Смути, което успокоява и лекува червата

Ако те са възпалени, отслабени или претъпкани с токсини, здравето на цялата храносмилателна система е изложена на висок риск.
Смути, което успокоява и лекува червата

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

Червата имат голямо значение за състоянието на човешкото тяло, тъй като представляват маршрут, по който токсините биват извеждани от него. Освен това те регулират няколко жизненоважни функции, които са гарант за добро здраве. Имате ли нещо против да консумирате редовно смути, което успокоява и лекува червата? Убедени сме, че не.

Експертите по здравословен начин на живот са единодушни, че коренът на много заболявания включва вредни хранителни навици, влошена функция на червата и последвалото от тях натрупване на токсини в тялото.

Воденето на заседнал начин на живот и спазването на нездравословна диета оказват негативно влияние върху състоянието и функциите на червата, тъй като по този начин не им се доставят достатъчно нутриенти, които са необходими за смилане на храната. Това води до промени, и то негативни, върху метаболитните процеси в тялото.

Ако червата са възпалени, отслабени или претъпкани с токсини, здравето на цялата храносмилателна система е изложена на висок риск. Тялото не може да абсорбира нутриентите, от които се нуждае, а това провокира спад на имунната система и оттам – риск от развитие на хронични заболявания и нарушения.

Именно поради това е важно да поддържаме правилното функциониране на червата и да снабдяваме тялото с необходимите му хранителни вещества, които го предпазват от възпаления и поддържат оптимална работата на червата.

Специално смути, което лекува червата

За да потушите възпалението и да облекчите и излекувате червата, много важно е да прекратите практикуването на вредни навици. Заместете ги с здравословен режим на хранене, при който осигурявате на тялото оптимална доза хранителни вещества и тренирате редовно.

В допълнение към това можете да направите още нещо, за да оптимизирате процеса на възстановяване на работата на червата. Всичко това ще доведе до подобряване на цялостното здравословно състояние.

Днес ще поговорим за едно смути, което е освежаващо и притежава противовъзпалителни свойства. То съчетава ползите от няколко плода и подправки. Получава се мощна натурална напитка с лечебни свойства.

За да разберете напълно ползите от смутито, ще обясним какви са свойствата на всяка една от съставките му.

Манго

Свойствата на мангото в смути, което успокоява и лекува червата.

Благодарение на високото съдържание на кверцетин и изокверцетин мангото е богато на антиоксиданти и е способно да защити тялото от заболяване като рак на дебелото черво.

Този плод съдържа витамини А и С, както и каротеноиди, които засилват имунната система и се борят с възпаленията.

Папая

Едно от основните свойства на папаята се дължи на високата концентрация на ензими, познати като папаин и химопапаин. Те представляват мощни противовъзпалителни агенти, които ускоряват възстановителния процес.

Папаята съдържа витамини С и Е, а също така и бета-каротин, който играе допълнителна роля за елиминирането на възпаленията.

Джинджифил

Джинджеролът, активната съставка, която придава на джинджифила специфичния му вкус, прави този корен един от най-мощните натурални противовъзпалителни продукти, познати в наши дни.

Куркума

Куркумата е мощен антиоксидант

Активната съставка в куркумата е позната като куркумин. Това е мощен антиоксидант и противовъзпалителен агент, който лекува различни части от тялото.

Куркумата притежава противоракови свойства, които забавят развитието на туморите и предпазват човека от тяхното образуване.

Канела

Редица изследвания сочат, че канелата понижава нивото на цитокините в тялото.

Пробиотици

Пробиотиците лекуват чревната флора

Това е името на онези “добри” бактерии, които регулират чревната флора. Когато консумирате пробиотици ежедневно, поддържате баланса в тялото и стимулирате оптималната работа на червата.

Глутамин

Той представлява аминокиселина, която допринася за здравето на важни системи в тялото, включително храносмилателната и имунната.

Глутаминът подпомага възстановяването на червата, като поддържа развитието на чревната мукоза.

Как да приготвите това смути?

Смути за лекуване на червата

Рецептата е много лесна. Това вкусно смути лекува и възстановява червата по здравословен начин , без да провокира какъвто и да било негативен страничен ефект.

Съставки:

 • 1 ½ чаши мляко от ленено семе без добавена захар
 • ½ чаша замразено манго
 • ½ чаша свежа папая
 • ¼ чаша орехи
 • 1,7 см. пресен корен джинджифил
 • 1,7 см. пресен корен куркума
 • ½ чаена лъжица канела на прах
 • 1 супена лъжица семена чиа
 • 1 супена лъжица ленено семе
 • 1 супена лъжица L-глутамин на прах
 • ¼ чаена лъжица пробиотици на прах

Начин на приготовление:

 • Налейте млякото в блендер. След това добавете всички съставки в рецептата.
 • Разбийте добре в продължение на няколко минути. Трябва да получите кремообразна консистенция.
 • Съставките са такива, че не се нуждаете от мощен блендер. Не е необходимо да смилате ядките или семената.
 • Щом сте готови, консумирайте смутито студено. Така концентрираните му свойства няма да се изгубят.
 • В идеалния случай консумирайте напитката на празен стомах или я използвате като заместител на сутрешната закуска.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.