5 признака, че трябва да спрете консумацията на глутен

Знаете ли, че можете да имате непоносимост към глутена, без дори да подозирате за това? Ако при вас е наличен само един от тези симптоми, това не означава, че трябва да спрете да консумирате глутен. Но ако забележите няколко от тях е най-добре да потърсите лекарска помощ.
5 признака, че трябва да спрете консумацията на глутен

Последна актуализация: 14 юли, 2019

Все повече се знае за този проблем, а с увеличаването на хората с тази диагноза мнозина се чудят дали не трябва да спрат да консумират продукти, съдържащи глутен.

Някои избират този вариант, без да са се сблъскали с някакви проблеми. Затова искаме да посветим тази статия на темата за глутена.

Мислим, че е важно да обясним кои са основните признаци, които се появяват, ако срещате проблеми при преработването и усвояването на глутена.

Първо трябва да знаете, че чувствителността към глутена и цьолиакията са две различни неща.

Докато първото се проявява с определени симптоми, то цьолиакията е автоимунно заболяване:

  • То протича със серии от болезнени реакции на организма, които ви предупреждават, че се случва нещо нередно. Тези симптоми могат да бъдат толкова интензивни, че животът ви може да е изложен на опасност по време на тези кризи.
  • Когато просто имате непоносимост, неприятните странични ефекти са по-скоро неприятни, но не и животозастрашаващи.

А какво представлява глутенът?

Той е гликопротеин. Глутенът свързва молекулите на водата заедно и придава еластичност на храната.

В резултат на това той затруднява храносмилателния процес, тъй като разграждането на приетата храна става по-сложно. Независимо дали става въпрос за обработени храни или не, зърнените култури съдържат най-голямо количество глутен.

Голяма част от готовите храни също имат високо съдържание на глутен.

По тази причина лекарите препоръчват внимателно да проверяваме етикетите на храните, които купуваме, ако имаме непоносимост към глутена или страдаме от цьолиакия.

Кога да премахнем глутена от менюто си

1.При храносмилателни проблеми

храносмилателни проблеми причинени от консумацията на глутен
Това е един от най-лесните за откриване признаци. Може да се прояви под формата на газове, запек, диария …и невинаги по един и същи начин.

Можете да се чувствате подути от веднъж, а друг път да страдате от запек. А това може да бъде последвано от колит, без дори да сте променяли начина си на хранене.

2.Имате оттоци по долната част на ръцете си

Специфичното наименование на този феномен е кератозис пиларис, познат като “гъша кожа.”

Както знаете можете кожата ви може „да настръхне“ и при слушане на музика или при подкрепа на приятел в напрегната ситуация.

Но това състояние може да се появи и без видима причина по долната част на ръцете.

Ако това често ви се случва може би е добра идея да премахнете глутена от менюто си. Причината за тези прояви е липсата на витамин A, който не може да бъде набавен поради недостатъчния синтез на хранителни вещества.

3.Умора причинена от консумацията на глутен

умора причинена от консумацията на глутен
Нормално е да сте изморени след като се нахраните. Но не и когато самото ястие изостря това усещане.

Когато и ако това ви се случи обръщайте внимание дали сте консумирали храни, съдържащи глутен.

4.Замаяност и главоболие

Неврологичните проблеми са често срещани при хора с чувствителност към глутена или цьолиакия. Причината за това е факта, че кръвта, която достига мозъка не е в състоянието, в което трябва да е и води до проблеми в тази област.

Както и в предходния пример не трябва да реагирате веднага, а да наблюдавате организма си, когато консумирате гликопротеини.

Ако забележите подобрение, когато не приемате храни с такива вещества, може би ще е добре да премахнете глутена от менюто си.

5.Хормонални усложнения

Най-честите хормонални проблеми, причинени от непоносимостта към глутена са:

Когато тези проблеми са свързани с глутена, гинекологът ви ще ви предложи определени решения. Не забравяйте, че трябва да посещавате лекаря си веднъж годишно.

Чувствителността към глутена и цьолиакията са лесни са откриване от медицинска гледна точка.

Затова, ако забележите някой от тези признаци, трябва да посетите специалист, който да ви постави правилната диагноза.

За щастие има много продукти, които се предлагат в момента за хората с тези заболявания.

Освен това световните производители постоянно полагат усилия в предлагането на продукти без съдържание на глутен. Проблемите в тази област отпреди няколко години вече са в историята.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Shan L, Molberg Ø, Parrot I, Hausch F, Filiz F, Gray GM, Sollid LM and Khosla C. Structural Basis for Gluten Intolerance in Celiac Sprue. Science 2002;297(5590): 2275-2279
  • Info Alimentos. Consejo Argentino sobre Seguridad de Alimentos y Nutrición. Libre de gluten. [Online] Available at: www.infoalimentos.org.ar/temas/salud-y-alimentos/300-libre-de-gluten-debo-preferir-consumir-alimentos-libres-de-gluten-a-pesar-de-no-ser-celiaco-sensible-al-gluten-o-alergico-al-trigo


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.