastroenterology. https://doi.org/10.1053/j.gastro.2013.04.051
  • Biesiekierski, J. R., Newnham, E. D., Irving, P. M., Barrett, J. S., Haines, M., Doecke, J. D., … Gibson, P. R. (2011). Gluten Causes gastrointestinal symptoms in subjects without celiac disease: A double-blind randomized placebo-controlled trial. American Journal of Gastroenterology. https://doi.org/10.1038/ajg.2010.487
  • Czaja-Bulsa, G. (2015). Non coeliac gluten sensitivity – A new disease with gluten intolerance. Clinical Nutrition. https://doi.org/10.1016/j.clnu.2014.08.012
  • Hadjivassiliou, M., Sanders, D. S., Grünewald, R. A., Woodroofe, N., Boscolo, S., & Aeschlimann, D. (2010). Gluten sensitivity: from gut to brain. The Lancet Neurology. https://doi.org/10.1016/S1474-4422(09)70290-X
  • Nehra, V., Marietta, E. V., & Murray, J. A. (2012). Celiac Disease. In Encyclopedia of Human Nutrition.
  • https://doi.org/10.1016/B978-0-12-375083-9.00046-5
  • Vazquez-Roque, M., & Oxentenko, A. S. (2015). Nonceliac Gluten Sensitivity. Mayo Clinic Proceedings. https://doi.org/10.1016/j.mayocp.2015.07.009

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.